~ Wadden Masterclass ~
3 dagen Schiermonnikoog

6 t/m 8 sep. 2019

Schiermonnikoog voor gevorderden

Je bent bekend met je camera en wilt je verder verdiepen, je wilt verder dan een enkel beeld...

Meer dan alleen mooi licht...

Je bent bekend met landschapsfotografie en macro, de techniek van fotografie heb je onder de knie...

Meer dan alleen een dier...

Je wilt verder dan een mooi onderwerp op mooie manier vastleggen, je wilt een verhaal vertellen.

Werken in serie

Je vertelt een verhaal met een serie, elk beeld vertelt zijn eigen deel van het verhaal

Eenheid

Hoewel de losse beelden hun eigen stukje vertellen moeten ze in de serie bij elkaar horen, een eenheid vormen.

Meer dan mooi

Een beeld in een verhaal moet een sfeer overbrengen, een emotie, een gevoel.

Wat is je boodschap?

Wat wil je vertellen, welk gevoel wil je overbrengen en op welke manier komt de boodschap het best over.

Afwisseling

In de eenheid moeten de beelden wel afwisselen, blijven prikkelen en interessant blijven.

Werken met suggestie

Soms is het krachtiger een boodschap te suggereren dan hem letterlijk te laten zien, prikkel de fantasie van de kijker. 

Diversiteit

Een thema is een diverse serie met veel eenheid, een beeldverhaal meer eenzijdig maar met diverse boodschap.

Kop en staart

Een (beeld)verhaal heeft een begin en een einde, een opbouw en logische lijn.

Storyboard

Vooraf ga je aan de slag met je verhaal uit te denken, geen beelden lukraak schieten maar met een vooropgezet plan. 

Werken met een plan

Hoe uitgebreider het storyboard, hoe gerichter je aan het werk kan. Daarbij horen ook kennis van weer, getijden, zonsop- en ondergangen, etc.

Inhoud

Misschien ken je dat wel, je beheerst de fotografische techniek en je hebt inmiddels genoeg ervaring in landschapsfotografie, macrofotografie of dierfotografie. Misschien bekruipt je wel het gevoel van 'wat nu?'. Waar doe ik het voor, doe ik niet steeds hetzelfde, heb ik niet al veel mooie beelden, wat kan ik nog verder doen om mijzelf te stimuleren? Je wil graag blijven fotograferen maar je wilt iets meer, extra verbreding en verdergaan dan een fraai stockbeeld. Iets met je foto's vertellen, een boodschap uitdragen of juist verder ontwikkelen in een eigen stijl. Wat is mijn handtekening? Hoe kan ik werken vanuit een plan en een visie, op pad gaan met een doel i.p.v. maar te kijken wat je tegenkomt. Niet alleen maar gaan in de perfecte omstandigheden maar het zien van mogelijkheden in alle omstandigheden. Kortom, misschien zoek je wel verdieping en een nieuwe dimensie aan uw fotografie.

Hiermee gaan we aan de slag, vóór en tijdens een 3 daagse cursusweekend op Schiermonnikoog. Je gaat een eigen project bedenken, dit vooraf vormgeven, doelen stellen en tijdens het weekend onder begeleiding uitvoeren. Na afloop is er een afsluitende bijeenkomst in november waar alle resultaten worden gedeeld. 

Uw eigen project

Tijdens deze 3 daagse cursus gaat je aan de slag met een eigen project op Schiermonnikoog. Dat kan van alles zijn, een thema, een beeldverhaal of juist een verdieping in techniek en stijl. Van te voren gaat je je verdiepen in wat je wilt gaan doen, je project vormgeven. Je bepaalt je eigen doelen in stijl, verhaal, thema, te gebruiken technieken, boodschap en wellicht zelfs beoogd product. Natuur- en landschapsfotograaf Johan van der Wielen ondersteunt je hierbij met informatie, tips en hulp. Tijdens het weekend ga je aan de slag met het uitwerken van het project, je schiet de beelden die je voor ogen hebt en verzint listen wanneer bepaalde beelden niet lukken. Je gaat op pad met een beeld voor ogen en aan het eind van het weekend heb je een serie klaar ...  

Voorbereiding

Van te voren ga je je verdiepen in een eigen project. Wat wil je gaan leren, waar wil je gaan ontwikkelen, wat zou je willen vertellen of waar wil je mee aan de slag. Dat kan werken met thema zijn, seriematig werk, een beeldverhaal met een boodschap of het verder ontwikkelen van eigen stijl. Ruimschoots voor deze workshop ontvangt je gedetailleerde informatie en uitleg over het eiland, werken met getijden informatie, windrichtingen zonnestand en getijden, de opzet van het fotoproject, het werken met een storyboard en een aantal uitgewerkte voorbeeld projecten en thema's. Op basis daarvan ga je zelf aan de slag met de opzet van uw eigen project. Dit project stuur je  uiterlijk twee weken vóór de cursus aan Johan toe zodat hij de tijd heeft om te reageren, vragen te stellen en u te helpen aanscherpen en concretiseren. Ook tijdens het weekend zal Johan je helpen het gekozen project verder uit te diepen en uit te werken.

