~ kievitsbloemen in avondlicht ~
veldworkshop macrofotografie

14 april 2019

Kievitsbloemen en licht

Deze karakteristieke bloemen met pakkend warm ochtend- of avondlicht

Gouden uurtje

Vlak voor zonsondergang breekt het gouden uurtje aan en werken we met warm tegenlicht.

Creatieve beelden

Uitdaging is om verder te gaan dan het macro beeld van een bloem, wees creatief, experimenteer.

Macro landschap

In plaats van je onderwerp uit te lichten kun je hem juist ook in zijn natuurlijk habitat plaatsen.

bokeh

Door tegenlicht en dauw of regen ontstaan in de onscherpte lichtringen, zogenaamde bokeh ringen. 

Tegen het eind van de middag

Staat de zon lager en wordt het licht anders, kleuren verschijnen en geven het beeld een nieuwe dimensie.

Hangend klokje

De 'Hollandse Tulp' heeft een hangend klokje wat altijd beweegt in de wind

Afstand nemen

Kruip dichterbij de kievitsbloem, ga je voor de details, of neem je juist meer afstand en overzie je de omgeving?

Cultuurbloem

Ooit vanuit het midden oosten naar Nederland gehaald is deze stinsenplant bij uitstek een cultuursoort

In het laatste licht

Als de zon eenmaal onder is, is het nog niet gedaan. De kleuringen in de lucht geven mooie achtergronden aan het silhouet. 

Inhoud

Eind april bloeit de misschien wel mooiste bloem die Nederland rijk is. De kievitsbloem (Fritillaria meleagris), familie van de lelie’s, is een prachtige, zeer zeldzame rode lijst plant en moeilijke plant. De planten doen er 8 jaar over om te gaan bloeien en zijn erg gevoelig voor schommelingen in het grondwaterpeil. Verder zijn ze volledig afhankelijk van de winterse overstromingen omdat de zaden zich drijvend verspreiden. Apart aan de bloem is de geblokte structuur en de regelmatige zeshoek van de bloemvorm, de enige bloem met deze Wiskundige vorm! Het gros is paars op een paar witte albino's na.
 
De vindplaats van de prachtige bloemen is op een aantal uiterwaarden plekken langs de Overijsselse Vecht, het zwarte water en de IJssel. Eén van de mooiste gebieden om deze bloem te zien is natuurgebied de Brommerd van Staatsbosbeheer nabij Hasselt, een gebied wat afgesloten is voor publiek en alleen onder begeleiding betreden mag worden.…

Steun Staatsbosbeheer

logo_staatsbosbeheer Met deze workshop steunt u het werk van Staatsbosbeheer. Een deel van uw bijdrage is bedoeld voor het werk van de boswachter en de vrijwilligers op het natuurgebied de Brommerd te beheren en de zeldzame kievitsbloemen te beschermen.

Theorie: in het veld

In deze praktijkworkshop mogen we met speciale toestemming van Staatsbosbeheer in het natuurgebied de Brommerd komen en zelfs tot ná zonsondergang blijven voor het mooiste licht. Maar we vinden niet alleen kievitsbloemen, juist de combinatie met pinksterbloemen en/of dotterbloemen maken de kleurpracht compleet. Omdat deze workshop een praktijkworkshop is, is er geen presentatie vooraf. In het veld zullen op diverse moment instructie en tips worden gegeven waarmee je dan meteen aan de slag kunt. Daarbij is het niet alleen pure macro maar juist te kijken naar variatie, het uitlichten van details of juist de landschappelijke combinatie met de habitat, de pure macro fotografie of juist werken met sfeer, vervaging, herhaling en onscherpte, werken met het warme meelicht of juist het contrastrijke tegenlicht, etc. 

Ter inspiratie: portfolio beelden

Wil je ter inspiratie meer beelden zien van de mogelijkheden bij de kievitsbloemen? In het portfolio staat een gallery die de sfeer van deze zeldzame soort in beeld brengt: Zeldzame kievitsbloem

Workshop informatie

De middag/avond praktijkworkshop vindt geheel buiten plaats in het natuurgebied de Brommerd bij Hasselt. U krijgt instructie en tips in het veld.

Avond: zonsondergang en sfeer!

Misschien wel het mooiste moment van de dag is in de avond bij zonsondergang. De lucht kleurt, het wordt kouder en de velden – en dus ook de kievitsbloemen – raken bedekt met een laag dauw. Wanneer de zon nog net over de dijk sneakt strijkt het warme licht over de bloemen en waden we ons in de gouden 10 minuten. Met tegenlicht en telelens kun je die intens gele beelden maken vol sfeer en zachtheid. Maar ook groothoek opnamen waarbij je de bloemen groot in beeld brengt met de hele omgeving erbij, incl. de zon.
 
Om je goed voor te bereiden beginnen we in de middag en werken we naar de zonsondergang toe. Ook ontvang je vooraf een uitgebreide digitale reader. In het veld komen diverse korte theoriemomenten aan bod om je te voeden met nieuwe ideeën.

Belangrijk om te weten!

 • Deze fotocursus speelt zich geheel in het veld af. Er is geen moment waarop we gaan avondeten. U dient dan ook thee/koffie en eten (brood) voor tussendoor zelf mee te nemen.
 • De cursus is afhankelijk van de licht- en weersomstandigheden. Over het algemeen is het eind van april prachtig met zelfs momenten van nachtvorst en heldere zonsondergangen. Maar het kan voorkomen dat het er ècht slecht uitziet en de essentie van de cursus verloren dreigt te gaan. De natuur laat zich niet dwingen en mooie beelden maken betekent flexibel kunnen zijn met het weer in Nederland. Mocht het weer duidelijk niet mee willen helpen zal de cursus in overleg worden verplaatst naar één van de omliggende dagen. U dient daarmee rekening te houden! (zie ook de voorwaarden bij aanmelding)
 • De kievitsbloem bloeit maar een tweetal weken per jaar. Gemiddeld is dat rond deze tijd maar afgelopen jaren bleek maar weer eens dat de natuur grillig kan zijn. Zo kan Staatsbosbeheer besluiten alle kievitsbloemen activiteiten te verplaatsen naar voren of naar achteren, en daarmee ook deze unieke workshop. U wordt daarvan tijdig op de hoogte gesteld als dit het geval gaat worden maar u dient hier wel rekening mee te houden.

Boek deze workhop

 • Geen evenementen

Wat mee te nemen

 • Camera met objectieven. Als u deze heeft neem dan mee: standaard, groothoek- en telelens.
 • Als u heeft: macro attributen hebben (zoals macro lens, tussenringen of voorzetlenzen)
 • Voldoende lege kaartjes en volle accu’s.
 • Bergschoenen of stevige waterdichte wandelschoenen
 • Neem een vuilniszak mee om op te liggen of een regenbroek. Het veld is bedauwd en u wordt door en door nat!
 • Een witte paraplu kan ook handig zijn bij zowel hard zonlicht als regen
 • Degelijk fotografie statief, deze dient minimaal 1,5x het gewicht van uw camera + lens te kunnen dragen en waarvan de poten onafhankelijk kunnen bewegen.
 • Klein zaklampje voor in de avond
 • Als u heeft een flitser met mogelijkheid om off-shoe te werken (bedraad of via draadloze triggers)
 • Als u heeft een reflectiescherm of anders een goud karton
 • Draadontspanner (of andere afstandsbediening)
 • Als u heeft: een polarisatiefilter, ND filters (grijsfilters) en/of ND-gradiënt filters (grijsverloopfilters).
 • Eten en drinken voor in het veld, er is geen avondmaaltijd!

Is deze fotoworkshop voor mij?

Deze workshop is geen basisworkshop waarbij zaken als sluitertijd en diafragma worden behandeld. Omdat we meteen 's morgens vroeg in het veld starten vindt er geen presentatie in het begin plaats. Wel ontvangt u vooraf een reader met alle tips en theorie die in het veld behandeld wordt. Tijdens de dag zullen in het veld op diverse momenten stukken theorie behandeld en technische tips worden gegeven. Deze zijn bedoeld voor diegenen die de achterliggende techniek reeds kennen. Als u hiermee niet bekend bent betekent dat echter niet dat u niet deel kunt nemen. De workshop focust zich namelijk vooral op het ‘kijken’ en is ook voor deelnemers met minder technische achtergrond te volgen. 

Workshop volgeboekt?

Geen nood! Aarzel niet om mij te contacten en ik zet u op de reservelijst. Verder zal ik z.s.m. extra data gaan bijplannen in de omliggende dagen. Zo gauw die bekend zijn laat ik die u dat meteen weten.