~ Lofoten en Vesterålen, Noorwegen ~
10 daagse expeditie voor gevorderden

13 t/m 22 maart 2020

Winters Lofoten

Sneeuw, ijs, noorderlicht, woeste zee, zeearenden, bootexcursies, walvissen, berglandschappen

Bergen en zee

Lofoten kenmerkt zich door stijl bergen die oprijzen uit zee en diepliggende fjorden.

Onontdekte Vesterålen

Vesterålen ligt ten noorder van Lofoten, nog onontdekt door massa's toeristen maar met ongekende fotografische plekken. 

Aurora Borealis

Misschien wel het mooiste natuurverschijnsel is het noorderlicht, nooit hetzelfde, altijd in andere kleuren, in stilte overweldigend

Intens gekleurde luchten

Zonsop- en ondergangen zijn intens gekleurd in de winter, van geel, oranje, rood tot roze

Winterse vogels

Koningen van de lucht, heersers van de wind

Beeldverhaal en thematiek

Deze reis is bedoeld voor gevorderden, je beheerst de techniek van de camera en de basis van natuurfotografie. Hierop gaan we verder.

Bootexcursie Trollfjord & zeearenden

Tijdens een 5 uur durende boottocht gaan we met een vissersboot over open zee langs bergruggen en naar zeerarenden

Kraakheldere nachten

Overweldigende sterrenhemels, blauwe tinten in combinatie met zee en sneeuw

Walvissen

In het noordelijkste puntje van Vesterålen, Andenes, 300km boven de poolcirkel, gaan we met een RIB de volle zee op

Rorbuer

Aan de rand van het water in de fjorden liggen de kenmerkende dorpjes van rode vissershuisje, de rorbuer huisjes. 

Dynamiek van weer, landschap en fauna

Het weer kan spoken, de zee beukt op de rotsen, rendieren rennen langs de bergen

Flakstad

Op het strand bij Flakstad vormt de zee en de stroompjes vormen in het zand en zwarte gruis.

Goed voorbereid op pad

Je krijgt vooraf uitgebreid advies over materiaal en kleding, tijdens de reis krijg je instructie over werken in de winter

Inhoud

Lofoten is een bergachtige eilandengroep voor de kust van Noorwegen ten noorden van de poolcirkel. Het is vooral bekend om zijn rijke visserijtraditie waarmee het relatief geïsoleerde gebied een welvarende indruk maakt. Het beeld in de dorpjes op Lofoten word gedomineerd door de houten rekken waaraan de kabeljauw te drogen hangt, de zogenaamde stokvis. Eind februari zijn de dagen op de Lofoten korter dan in Nederland maar omdat het zo hoog boven de poolcirkel ligt duurt de schemering aanzienlijk langer waardoor er ruim voldoende daglicht is voor een fotografiereis. In deze periode ligt er nog volop sneeuw, maar kunnen de dagtemperaturen al wel boven het vriespunt uitkomen. 's Nachts vriest het dan nog wel. Ook overdag is er kans op vorst, m.n. als de wind uit de noordhoek komt. Heldere dagen met felle zonneschijn en heldere kleuren, wisselen af met bewolkte dagen met kans op sneeuwbuien of heftige stormen. Dit is ook de periode dat de kans op laaghangende bewolking relatief klein is en de kans op heldere nachten (en dus met kans op poollicht) relatief groot.

Daarnaast kenmerkt Lofoten zich met de rotsachtige fjorden wat zorgt voor een adembenemend landschap van steile rotskliffen en vele inhammen van de Atlantische oceaan. Het samenspel van de met sneeuw bedekte ruwe natuur en de bijna lieflijke cultuur van kleine dorpjes met rode vissershuisjes geeft Lofoten zijn unieke uiterlijk.

Noorderlicht

Lofoten ligt op 68° noorderbreedte en het is het slechts 2500km tot aan de Noordpool. Met veelal vrij uitzicht naar het noorden staat Lofoten bekend om de imposante aurora’s, het noorderlicht, in de wintermaanden. Lofoten ligt namelijk perfect in de noorderlichtzone waar de aurora’s het meest worden waargenomen. Belangrijk om het noorderlicht goed te kunnen zien is dat het echt donker moet zijn. Het is daarom ook niet vreemd dat op de eilandengroep Lofoten, ver weg van lichtvervuiling en dichtbij de Noordpool, het noorderlicht zo prachtig te aanschouwen is! Speciaal daarom ook bezoeken we juist in deze tijd dit unieke stuk Noorwegen. 