Tijdens het weekend

Tijdens het weekend op Schiermonnikoog ga je je project uitwerken, de beelden schieten die in het project passen en op pad met een doel, werken vanuit uw uitgewerkte plan. Doel van cursus is het uitwerken dit eigen project, daarvoor zijn twee dagen zelfs aan de korte kant, de (weers)omstandigheden wisselend en wellicht niet alle beoogde beelden mogelijk. Dat betekent dat je ook tijdens de cursus flexibel om moet gaan met uw eigen doelen, aanpassingen zal moeten doen en creatief moet zijn met de mogelijkheden. Aan het eind van de tijd op Schiermonnikoog moet het project zijn afgerond.

Wegens de combinatie van de geringe grootte en de grote diversiteit biedt Schiermonnikoog de uitgelezen mogelijkheden voor het uitwerken van een eigen project in slechts twee dagen. Daarbij staat het je vrij om te gaan en staan waar je wilt en wat  je nodig hebt voor je beeld. We volgen geen vast programma of route maar waar mogelijk combineren we projecten van deelnemers opdat er ook uitwisseling en adequate begeleiding in het veld mogelijk is. Verder kun je gebruikmaken van de uitgebreide gebiedskennis van Johan.

Afsluitende ochtend

Na het weekend op Schiermonnikoog heb je uitgebreid de tijd om met je beelden en verhaal je project te vervolmaken. Dat kan in de vorm van een presentatie, maar ook een album of zelfs boek zijn mogelijk. Op zondag 18 november 2018 komen we bij elkaar in Amerongen waarbij iedereen zijn project zal presenteren en met elkaar bespreken

Workshop informatie

Deze weekend workshop vindt plaats op Schiermonnikoog vanuit pension Westerburen. We op vrijdagmorgen bij de boot en eindigen op zondagmiddag. 

 • Tijd: vrijdag 10:00 - zondag 14:00
 • Startlocatie: ca. 10:15 op de veerdam op Schiermonnikoog
 • Prijs: 445 euro. In de nabije toekomst komt hier 14,52 euro bij voor deelname STO garantiefonds
 • Inbegrepen: accommodatie, volpension, huurfiets, bagagevervoer heenweg, digitale reader, eind presentatie bij Berghuis
 • Niet inbegrepen: drankjes tijdens avondmaaltijd, persoonlijke uitgaven
 • Eind presentatie: zondag 17 november 2019, 10:00 - 12:30 in het Berghuis, Amerongen
 • Vragen? workshop@johanvanderwielen.nl
 • Voorwaarden: klik hier

Gebieden, onderwerpen en theorie

De gebieden / onderwerpen die u op kunt nemen in uw eigen project:

 • de kwelders
 • het wad en de hoogwater vluchtplaatsen van vogels
 • de uitgestrekte Noordzee stranden
 • de westerplas
 • de zandbanken in de westkant
 • nachtfotografie met de sterren en de vuurtoren(!)
 • duinpannen met orchideeën (juni)
 • de bossen en vennetjes aan de noordkant
 • het historische dorpje Schiermonnikoog

Globaal programma

Vrijdag

In deze reis is uitgegaan van de vrijdagmorgen boot van 9:30 (zie ook vervoer). Johan verwelkomt je op de veerdam en heeft meteen de huurfietsen bij zich. De bagage wordt vervoerd naar het pension en wij vertrekken per fiets om tussendoor kennis te maken met het eiland. Eenmaal in het pension maken we uitgebreid kennis onder het genot van thee of koffie en bespreken we ieders projecten en plannen. In de middag zal Johan met de deelnemers die daar behoefte aan hebben een ronde over het eiland fietsen om je de mooie plekken te laten zien, maar je mag ook al op eigen gelegenheid op pad. Het diner nuttigen we gezamenlijk en de avond wordt u een programma nachtfotografie bij de vuurtoren aangeboden.

Zaterdag

Vandaag ga je alleen of met een groep op pad om de beelden voor je project te maken. Via een whatsapp groep houden we contact en zal Johan één of meerdere momenten bij je aansluiten om u 1:1 te begeleiden. Na het avondeten krijg je de gelegenheid om een aantal van je beelden in de groep na te bespreken om te kijken of uw beelden passen bij je idee.

Zondag

Vandaag kun je de laatste puntjes op de i zetten, eventuele laatste beelden schieten of nog beelden verbeteren. In deze workshop is uitgegaan van de terugboot van 16:30. Je levert vooraf de fiets in het dorp in en gaat per bus terug naar de boot.

Ter inspiratie: gebiedsbeschrijving en portfolio beelden

Johan heeft een artikel geschreven over Schiermonnikoog met meer achtergrond informatie: Gebiedsbeschrijving: Schiermonnikoog. Wil je ter inspiratie meer beelden zien van de wadden? In het portfolio staan twee galleries die de magie van het eiland in beeld brengen: Wadden: licht en kleur en Abstracte impressies van een eiland.

Meld u aan:

 • Er zijn nog geen nieuwe data gepland

Wat mee te nemen

 • Camera met objectieven. Als u deze heeft neem dan een telelens, standaard en/of groothoek lens en macro lens mee.
 • Mocht u specifieke macro attributen hebben (zoals macro lens, tussenringen, voorzetlenzen, ringflits, etc.), neem die dan mee
 • Neem ook de handleiding van uw camera mee!
 • OpTech regenhoes (ca. 10 euro) zorgt ervoor dat u ook in mindere weersomstandigheden gewoon door kunt fotograferen!
 • Voldoende lege kaartjes en volle accu's
 • Reserve accu mee en de lader, ervaring leert dat in het veld de accu sneller op is dan gehoopt en het is zonde als daarmee voor u de dag ten einde komt.
 • Als u heeft een polarisatiefilter, ND filters (grijsfilters) en/of ND-gradiënt filters (grijsverloopfilters).
 • Een stevig statief waar u uw dure camera aan toevertrouwd.
 • een klein zaklampje voor in de avond
 • Een draadontspanner of andere afstandsbediening
 • EHBO: jodium, eenvoudige middelen en sporttape
 • Dagrugzak (35 liter) of fotorugzak met regenhoes
 • Bergschoenen of stevige waterdichte wandelschoenen
 • Wind- en waterdicht jack en/of regenkleding
 • Eventueel verrekijker
 • Voor tijdens de wandeling: veldfles of thermos
 • Als u wilt een laptop om foto’s op te slaan of te bekijken. Bedenk wel dat u die tussentijds ergens kwijt moet, bijv. op de hotelkamer.
 • Wat u verder nog nodig heeft tijdens het verblijf…

Vervoer

 • Op het eiland vervoeren we ons per fiets, de huur van de fiets zit in de prijs inbegrepen. Omdat we al meteen vanaf de veerdam op de fiets gaan wordt de bagage naar het dorp vervoerd, ook die kosten zijn inbegrepen. Op zondag lever je de fiets weer in bij de verhuurmaatschappij en ga je op eigen kosten per bus terug naar de boot (kosten ca. 3,50 euro).
 • Het vervoer van en naar de boot, evenals de overtocht zitten niet bij de prijs in begrepen en moet je zelf regelen. Parkeren kan bij de boot voor 5 euro per dag, de kosten van de overtocht zijn te vinden op de website van Wagenborg. Reserveren van de boottocht vooraf is mogelijk maar niet noodzakelijk, er is altijd plek op de boot. De overtocht doet ca. 35 minuten en ik ga in deze workshop uit van de boot van 9:30 op vrijdagmorgen.

Accommodatie

 • Tijdens het weekend verblijft u in een tweepersoonskamer (éénpersoonskamers zijn beperkt en alleen op aanvraag beschikbaar tegen meerprijs. Informeer hiernaar en de huidige meerprijs!) in pension Westerburen in het centrum van het dorp. Hier is ook het ontbijt en maken we lunchpakketten voor de middag. Het avondeten vindt plaats restaurant de Tjattel. De kosten van alle maaltijden zitten bij de prijs inbegrepen, drankjes rekent u apart af.
 • Mocht u eerder willen komen op het eiland of langer willen blijven kunt u zelf nachten bijboeken bij het pension, ga daarvoor naar de website van pension Westerburen. Vermeld daarbij dat u bij de groep van Johan van der Wielen hoort en ze zullen proberen u dezelfde kamer te laten houden, het is echter geen garantie!

Viermaal waddenworkshop

Viermaal per jaar gaat Johan met cursisten op pad naar Schiermonnikoog en Terschelling. In drie dagen laat hij je tekens het eiland zien met al zijn facetten, van strand tot duin, van kwelder tot wad en van zonsopkomst tot nacht. In januari wordt het 3 daagse ~ Dark Sky Terschelling ~ georganiseerd met nadruk op winterse landschappen en nachtfotografie (4x4 tocht vóór zonsopkomst inebgrepen). In mei vindt het 3 daags ~ Landschap & Nachtelijke avontuur op Schiermonnikoog ~ waarbij we met de fiets Schiermonnikoog verkennen op landschappelijk en nacht gebied. Schiermonnikoog is de donkerste plek van Nederland en de landschappen, zeker vroeg in de ochtend of laat in de middag, zijn spectaculair. Schiermonnikoog herbergt echter ook een schat een zeldzame orchideeën, waddenflora en insecten. Daarom gaan we in juni op pad tijdens de 3 daags ~ macro avontuur op Schiermonnikoog ~. Niet alleen bloemen met de macro lens maar ook spectaculair warm avondlicht of zelf aan de slag met flitsen. Voor alle gevorderde fotografen wordt in september de 3 daags ~ Wadden Masterclass ~ op  Schiermonnikoog plaats.Tijdens deze workshop begeleid ik je in je eigen ontwikkeling op gebied van stijlontwikkeling of technische verdieping.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *