Over Johan van der Wielen

Lofoten, winter 2014. Foto: Finn Snaterse

Lofoten, winter 2014. Foto: Finn Snaterse

"Mijn wens en drijfveer is het belang en kwetsbaarheid van de natuur vast te leggen, anderen te laten ervaren wat ik ervaar en mensen enthousiast te maken en te inspireren over wat mij elke dag weer verbaast."

Met zijn enthousiasme, enorme energie en passie voor de natuur wil Professioneel natuurfotograaf Johan van der Wielen (1975) anderen inspireren zelf naar buiten te gaan om te worden overweldigd door zowel de grootsheid als kleinste details van het leven om ons heen. Zijn beelden bevatten meestal de ervaring en beleving, de sfeer en emotie. De natuur is zijn speeltuin om zich uit te drukken, zijn beelden zijn soms werkelijkheid en soms kunstzinnige uitingen. Het gaat hem niet om het weergeven van de werkelijkheid maar om het gevoel wat hij op dat moment ervaart, dat wil hij overbrengen.

Hoewel Johan alle takken van de natuurfotografie beoefent, heeft hij zich gespecialiseerd in landschapsfotografie, sfeerbeelden en nachtfotografie. Zijn beelden kenmerken zich door het spel van licht, grootsheid van het onderwerp en sprankelende kleuren. Het weer speelt een belangrijke rol in zijn werk, of het nu een gouden zonsopkomst is of een apocalyptische regenbui... "zo lang er structuur is, is er hoop". 

zelfportret bij mijn geliefde kievitsbloemen

zelfportret bij mijn geliefde kievitsbloemen

Biografie

Johan heeft de liefde van fotografie van zijn vader geërfd, zijn eerste foto's dateren al van de leeftijd van 5. Op zijn tiende verjaardag kreeg hij zijn eerste analoge range finder camera en heeft die op zijn veertiende ingeruild voor een manuele analoge spiegelreflex. Na zijn middelbare school is hij gaan studeren op de Landbouw Universiteit Wageningen waar hij de studie Agrosysteemkunde deed, een combinatie van zijn liefde voor natuur en interesse in de wiskunde. Toen zijn toenmalige vriendin (inmiddels vrouw) voor haar Biologie studie in 1998 naar de Centraal Afrikaanse Republiek vertrok om onderzoek te doen naar de westelijke laaglandgorilla kocht Johan een automatische spiegelreflex voor zijn 2,5 maand durende bezoek aan het tropisch regenwoud. Met deze camera is het plezier en kennis enorm toegenomen. 

 

Na zijn studie heeft Johan diverse betrekkingen gehad als R&D medewerker op het gebied van statistiek en kunstmatige intelligentie maar de fotografie heeft altijd getrokken. In 2006 is hij part-time als fotograaf begonnen om in 2008 de grote stap te wagen door zijn vaste baan bij Meteo Consult op te zeggen en zijn passie en droom te volgen als fulltime fotograaf. Samen met zijn vrouw Sandra heeft hij stichting in2nature opgericht waarmee ze natuur en mens weer willen verbinden. Naast de fotografie zetten ze bushcraft en wildernis activiteiten in om kinderen en jongeren de spanning en sensatie van de natuur te laten ervaren. Aan volwassenen geeft hij trainingen over natuurbeleving en overlevingsskills. 

Groepsfoto fotografiereis ~ Finse herst ~ 2015, Johan in het midden hurkend

Groepsfoto fotografiereis ~ Finse herst ~ 2015, Johan in het midden hurkend

Eng"...My wish and motive is to secure the beauty of nature, to let other people experience the atmosphere I've experienced and to make people enthusiastic about the things which amaze me every day..."

 

Naturephotographer Johan van der Wielen wants to show the beauty and importance of nature for us humans. With his enthusiasm, tremendous energy and passion for nature he wants to inspire others to go out and to be overwhelmed by both the grandeur as smallest detail of the life around us. His images contain mostly the experience and perception, the atmosphere and emotion.

Vrienden Johan en Finn Snaterse, oprichters van Wolverine Travel, samen op Lofoten

Vrienden Johan en Finn Snaterse, oprichters van Wolverine Travel, samen op Lofoten

Werkzaamheden en Publicaties

Als fotograaf zet Johan zich in voor natuur en natuurbehoud. Hij fotografeert o.a. in opdracht en werkt daarbij voor een diversiteit aan klanten, waaronder natuurorganisaties, bedrijven, overheden en non-profit organisaties. Zijn beelden worden aangeboden via beeldbank buiten-beeld en zijn gepubliceerd in diverse tijdschriften, kranten en bladen waaronder Roots, Natuurmonumenten, Trouw, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming en OpPad ANWB.

 

Naast fotografie houdt Johan zich ook steeds meer bezig met de combinatie fotografie & schrijven, daarmee kan hij niet alleen de lezer zijn beelden laten zien maar ook door zijn verhalen meenemen in zijn belevenissen en avonturen. Artikelen met beeld zijn reeds verschenen in de tijdschriften OpPad van de ANWB, SNP Magazine, Hart voor Dieren, Fotografie Magazine, Ameland in Zicht en Vogels+ van de Vogelbescherming. Daarnaast heeft Johan, samen met drie collega fotografen, het Praktijkboek Weer-, Nacht en Natuurverschijnselen geschreven, waarin hij zijn passie voor nachtfotografie en zijn kennis van het weer heeft willen delen. Inmiddels schrijft hij weer meer aan het Praktijkboek Creatieve Natuurfotografie. De combinatie van schrijven heeft Johan verder gecombineerd als redacteur van het platform Natuurfotografie.nl waarvoor hij ook columns en artikelen schrijft.

Johan oog in oog met zijn onderwerp... de taigagaai. Foto: Finn Snaterse

Johan oog in oog met zijn onderwerp... de taigagaai. Foto: Finn Snaterse

Workshops en reizen

Een belangrijk deel van zijn werk is het geven van workshops en organiseren en begeleiden van diverse fotografiereizen in binnen- en buitenland. Op die manier kan hij zijn passie doorgeven aan enthousiaste fotografieliefhebbers en ze meenemen in de wondere wereld van de natuur. Door de fotografie laat hij mensen ook het belang van natuur zien waarmee hij bijdraagt aan natuurbesef en natuurbehoud.

 

De workshops hebben een grote diversiteit waarbij hij zowel beginnende als gevorderde fotograaf wil bedienen en begeleiden in hun ontwikkeling. Het is geweldig om iemand te zien groeien in zowel techniek als visie en het is helemaal geweldig als je daar als fotograaf getuige van mag zijn. Veel deelnemers aan workshops zijn teruggekeerd voor andere workshops of hebben meerdere reizen geboekt. Sinds 2010 werkt Johan samen met de in Finland woonachtige Nederlandse freelance fotograaf Finn Snaterse waarmee hij al meer dan 15 reizen in Finland en Noorwegen heeft georganiseerd en begeleid. Inmiddels hebben ze samen Wolverine Travel opgericht, een kleine reisorganisatie voor fotografiereizen in Scandinavië.

Johan in de Oostvaardersplassen, foto: Ruben Smit

Johan in de Oostvaardersplassen, foto: Ruben Smit

Awards

Nog niet zo lang geleden heeft Johan de stap gemaakt mee te gaan doen in (inter)nationale fotowedstrijden en inmiddels heeft hij diverse prijzen behaald met zijn beelden. Zie Awards