2016…. een terugblik

Aan het eind van ieder jaar kijk ik altijd even terug. Vóór ik mij vol overgave stort in de feestdagen en daarmee mijn plannen maak voor het komende jaar, kijk ik altijd even terug op wat afgelopen jaar heeft gebracht. Geen evaluatie van goede voornemens of wat ik eigenlijk had willen doen maar puur een terugblik wat het afgelopen jaar mij heeft gebracht. Mijn doel is om ieder jaar trots te zijn op de stappen die zijn gemaakt, of ik ze nou gepland had of niet. En ook om te bedanken en dankbaar te zijn. Dankbaar voor het feit dat ik in een voor natuurfotografie lastige tijd om het hoofd boven water kan houden, mijzelf nog steeds natuurfotograaf mag noemen. Dankbaar aan alle contacten, klanten, workshopdeelnemers, reisgenoten, zakenpartners en sponsoren! Zonder jullie zou mijn werk niet mogelijk zijn geweest. En ik hoop jullie daar ook iets goed voor te hebben kunnen teruggeven, zó goed dat we ook het volgend jaar weer samen mogen werken.

 

Amelander avonturen

Ik kom al vele jaren op Ameland, liefst in de wintermaanden. Dan zwerf ik door weer en wind, overdag en 's nachts, in de hoop op indrukwekkende waddenluchten met apocalyptische wolkenmassa's. En dit jaar werd ik getrakteerd op misschien wel de mooiste waddenluchten die ik ooit heb gezien. Knallende kleuren van het late avondlicht, sneeuwbuien gevolgd door opklaringen, hetfige windstoten en lieflijke tafrelen... en dat alles binnen een paar uur.

Apocalyptische dramatiek... ik was onder de indruk van zoveel natuurgeweld

Apocalyptische dramatiek... ik was onder de indruk van zoveel natuurgeweld

Mijn hart verpand aan Noorwegen

In maart 2016 vertrok ik voor de derde maal voor een winterse fotoexpeditie naar Lofoten, Noorwegen. Na de geweldige edities in de voorgaande jaren is aan de ene kant de druk eraf voor jezelf, immers ik kijk al terug op prachtige beelden, maar komt de lat richting deelnemers wel steeds hoger te liggen. Gaat de walvissafari deze keer door? Kan ik ze weer de corona van Noorderlicht laten zien? Lukt het nu om vissen zeearenden met tegenlicht in beeld te krijgen? En tegelijk met de rust (of misschien ook wel juist daardoor) lukt het om alle wensen en mogelijkheden te benutten. Ik weet nog hoe ik met de groep stuiterend door de sneeuw rende overweldigd door de ene noorderlichtband na de andere, wetend dat we maar een paar uur slaap zouden krijgen voor de walvisexcursie. Dat is de expeditie zoals bij mij past, deze reis is precies zoals ik hem ook alleen zou doen. Doorgaan tot het mooiste beeld en alle kansen pakken!

Gelukt! zeearend vlak voor de 'catch' in mooi tegenlicht...

Gelukt! zeearend vlak voor de 'catch' in mooi tegenlicht...

Eén kans: noorderlicht met besneeuwde bomen

Na afloop van de Noorwegen reis hadden mijn maatje Finn en ik één dag (eigenlijk nacht) over. Mijn ultieme doel was zwaar besneeuwde bomen in Lapland met noorderlicht. En voor een dergelijk plan is één dag, al helemaal als die dag vooraf vaststaat, veel te kort. De kans dat alle elementen voor een beeld, in dit geval sneeuw, heldere nacht èn noorderlicht, precies op de door jou vooraf geplande dag samenkomen is veel te klein. Als iemand die beelden vooraf plant paste dit ook totaal niet in mijn normale manier van werken. Maar nood breekt wet. En was is dan je vreugde groot als je wensen daadwerkelijk verhoord worden! In bittere kou bij harde wind op de heuvel, lopend op sneeuwschoenen jezelf vergapend aan miljoenen sterren en kleurrijke banden van noorderlicht. Ik ben zelden zó onder de indruk geweest van het universum als op die nacht in Lapland

één kans... en die lukt! besneeuwde bomen met noorderlicht

één kans... en die lukt! besneeuwde bomen met noorderlicht

12 tips om een fotograaf op stang te jagen…

Met de nieuwe website die ik begin 2015 gelanceerd heb is het makkelijker geworden om te bloggen en mijn avonturen te delen. Maar al snel merkte ik dat ik niet altijd serieus kan zijn. Mensen die mij kennen weten dat ik een gezelligheidsdier ben, serieus in mijn vak maar niet serieus daarbuiten. En zo ben ik ook begonnen met af en toe een minder serieus verhaal te schrijven. Ook omdat mijn werk als columnist voor Natuurfotografie.nl niet bedoeld is om mensen iets te leren maar ook mijn mening te geven en anderen te laten nadenken. En aan deze blog, over de '12 tips om een fotograaf op stang te jagen...' heb ik misschien wel de meeste plezier beleefd, ondanks dat het meeste daadwerkelijk uit de praktijk komt.

Combinatie van fotograaf & dichter werkt ook…

Combinatie van fotograaf & dichter werkt ook…

Nieuwe invalshoek... de lucht in

Ik ben gek van nieuwe technieken hoewel ik meestal niet voorop loop om het nieuwste van het nieuwste te moeten hebben. Zo heb ik pas sinds een jaar een platte TV, sinds een maand of 8 pas een tablet en beide worden nauwelijks gebruikt. Maar een technologie waar ik al wel lang naar had gekeken was de drone. Mensen hebben mij met keukentrap door de natuur zien zwoegen, voor opdrachtgevers heb ik veelvuldig met statief op mijn auto gestaan (daarvoor ook dat roofrack) en als er ergens een heuvel of top te vinden is ben ik de eerste die naar boven klautert. Sommige hebben de drive om plat op hun buik te gaan liggen, ik wil kunnen vliegen. De wens om over het landschap te kunnen vliegen en pure vormen en structuren van bovenaf te kunnen fotograferen biedt voor mijn landschapsfotografie een hele nieuwe dimensie. Het grotere geheel overzien, een overzicht over leefgebieden en ecosystemen. En dus moest die drone er ook komen. Mijn drive naar groot en duur werd getemperd door mijn partner CameraNU.nl: ga eerst maar eens leren vliegen. Ik ben blij met hun advies geweest! Hoewel ik hem nooit heb laten crashen is het idee om duizenden euro's boven je hoofd te laten vliegen, zeker in de handen van een niet zo heel getalenteerde piloot als ik, niet fijn. En nu heb ik met veel ontspanning de wereld voor het eerst van boven leren kennen.

Nieuwe invalshoek in mijn kievitsbloemen project, een view over het leefgebied

Verder met Kievitsbloemen project

Al vele jaren hou ik mij bezig met misschien wel de mooiste bloem uit Nederland, de kievitsbloem. In mijn 'eigen' veldje vertoef ik vele dagen per jaar om deze bloemen vast te leggen en ieder jaar ben ik al lang van tevoren bezig met plannen wat ik voor uitbreidingen aan mijn inmiddels behoorlijke assortiment aan beelden kan maken. Vorig jaar heb ik mij beziggehouden met de combinatie van cultuur, dit jaar wilde ik heel graag een beeld van bloem met volle maan. Dan is het weer geluk hebben, de maanstand was goed maar ook had ik een heldere avond nodig waarop de maan nog in het schermlicht net boven de horizon zou komen om samen met de bloem te kunnen fotograferen. Op avond drie was het raak!

Combinatie van twee van mijn passies: kievitsbloemen en nachtfotografie

Combinatie van twee van mijn passies: kievitsbloemen en nachtfotografie

Mercuriusovergang

Op 9 mei passeert Mercurius midden op de dag de zon. In plaats van de grote maan die de zon helemaal zou kunnen bedekken is Mercurius niet meer dan een zwarte stip voor de zon. Met speciale zonnefilter lukt het mij om ieder half uur een foto te maken van de zon en die uiteindelijk samen te voegen tot één beeld.

De Mercuriusovergang, een vooral technische uitdaging

De Mercuriusovergang, een vooral technische uitdaging

Flitsen? Schier (on)mogelijk

Als ieder jaar verblijf ik ook in 2016 weer meermalen op het kleinste bewoonde waddeneiland van ons land. Hoewel ik inmiddels bijna ieder pad en embryonaal duintje ken is het elke keer weer en feest om te ontdekken dat ieder bezoek weer uniek is met zijn unieke mogelijkheden en beelden. Dit jaar herontdek ik mijn flitser weer. Na jaren van niet willen gebruiken pak ik hem in 2016 weer veel meer om datgene in beeld te brengen wat ik voor ogen heb. Zeker met grauw grijze dagen lijkt de flitser mijn best vriend te worden.

De flitser maakt grauw grijze dagen tot een feest!

De flitser maakt grauw grijze dagen tot een feest!

Beren en veelvraten avontuur!

Voor de derde maal organiseren Finn en ik in 2016 de Finland Wildlife ~ foto expeditie voor gevorderden. Hoewel we al samen meer dan 25x beren en veelvraten hebben mogen fotograferen krijgen we tijdens deze reis een aantal unieke momenten waar ons hart veel sneller van gaat kloppen. Voor het eerst maken we een paring mee, kan ik mijn langgehoopt silhouet van beer in ochtendlicht fotograferen en als kers op de taart komt in het mooiste ochtendlicht met mist een veelvraat vlak voor onze neus een aantal bomen beklimmen... de vele beelden van deze reis zijn nog steeds niet uitgezocht. En dan nog alle geweldige landschappen die ik heb mogen schieten. Het is dan ook zó lastig om hier maar één beeld aan te koppelen dat ik er toch twee laat zien...

Eén van de beelden van mijn langgehoopt beren silhouet in ochtendlicht

Eén van de beelden van mijn langgehoopt beren silhouet in ochtendlicht

 

Spectaculair moment wanneer alles samenkomt!

Spectaculair moment wanneer alles samenkomt!

Perseïden

Op 13 augustus was het maximum van de meteorietenregen Perseïden, één van de grootste regen aan vallende sterren per jaar. Al een aantal jaar heb ik op de planning om hiermee aan de slag te willen gaan en dit jaar viel alles op zijn plek. Het weer was goed, heldere nacht, geen maan en de mogelijkheid om de hele nacht op pad te gaan. Mijn camera's hebben een aantal uur staan klikken en uit al deze foto's heb ik zowel een samengesteld beeld kunnen maken van in totaal 26 vallende sterren als ook één van de heftigste sterrensporen beelden uit Nederland.

Perseïden vallende sterren regen

Perseïden vallende sterren regen

Sterrensporen, samengesteld uit dezelfde beelden reeks

Sterrensporen, samengesteld uit dezelfde beelden reeks

Buitengewoon

Dit jaar kreeg ik de unieke mogelijkheid om mee te werken aan misschien wel het beste natuurprogramma op de Nederlandse locale omroep: Buitengewoon van Omroep Gelderland. Als fotograaf heb ik in 7 uitzendingen tips mogen geven over natuurfotografie. Voor mij was dit een kennismaking met een hele nieuwe wereld van media, film en TV. Voor het werken met harde planningen is voor een flexibele fotograaf als ik, die vooral meebeweegt met weer en natuur, een lastige manier van werken met de nodige uitdagingen. Ik heb hier ontzettend veel van geleerd maar vooral van genoten. Samen met Stefan van SK Productions heb ik diverse avonturen beleefd, veel gelachen en keihard gewerkt. Ik ben op plekken geweest die ik eigenlijk meestal mijdt zoals de Posbank tijdens de bloei van de heide of de wildbaan in het Nationaal Park de Hoge Veluwe tijdens de hertenbronst. Maar ik heb ervan genoten en de vrijheid gehad om 'mijn' verhaal te vertellen. Alle uitzendingen en bijbehorende blogs kun je hier vinden: www.johanvanderwielen.nl/category/tutorials-reviews-gebieden-soorten/tv-buitengewoon. Het liefst zou ik alle avonturen hier in deze terugblik willen laten zien maar één avontuur was toch het hoogtepunt: de nachtuitzending!

 
 

Mijn donkere periode

Normaal hou ik niet van grijs weer en grauwe dagen. Dan werk ik mijn niet gehaalde deadlines bij en ben ik blij dat ik even rustig door kan werken. Maar als een week in Finland ook grijs en grauw is ga je je afvragen of je er niet toch wat mee kan. En gedwongen door de omstandigheden ben ik juist dit weer enorm gaan waarderen. Met de juiste filters en instellingen ben je in staat om juist die sfeer neer te zetten die met zon niet mogelijk is.

De mogelijkheden van grauw en grijs weer

De mogelijkheden van grauw en grijs weer

Elfje in het bos

De herfst is het ultieme moment van sfeer en het is dan ook niet verwonderlijk dat je mij bij het minste kan op mist en zon in het beukenbos kan vinden voor zonnestralen, mijn guilty pleasure. Normaal zou ik dit echter niet in een terugblik verwerken war het niet dat precies tijdens een workshop Laura door het beeld heen loopt met haat paard, als een elfje in het bos. Een magisch moment als prachtige aanvulling op mijn behoorlijke assortiment aan 'zonnestralen-in-beukenbos-beelden'

Sfeer, licht en onderwerp... alles komt samen

Sfeer, licht en onderwerp... alles komt samen

Toefje winter

Ja, het is waar. We hebben even iets van winter gehad. In de laatste week van november was het kou en prachtig berijpt. Een genot voor menig fotograaf waaronder ik. Ik heb wat nieuwe gebieden ontdekt en mij heerlijk vergaapt aan alle pracht en winterse praal. Mijn inmiddels nieuwe drone hield het perfect bij dit weer en ga die speciale beelden die ik anders nooit had kunnen maken

Winter! Laagstaande zon met koude sfeer

Winter! Laagstaande zon met koude sfeer

Masterclass 

Afgelopen jaar heeft Silvia van STOAS / Aereas Hogeschool in Wageningen voor mij een masterclass natuurfotografie ontwikkeld welke van start gaat in 2017. In dit 9 maanden durend traject ga ik 6 mensen begeleiden met een fotografisch project. Mensen die ervaren zijn in de fotografie, de verschillende takken van de natuurfotografie beheersen maar zich graag een stap verder willen ontwikkelen. Een verhaal vertellen met hun beeld, hun fotografie ten dienste willen stellen aan een boodschap. Kortom, een nieuwe stap willen maken!

Hoe vertel ik een verhaal met beeld?

Hoe vertel ik een verhaal met beeld?

 

Dank aan...

En met de kerstdagen in het vooruitzicht en daarmee de brainstorm van nieuwe plannen en projecten voor 2017 rest mij een aantal mensen speciaal te bedanken voor hun vriendschap, samenwerking, partnerschap en sponsoring van het afgelopen jaar. Het zal mij niet lukken om iedereen te bedanken maar allen die ik per ongeluk vergeet moeten maar bedenken dat ik ook hun dankbaar ben! In de eerste plaats mijn partner tijdens mijn reizen, Finn Snaterse, waarmee ik samen Wolverine Travel heb opgezet voor zijn vriendschap, harde werk, gezelligheid en tomeloze energie! Dank ook aan mijn fotomaatje Henk Muijs, niet alleen voor het gebruik van je auto maar vooral voor je kritische houding en gezelligheid. Dank aan alle mensen van SNP reizen met wie ik een bijzonder samenwerking heb waar ik erg trots op ben! Natuurlijk grote dank aan de mensen van CameraNU.nl, met name Henri en Michiel, voor de fijne samenwerking en Fotovideodetail, met name Vaans en Sraar, voor de vele mooie spullen die ik heb mogen testen en blijven gebruiken! Dank aan Staatsbosbeheer Oostvaardersplassen voor de mogelijkheden van de fotosafari's en natuurlijk onze gezamenlijke Nacht van de Nacht, maar ook Staatsbosbeheer Overijssel voor de mogelijkheden die ik krijg bij de kievitsbloemen! Dank aan het team van Buitengewoon, met name Gert, Stefan en Marleen, voor de geweldige samenwerking die ik hoop voort te zetten in 2017. Dank aan het team van Natuurfotografie.nl voor de fijne samenwerking om samen een prachtige site te maken en dank aan de organisatie van de Nacht van de Nacht waar ik ambassadeur van mag zijn. Dank aan Silvia voor een gezellig half jaar, werkend en ontwikkelend aan de nieuwe Masterclass.

Natuurlijk dank aan alle opdrachtgevers voor hun gestelde vertrouwen in mij en mijn werk en niet in de laatste plaats dank aan alle trouwe workshopgangers en reisgenoten die ik afgelopen jaar mee heb mogen nemen op mijn avonturen in binnen- en buitenland. Ik hoop jullie allen weer te mogen verwelkomen in het nieuwe jaar!

Maar mijn grootste dank gaat toch uit naar mijn gezin en met name mijn levensgezel Sandra voor haar vele geduld, lange adem, kritische houding maar vooral enthousiasme en ... stimulans. Het is dankzij mijn gezin dat ik kan en mag doen wat ik het liefst doe en zonder hun support zou ik dit werk niet kunnen of zelfs willen doen.

 

6 thoughts on “2016…. een terugblik

 1. Hoi Johan,
  Wat een mooie serie. Jij bent zeker weer gegroeid. Maar wat is groeien: betere foto’s; ander werk zoals je drone; nieuwe gezichtspunten ontwikkelingen voor een opname; betere techniek beheersen; ander materiaal; …
  Waarschijnlijk een combi hiervan. Verder mooie ontwikkelingen in reizen, cursussen, workshops. je hebt dit jaar een aardige slag gemaakt. Jij en Sandra en de kids fijne feestdagen gewenst en voor volgend jaar weer mooie stappen erbij, groetjes, Jannie

 2. wow een geweldig jaar :-) Ik heb één les bij je gevolgd en hoop dit jaar opnieuw te kunnen komen. Je bent mijn inspiratie en fotografie idool :-) haha, echt , je doet een amateur naar meer verlangen. Ik wens je een zeer spannend 2017 met veel mooie verhalen en dito foto’s :-) Moest ik nog jong zijn zou ik ook mijn beroep maken van deze hobby. Had ik maar 7 levens zoals een poes haha. geniet verder van je hobby/beroep en je gezin.
  Prettige feestdagen,
  Jenke

 3. Hoi Johan,

  Mooie terugblik van 2016 hoor! Zoals altijd heb ik deze blog met veel plezier gelezen. Mooie avonturen beleefd in het afgelopen jaar! Zelf ben het afgelopen jaar eigenlijk pas begonnen met het fotograferen, dus ben ik nog veel aan het ontdekken maar vind het vooral erg leuk om lekker buiten te zijn. Via Buitengewoon tv kwam ik ook in aanraking met jouw beelden en via Facebook kwam ik erachter dat we ook nog eens uit hetzelfde dorp komen, leuk! Ik kijk ook volgend jaar erg uit naar de beelden die langs gaan komen!
  Fijne feestdagen gewenst!

  Groet,
  Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *