Met de kerstdagen in aantocht zit ik aan mijn bureau te kijken naar het regenachtige weer. Ik heb al zeker 2 weken mijn camera niet aangeraakt, heb mij gestort op allerlei achterstallige werkzaamheden en merk dat ik aan het genieten ben van de rust die na een tijd van enorme drukte en stress is aangebroken. De voorbereidingen voor 2019 zijn alweer in volle gang en het is een mooi moment om nog even terug te kijken naar afgelopen jaar voor ik mij heerlijk met het gezin onder de kerstboom terugtrek. Lees je mee?
Terschelling…
In 2018 heb ik de eerste waddencursus op Terschelling gegeven. Een nieuw eiland, nieuwe mogelijkheden, nieuwe gebieden, nieuw licht en nieuwe beelden. Net iets minder ‘eigen’ nog dan ‘mijn’ Schiermonnikoog maar wel meteen een groot succes. We hebben genoten van prachtig weer, helaas niet zo’n heldere nachten als gehoopt maar een indrukwekkend zonsopkomst moment mogen beleven op de meest oostelijke punt van het eiland, bij het Amerlander gat, met tientallen zeehonden. Een eerste cursus is altijd een try-out waarbij ik mij nooit vastleg voor een vervolg, maar dat deze verder zou gaan was wel duidelijk. Komende januari ga ik opnieuw en ook dit weekend is al helemaal volgeboekt.
Natuurfotografie Magazine
Een lang gekoesterde wens om naast het platform Natuurfotografie.nl ook een magazine te hebben is uitgekomen. Sinds 2018 heeft het Natuurfotografie Magazine het licht gezien en met 6 edities heeft het succesvol zijn eerste jaar doorstaan. Al tijdens de opstart ben ik benaderd voor een eigen rubriek in het magazine en ik moet bekennen dat ik daar enorm trots op ben. In ‘mijn’ rubriek ‘door het oog van…’ heb ik afgelopen jaar 6 beroepsfotografen uit hele andere takken van de fotografie mee mogen nemen in onze natuur om te kijken hoe zij met hun vakkennis aan de slag gaan op ons vakgebied. Doel is om van ze te leren en ons te laten inspireren. En dat is gelukt! Ik heb 6 geweldige momenten beleefd in de Oostvaardersplassen met fotojournalist Olaf Kraak, in de Blauwe Kamer met sportfotograaf Nico Delmeire, tussen mijn kievitsbloemen met bruidsfotografe Anke Geurts, tijdens een boottocht door de Weerribben met reportagefotograaf Marcel J. de Jong, dwalend over natuurloos Wageningen Campus met fotocoach Diana Bokje en in het donkere bos met glamourfotograaf Richard Meijer. Al met al nieuwe ervaringen, leermomenten en ontluikende interviews. Ook in 2019 ga ik weer verder met deze rubriek en hoop nóg meer illustere namen mee te krijgen…
Noorderlicht in het noorden…
Werd onze Lofoten & Vesteralen reis in 2017 gedomineerd door apocalyptisch weer met dramatische luchten, 2018 stond in het teken van sneeuw, zon en … ongelooflijk veel noorderlicht! Maar liefst 7 van de 10 nachten heb ik de deelnemers onder dit adembenemende schouwspel kunnen plaatsen en kunnen laten genieten van de dans van ‘Lady Aurora’. Eigenlijk hebben we afgelopen jaar alles kunnen bieden wat er in potentie te bieden was. Laten we hopen dat 2019 (wederom volgeboekt) hetzelfde kan bieden…
Oostvaardersplassen: overmand door emotie
Tijdens mijn verblijf op Lofoten bereikte mij het nieuws van actievoerders bij de hekken van de Oostvaardersplassen en de keuze om te gaan bijvoeren. Ik, als inmiddels bovengemiddelde kenner van dit gebied, zat verbijsterd te lezen over zoveel onbegrip en vooral onwil om je goed te laten informeren. Eenmaal thuis ben ik meteen de volgende dag in de pen geklommen om een column te schrijven voor Natuurfotografie.nl: “Oostvaardersplassen: overmand door emotie“. Ik heb vooral uitgehaald aan de onwil om kennis te verkrijgen maar ook de absurde acties om hekken door te knippen of wortels (incl. plastic zakje!) over het hek te gooien. Ik wist wel dat het impact kon hebben als het wat breder verspreid zou worden dan alleen binnen de natuurfotografie maar deze impact had ik nooit kunnen vermoeden. Met meer dan 100 reacties op Natuurfotografie.nl, vele malen meer op de social media en vele honderden malen gedeeld tot en met de politiek aan toe was de impact enorm. De telefoon heeft een week lang roodgloeiend gestaan en ik heb mijn verhaal aan vele bladen en nieuws platforms mogen doen. Maar ook kreeg ik grote scheld cannonades over mij heen, is mijn woordenschat aardig uitgebreid. Toch is het iets wat ik vond te moeten doen en de start geworden van een serie columns over Nederlandse natuur en ons natuurbeeld: De Nederlander lijkt te klein voor natuur (15 juni 2018), Kan Nederland nog wel met natuur omgaan? (7 september 2018) en nu recent Oostvaardersplassen: het einde der natuur? (14 december 2018).
On going project…
Deze tekst kan ik net zo goed cpoy-pasten van afgelopen jaars artikel: mensen die mij kennen weten van mijn passie voor kievitsbloemen. En ieder jaar weer vraag ik mij af wat ik nog meer kan doen bij en met deze unieke bloemen. Voor mij gaat een beeld inmiddels verder dan een mooie plaatje. Er moeten meerdere dimensies in het beeld zitten wil het mij interesseren, denk daarbij aan speciale onderwerpen onder speciale omstandigheden. Ook in 2018 waren de omstandigheden weer uitmuntend en heb ik weer nieuwe beelden kunnen maken. Ook mee genieten? In 2019 neem ik je weer meer voor een veldworkshop ~ Kievitsbloemen in avondlicht ~.
Noorderlicht op Schiermonnikoog!
Eén van de echte hoogtepunten in 2018 was misschien nog wel mijn noorderlicht avontuur op Schier. Voor het Natuurfotografie Magazine zou ik een tutorial schrijven over noorderlicht en de eis daarbij was in ieder geval een beeld uit Nederland. En dat had ik nog niet. Tot afgelopen mei. Op weg voor wederom de Melkweg boog kon ik de groep niet alleen een kraakheldere nacht bieden maar tevens een tweekleurig noorderlicht. Na afloop ging mijn foto redelijk ‘viral’. Ik heb het hele avontuur beschreven in een aparte blog. Of het in 2019 weer gaat lukken weet ik niet… maar áls er ook maar enige potentie is gaan we ervoor: ~ Magisch Landschap & Nacht ~ 3 dagen Schiermonnikoog.
Samenwerking met Starling
Begin juni ging alweer de vierde 10 daagse foto expeditie ~ Finse Lente & Wildlife ~ van start en nieuw vanaf 2018 is de samenwerking met Starling reizen met wie Finn en ik deze reis in de markt hebben gezet. Het leuke van deze Vlaams/Nederlandse samenwerking is nu ook de mix tussen Vlamingen en Nederlanders dat deze reis niet alleen een nieuwe dimensie maar vooral een enorm plezante unieke sfeer heeft gegeven. Het was proberen samen met Starling maar van beide kanten zó enorm bevallen dat we ook in 2019 weer samen deze reis in de markt zetten. Natuurfotografie & beleving. Of zoals Starling het heeft verwoord: “De natuur is voor Johan één grote speeltuin en de liefde voor natuur spat dan ook van zijn fenomenale beelden. Door zijn eigen typerende stijl staat Johan aan de wieg van een nieuwe lijn binnen STARLING: fotografiebeleving! Een tak in ons gamma die de kloof dicht tussen natuurbeleving en fotografie.“
Ontdekking van het rif
Veel van mijn deelnemers op reizen of workshops kennen mijn uitspraak “als je denkt dat je klaar bent, ben je bijna halverwege“. Zo dacht ik in juni dat ik wel klaar was op Schiermonnikoog om in september eigenlijk een nieuw en onontgonnen stuk te (her)ontdekken. Het rif verandert keer op keer en inmiddels is het een met zeekraal begroeide zandplaat vol met slenken en kreken. Ik heb het getijde gevolgd, mij vergaapt aan de diep rode kleur en gevlogen over een bijna on-Nederlands rood landschap. Ik kan nu al niet wachten tot september 2019. Overigens kan je dan ook weer met mij mee voor mijn ~ Wadden Masterclass ~ 3 dagen Schiermonnikoog.
Finse Ruska
Na de intense rode zeekraal vielen wij afgelopen Fotografiereis ~ de Finse herfst ~ wederom met de neus in de boter. Het komt heel precies als het om de Finse ‘Ruska’ (Indian Summer) gaat als je precies alle kleuren tegelijk wilt ervaren: de gele berken, de rode lijsterbes en het rood van de bosbes. Soms liggen deze niet synchroon maar afgelopen jaar waren ze niet alleen intenser dan ooit, wij zaten precies op het goede moment in centraal Finland. Deze 8e (!) reis naar de Finse herfst zat wederom volgeboekt en ook nu was het toch weer anders dan anders… voor mij, die het geluk heeft jaar op jaar terug te mogen komen, is het geweldig om dan toch weer andere beelden te mogen maken.
Flitsen – Praktijkgids Voor Natuurfotografen
Wat begon als een leuke uitdaging werd al snel één van de meest uitgebreide klussen voor schrijfwerk. Samen met Paul van Hoof ben ik aan de slag gegaan met een praktijkgids voor natuurfotografen te schrijven voor uitgever PiXfactory wat helemaal gaat om flitsen; een tak van sport wat nog niet heel erg is ingeburgerd in de wereld van de natuurfotografie. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een enorm uitgebreid naslagwerk van de absolute basis tot zeer gevorderd met specialistische bijdragen van o.a. Leon Baas, Marc Costermans en Daniël Laan: Flitsen – Praktijkgids Voor Natuurfotografen. Dit boek heeft bijna 1,5 maand letterlijk alle uren van mijn dag opgesnoept en ik heb bijna mijn eigen fotografie ervoor moeten laten varen, alles wat ik met camera in het veld deed was die beelden maken voor het boek die ik nog niet had. Ondanks alle stress en tijdsdruk ben ik enorm trots op wat we voor mekaar hebben gekregen, ik denk dat deze gids de meest uitgebreide en technische gids is uit de hele reeks Praktijkboeken Natuurfotografie. We hebben het boek gepresenteerd tijden de speciale Flits PiXperience waar ik een tweetal lezingen èn een masterclass heb mogen geven. Gelukkig voor mij was de herfst dit jaar zó laat dat ik na afloop mijn gemiste plezier in kon halen…
Op pad met mijn verhaal…
Afgelopen jaar ben ik heel veel op pad geweest met mijn verhalen. Zo heb ik tijdens de 365 PiXperience een lezing gegeven over ‘een jaar op mijn eiland’, heb ik meer dan 20 lezingen gegeven bij diverse (natuur)fotoclubs en heb ik voor het jarige CameraNU.nl een lezingen serie verzorgd bij diverse regio’s van de fotobond. Het verhaal werd steeds duidelijker en steeds meer ‘mijn’ verhaal: “Een reis door de Nederlandse delta – op zoek naar natuur.” Dit heeft veel te maken met het voor mij steeds duidelijker zijnde vreemde beeld wat er in Nederland heerst als het gaat over ‘natuur’. Weten wij nog wel wat natuur is? Waarom denken wij natuur te kunnen creëren en hebben wij het idee dat de mens natuur moet beheren? Waarom is heide helemaal geen natuur en waarom is het edelhert tussen de bloeiende heide zo’n raar natuurbeeld? Allemaal vragen die ik mij tijdens mijn verhalen stel en waarmee ik hoop mensen wat vragen te kunnen laten stellen bij zichzelf…
Wat brengt 2019?
Mocht je na dit lange verhaal hier zijn aangekomen… dank je wel voor het doorlezen!! 2018 was druk, enerverend, leerzaam en avontuurlijk. En hopelijk gaat 2019 op dezelfde voet weer verder. 2019 brengt weer een heleboel nieuwe fantastische projecten, reizen, workshops en samenwerkingen. Zaken die niet gelukt zijn in 2018, mijn eigen projecten, hoop ik eindelijk in 2019 wat meer ruimte voor te hebben. Daarom heb ik besloten niet heel veel meer workshops meer te gaan geven maar alleen nog te doen wat ik ècht heel erg leuk vind. Inmiddels staat de planning online en komen de eerste aanmeldingen ook al binnen: workshop planning 2019. Waar ik al stilletjes over aan jhet berochten ben geslagen is een heel nieuwe en meest avontuurlijke reis die Finn en ik gaan organiseren in het hoge noorden maar waarover ik pas op jet moment zelf wat ga vertellen. Het wordt in ieder geval heel erg spectaculair! Hou de social media in de gaten…
Dank aan…
Ook nu wil ik weer diverse mensen en organisaties bedanken voor hun vriendschap, vertrouwen, samenwerking, partnerschap, sponsoring en meedenken tijdens afgelopen jaar. Met name het team van Natuurfotografie.nl voor de fijne samenwerking op zowel platform als magazine, Staatsbosbeheer Overijssel voor de mogelijkheden die ik elk jaar weer krijg voor mijn workshops kievitsbloemen, Staatsbosbeheer Oostvaardersplassen voor de mogelijkheden van de fotosafari’s, SNP reizen met wie ik een bijzonder samenwerking heb, het team van van CameraNU.nl, met name Henri, voor hun support en fijne samenwerking, de organisatie van Nacht van de Nacht waar ik ambassadeur van mag zijn en afgelopen jaar weer een geweldige lezing heb mogen geven in Fort bij Vechten, het team van Fotovideodetail, met name Sraar en Vaans, voor de fijne samenwerking, het team van Disnet, met name Joost, voor een fijne samenwerking het het team van vrijwilligers – Henk, Jeffry, Nico, Peter, Pieter, Richard en William – die mij tijdens de Nacht van de Nacht met veel toewijding en enorm enthousiasme hebben geholpen er één groot succes van te maken!
Persoonlijk wil ik natuurlijk wederom mijn partner in Taiga Travel tijdens de geweldige fotoreizen, Finn Snaterse, bedanken voor zijn vriendschap, harde werk, gezelligheid en tomeloze energie! Uiteraard mijn dank aan mijn fotomaatjes Henk Muijs, en Peter le Fevre voor jullie hulp bij de workshops, gezelligheid en jullie kritisch meedenken.
Natuurlijk dank aan alle opdrachtgevers voor hun gestelde vertrouwen in mij en mijn werk en niet in de laatste plaats dank aan alle trouwe workshopgangers en reisgenoten die ik afgelopen jaar mee heb mogen nemen op mijn avonturen in binnen- en buitenland. Ik hoop jullie allen weer te mogen verwelkomen in het nieuwe jaar!
Maar ook nu wil ik weer eindigen met mijn dank een de drie belangrijkste personen in mijn leven: mijn levensgezel Sandra en mijn beide kinderen Kyra en Robin voor hun geduld, gezelligheid en ruimte die ze mij beiden om mij ieder jaar weer verder te mogen ontwikkelen, mijn ding te mogen doen en de vrijheid te mogen nemen om op de meest onmogelijke momenten op pad te kunnen gaan voor mijn passie!
Nico Kloek zegt
Ben erg benieuwd naar de nieuwe reis in het Hoge noorden
Johan van der Wielen zegt
we vertrekken zaterdag en vanaf die dag ga ik iedereen op de hoogte houden 🙂
Jan Huijbers zegt
Hallo Johan,
Het is inderdaad een heel verhaal geworden maar dat kan ook niet anders met je passie voor fotografie en natuur.
Hoe krijg je het toch telkens weer zo voor elkaar. Alles zoals gewend van je prachtig omschreven en aangevuld met de prachtigste foto’s.
Zie al uit naar het nieuwe jaar en wens je veel succes met al je bezigheden.
Nu alvast fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2019.
Johan van der Wielen zegt
dank je wel!