Walvissafari 

En als klap op de vuurpijl verkennen we Lofoten met een spannende bootexpeditie vanaf het water. Met hoge snelheid vliegen we in een RIB (zeewaardige opblaasboot) de Atlantische oceaan op, dik ingepakt met speciale kleding, op zoek naar walvissen; potvissen nagenoeg gegarandeerd, kans op bultrug en/of orca. Oog in oog staan met deze enorme zoogdieren met in de achtergrond de stijl rotskliffen is een unieke (fotografische) ervaring.

Ter inspiratie: portfolio beelden

Wil je ter inspiratie meer beelden zien van de wadden? In het portfolio staan twee galleries die de sfeer van Lofoten / Noorwegen in beeld brengen: Lofoten / Noorwegen en Noorderlicht.

Fotografische cursusreis

De reis is bedoeld voor de meer gevorderde fotograaf die de techniek van de camera beheerst en ook al kennis heeft genomen van landschapsfotografie. Van te voren krijgt u diverse hand-outs opgestuurd waarmee u zich in kunt lezen. Tijdens de reis zullen we thematisch werken en ons bezighouden met beeldstijl en beeld verhaal. U gaat een eigen thema uitwerken gedurende de reis en ’s avonds gaan we beelden nabespreken om feedback te krijgen op de vorderingen. Besproken worden de volgende onderwerpen:

 • Nachtfotografie met o.a. noorderlicht
 • Foto nabewerking
 • Gebruik filters

Materiaal en aanbod van CameraNU.nl

cameranuSpeciaal voor de reizen van Taiga Travel heeft CameraNU.nl een set materialen gesponsord die gebruikt kunnen worden om uit te proberen of ter reserve:

Na afloop van de reis ontvangt u een mail met daarin een aantal aanbiedingen van CameraNU.nl, speciaal voor u als deelnemer van deze reis.

Deze reis biedt...

 • heldere nachten en kans op Noorderlicht!
 • een fotografische onderdompeling in de Noorse winter
 • zeearenden fotograferen vanuit een vissersboot
 • mogelijkheid om potvissen te fotograferen vanuit een RIB
 • een cursusreis met theorie momenten en foto nabesprekingen
 • volpension met Scandinavische maaltijden
 • eigen vervoer per busje
 • professionele begeleiding door natuurfotografen Johan van der Wielen en Finn Snaterse

Reis informatie

De reis is een fotografische cursusreis en is bedoeld voor de meer gevorderde fotograaf die de techniek van de camera kent en verder wil met zijn beelden. Afhankelijk van de wensen en mogelijkheden kunnen een aantal gevorderde theoriedelen behandeld worden. Elke dag wordt afgesloten met een nabespreking van de foto’s van de dag.

 • Voorbereidingsbijeenkomst: zaterdag 18 januari 2020 van 10:00 - 12:00 bij Het Berghuis in Amerongen
 • Startlocatie: vliegveld Evenes Harstad/Narvik airport
 • Prijs2295 euro excl. vluchten
 • Inbegrepen: accommodatie, volpension, vervoer vanaf vliegveld, excursie zeearenden & Trollfjord
 • Niet inbegrepen: vluchten, alcoholische dranken, persoonlijke uitgaven, facultatieve RIB safari walvissen
 • Max aantal deelnemers: 10
 • Vragen? workshop@johanvanderwielen.nl
 • Voorwaarden: klik hier

Excursies en expedities

In deze reis worden de volgende excursies en expedities aangeboden:

 • Bootexcursie Trollfjord & zeearenden
 • Facultatief: RIB walvissafari in Andenes

Beknopt dagprogramma

 • Dag 1: vlucht naar Narvik en heenreis naar Ballstad
 • Dag 2: Vestvågøy: Haukland en Utakleiv
 • Dag 3: Reine en Å
 • Dag 4: Henningsvær, Svolvær en bootexcursie Trollfjord & zeearenden
 • Dag 5: Over de 815 naar Eggum
 • Dag 6: Flakstadøya: Nusfjord en Flakstad
 • Dag 7: transfer van Lofoten naar Vesterålen
 • Dag 8: De nationale route op Vesterålen
 • Dag 9: RIB safari walvissen vanuit Andenes
 • Dag 10: Terugreis naar Narvik en terugvlucht

Accommodatie en vervoer

 • Op Lofoten overnachten we in Villa Ballstad, een eigen huis aan de rand van het dorpje Ballstad met uitzicht op zee! U slaapt in twee- á driepersoonskamers op (stapel)bedden. Dekens, lakens en kussenslopen zijn aanwezig.
 • De laatste drie nachten zijn we In Vesterålen en overnachten we in Marmelkroken in het gehuchtje Bø. Hier hebben we beschikking over een klein huisje en een aantal kamers en studio’s, allen met twee- á driepersoonskamers. Ook hier is het uitzicht over zee op één van de beste Noorderlicht locaties die je maar kunt bedenken.
 • Tijdens de hele reis maken we gebruik van een eigen 9 persoons huurbus en een auto. Daarmee zijn we volledig onafhankelijk en kunnen we gaan en staan waar en wanneer we willen, ook diep in de nacht voor het noorderlicht. 

Boek deze reis

Deze reis vindt plaats van 13 t/m 22 maart 2020.
De data voor 2021 zijn 5 maart t/m 14 maart 2021, ook hiervoor kan reeds worden gereserveerd!

Boek deze reis via onze reisorganisatie St. Taiga Travel door een mail te sturen naar boeking@taigatravel.nl. U ontvangt dan van ons het uitgebreide boekingsformulier en factuur.

Reacties van deelnemers

"Veel gezien en geleerd. Dit is mijn 4e keer op de Lofoten maar deze reis heeft nog veel aan mijn beleving van de Lofoten toegevoegd.", Rapaël

"De reisleiders "gaan er helemaal voor". Zijn natuur- en landschapsfotografen 'pur sang'. Willen duidelijk het beste aan de deelnemers aanbieden.", John

"Johan is een gedreven fotograaf, en dat werkt aanstekelijk. Zou een andere fotoreis zo weer met hem mee gaan.", Dirk

"Een zeer gedreven fotograaf met warme menselijke contakcen. Die mij keer op keer wist te inspireren.", Andre

Reisorganisatie Taiga Travel

Taiga TravelDeze foto expeditie wordt georganiseerd via de eigen reisorganisatie St. Taiga Travel, onder leiding van de Nederlandse natuur- en landschapsfotograaf Johan van der Wielen en de in Finland wonende Nederlandse fotograaf Finn Snaterse. Als team hebben ze inmiddels vele jaren ervaring in het begeleiden van fotografische reizen in Finland en Lofoten. Als Taiga Travel zijn we aangesloten bij de branche organisatie VvKR en kunnen we onze reizen aanbieden via het STO-garantiefonds voor optimale bescherming van onze klanten. Op de website van Taiga Travel kunt u alle voorwaarden vinden voor deze reis, onze privacy regeling en de garantieregeling.

Voorbereidingsbijeenkomst

Op zaterdag 18 januari 2020 organiseer ik een voorbereidingsbijeenkomst van 10:00 - 12:00 bij het Berghuis in Amerongen. Daarin zal ik een presentatie geven om een indruk te geven van Lofoten en Vesterålen, een korte introductie geven over het noorderlicht en fotograferen in de winterse kou en zal ik ingaan op materiaal keuze, camera's en kleding. Tijdens deze ochtend, bedoeld voor deelnemers van de reis, worden alle vragen beantwoord en kunt u zich nog verder oriënteren op eventuele aankopen. Op die manier kunt u optimaal voorbereid aan de reis beginnen!

Wat mee te nemen

Let op: ver vóór de reis ontvangt u een uitgebreide reisinformatie met laatste stand van zaken, wat mee te nemen, kleding voorschriften, etc. 

  • Camera met evt. tweede of reserve body
  • Objectieven: groothoek, standaard en tele (minimaal 300mm)
  • voldoende reserve accu's en lege kaartjes
  • Degelijke fotografie statief voorzien van balhoofd of drieweg-kop. Deze dient minimaal 1,5x het gewicht van uw camera + lens te kunnen dragen!
  • Grijs en grijsverloop filters (ND en ND-gradiënt), van 2 en 3 stops, polarisatiefilter
  • Draadontspanner of andere remote (niet via smartphone!)
  • Regenhoes, waterdichte fototas
  • Geldig paspoort (Noorwegen is géén EU)
  • Bergschoenen of beter winter/sneeuwschoenen zoals Sorel
  • Rubberen onderbind schoen spikes / anti slip
  • Warme winterkleding (thermo ondergoed, bij voorkeur merinowol, fleece, waterdichte winterjas, dubbelwandige broek)
  • Eventueel laptop om uw foto's over te laden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *