~ Finse Lente & Wildlife ~
10 daagse foto expeditie

31 mei t/m 9 juni 2019

Europese bruine beer

Op nog maar weinig plekken kun je het grootste roofdier van Europa zo mooi vastleggen als hier

Taiga vogels

Veelvoorkomend: bonte kraai (corvus cornix), auerhoen (tetrao urogallus) en taigagaai (perisoreus infaustus)

Veelvraat (gulo gulo)

Dit grootste lid van de familie der marterachtigen kom je nog op maar een paar plekken tegen, er zijn er maar 150 in Finland!

Wildlife hides

Tijdens deze reis verblijft u drie volle nachten in speciale wildlife hides met telkens verschillende settings en mogelijkheden

's nachts op pad

Omdat het eigenlijk niet donker wordt, draaien we dag en nacht ritme om. Overdag slapen en 's nachts op pad

vogelleven 

De Finse taiga bossen bevatten niet veel vogelleven maar wel met speciale soorten waaronder korhoender en taigagaai

Warm ochtendlicht

Omdat het niet donker wordt en de zon al om 2:00 weer opkomt, is het licht zo noordelijk zacht en warm 

ochtendmist

In die paar uur dat de zon achter de horizon is kan het zó koud worden dat de meren gaan dampen 

Hèt Finse outdoor leven

We bieden u een totaalbeleving van Finland, dus ook de traditionele kampvuren met worstjes, thee en zelfs zalm

Mooiste licht

Het mooiste licht is vlak na zonsopkomst, rond 2:30, overdag kunt u weer bijslapen...

Nationale parken

In de nachten tussen de wildlife hides in, bezoeken we diverse nationale parken en natuurgebieden

Veel te beleven

Bij de beren is altijd wat te beleven, niet alleen de dieren zelf maar ook de vele vogels

Onze villa: Domnam Pirtti

We verblijven in een traditioneel houten Finse villa met grote woonkamer en tweepersoonskamers.

Inhoud

Wat natuurschoon en fauna betreft is Finland een van Europa's mooiste landen. In van de uitgestrekte taiga bossen en de duizenden meren lopen ook nog eens wilde beren, veelvraten en zelfs wolven. Reden voor mij als natuurfotograaf om een speciale reis te wijden aan zowel het natuurschoon als misschien wel de meest indrukwekkende fauna van Europa!

Tijdens de reis zal het dag- en nachtritme worden omgedraaid. U brengt maar liefst vier volledige nachten door in verschillende speciale wildlife hides bij verschillende organisaties. Deze zijn uniek gepositioneerd en u een uitgelezen kans bieden om bruine beren, veelvraten en misschien zelfs wolven op de gevoelige plaat te zetten! Het schemert van 23:30 tot 2:00 uur maar echt donker wordt het nooit... Ondanks de lange dagen zult u merken dat het licht erg zacht is en de subtiele lichtschakeringen in de vroege ochtend met dampend water en gouden licht spreken tot de verbeelding. Op de nachten dat wij niet in een wildlife hide zitten gaan wij in onze omgeving op zoek naar elanden, mooie landschappen en vele volgens in nabij gelegen natuurreservaten, unieke zonsondergangen en -opkomsten en krijgen we een privé rondleiding in het op wildlife gerichte Petola bezoekerscentrum.

Deze fotografische reis is gericht op wildlife fotografie in combinatie met het taiga landschap en daarom zal ook landschapsfotografie aan bod komen. Tijdens de excursies in de natuurgebieden wordt u uitgebreid begeleid en is er gelegenheid voor praktische vragen. Op diverse momenten worden er stukken theorie behandeld en zullen gemaakte beelden worden nabesproken.

Mooiste licht is ’s nachts

In deze tijd van het jaar, vlak vóór de langste dag, gaat de zon nog maar 2 uur per nacht onder. Echt donker wordt het echter nooit en het zal dan ook niet verbazen dat het mooiste licht 's nachts aanwezig is. Daarom draaien we tijdens deze expeditie het dag en nacht ritme om. We slapen overdag en gaan 's nachts op pad. In de nachten dat we niet in de wildlife hides zitten voor de dieren bezoeken we 's nachts een aantal natuurreservaten en een waterval om 's morgens weer thuis te komen.

Hoewel dit omdraaien heel erg heftig lijkt valt het in praktijk reuze mee. Juist omdat het eigenlijk nooit donker wordt leert ervaring dat het wennen aan dit nieuwe ritme vanzelf gaat. Na één dag bent u al gewend en waardeert u, net als wij, het zachte intense licht van de nacht voor uw fotografie!

Excursies en expedities

In deze reis worden de volgende excursies en expedities aangeboden:

 • 4 volle nachten in verschillende wildlife hides bij verschillende organisaties (Wild Brown Bear en Arctic Media)
 • privé rondleiding en presentatie bij het Kuhmo Visitor Centre Petola

Materiaal en aanbod van CameraNU.nl

cameranuSpeciaal voor de reizen van Taiga Travel heeft CameraNU.nl een set materialen gesponsord die gebruikt kunnen worden om uit te proberen of ter reserve:

Na afloop van de reis ontvangt u een mail met daarin een aantal aanbiedingen van CameraNU.nl, speciaal voor u als deelnemer van deze reis.

Deze reis biedt…

 • Nagenoeg garantie op beren!
 • 4 nachten in speciale Wildlife hides
 • Grote kans op veelvraat en wolf
 • Expeditie met omgekeerd dag/nacht ritme voor het mooiste licht
 • een cursusreis met theorie momenten en foto nabesprekingen
 • volpension met Scandinavische maaltijden
 • eigen vervoer per busje
 • professionele begeleiding door natuurfotografen Johan van der Wielen en Finn Snaterse

Workshop informatie

De reis is een fotografische expeditie en is bedoeld voor de meer gevorderde fotograaf die de techniek van de camera kent. We focussen ons op alle facetten van de dierfotografie, verder zullen ook kort landschaps- en macrofotografie nog aan bod komen. Hoewel er vanuit gegaan wordt dat u al enige ervaring heeft met natuurfotografie komen er wel diverse presentaties aan bod en zijn er foto nabespreking ingepland om u verder te verdiepen en te ontwikkelen.

 • Start- /eindlocatie: vliegveld Kajaani airport
 • Prijs: 2125 euro (prijs excl. vlucht), leden Landschap VZW ontvangen 25 euro korting
 • Inbegrepen: accommodatie, volpension, vervoer van en naar het vliegveld, 4 volle nachten in verschillende wildlife hides, rondleiding en presentatie Petola Visitors center
 • Niet inbegrepen: vluchten, alcoholische dranken, persoonlijke uitgaven
 • Max aantal deelnemers: 10
 • Vragen? workshop@johanvanderwielen.nl
 • Voorwaarden: klik hier

Beknopt dagprogramma

 • Dag 1: heenvlucht en Heenreis naar Domnan, bezoek aan natuurgebied Laahtanen
 • Nacht 2: Eerste nacht in de wildlife hides Wild Brown Bear
 • Nacht 3: Murhisalo Nature Reserve
 • Nacht 4: Tweede nacht in de wildlife hides Wild Brown Bear
 • Nacht 5: Petola Visitors Centre, Kuhmo en Lentuakoski
 • Nacht 6: Tweede nacht in de wildlife hides Arctic Media, Kuikka base camp
 • Nacht 7: Varisköngäs Waterfall
 • Nacht 8: laatste nacht in de wildlife hides Wild Brown Bear
 • Nacht 9: Afsluiting in Finse stijl
 • Dag 10: Terugreis en terugvlucht

Ter inspiratie: portfolio beelden

Wil je ter inspiratie meer beelden zien van Finland? In het portfolio staan een aantal galleries die de sfeer van centraal Finland in beeld brengen: Finse taiga, Wandering the land of the bear en Essentie van de taiga.

Accommodatie en vervoer

 • We overnachten in een eigen traditionele houten huis Domnan Pirtti naast een groot meer. U slaapt in één persoonsbedden op tweepersoons kamers waarvoor u geen beddengoed of slaapzak mee hoeft te nemen. Domnam Pirtti beschikt over een gezamenlijk ruimte met eettafels en banken, een zithoek, open keuken en houtkachel. Hier zullen ook de cursusmomenten plaatsvinden alsook de fotografische nabesprekingen. Verder zijn er twee sauna’s aanwezig. Buiten ligt een motorbootje die u vrij kunt gebruiken.
 • Tijdens de hele reis maken we gebruik van een eigen 9 persoons huurbus en een auto. Daarmee zijn we volledig onafhankelijk en kunnen we gaan en staan waar en wanneer we willen. 

Reacties van deelnemers

"De reisleider / fotograaf is bevlogen,deskundig, hulpvaardig. Een der 2 reisleiders was tevens een uitstekende kok!", Jan-Willem

"De locatie was in een woord top! erg sfeervol en zeer gezellig. De begeleiding van Johan was uitstekend. Gezellig en zeer motiverend. De kookkunsten van Fin waren lekker en bijzonder. Het was leuk kennis te maken met de Finse keuken", Marga

"Finn en Johan zijn 2 geweldig fijne reisleider die goed op elkaar zijn ingespeeld en weten hoe het werkt..", Peter

"Johan is een bevlogen mens, heeft oog voor alle facetten die aan bod komen bij een groepsreis als deze.", Richard

Boek deze reis

De nieuwe data voor deze reis zijn nog niet bekend, informeer via workshop@johanvanderwielen.nl naar de mogelijkheden

Reisorganisatie Taiga Travel

Taiga TravelDeze foto expeditie wordt georganiseerd via de eigen reisorganisatie St. Taiga Travel, onder leiding van de Nederlandse natuur- en landschapsfotograaf Johan van der Wielen en de in Finland wonende Nederlandse fotograaf Finn Snaterse. Als team hebben ze inmiddels vele jaren ervaring in het begeleiden van fotografische reizen in Finland en Lofoten. Als Taiga Travel zijn we aangesloten bij de branche organisatie VvKR en kunnen we onze reizen aanbieden via het STO-garantiefonds voor optimale bescherming van onze klanten. Op de website van Taiga Travel kunt u alle voorwaarden vinden voor deze reis, onze privacy regeling en de garantieregeling.

Fotografische cursusreis

De reis is bedoeld voor de meer gevorderde fotograaf die de techniek van de camera beheerst. In deze reis ligt de focus op dierfotografie en krijgt u uitgebreid de gelegenheid hiermee te experimenteren en u hierin verder te bekwamen. Naast een presentatie rond dit onderwerp zullen ook elke dag foto's worden nabesproken. Met de tips over uw en andere beelden kunt u weer verder aan de slag. In de nachten tussen de wildlife hides in bezoeken we een aantal natuurgebieden en nationale parken. Daarbij komt ook landschapsfotografie, macrofotografie en filtergebruik aan bod. Bij interesse kan ook aandacht worden besteed aan fotonabewerking.

Wat mee te nemen

Geruime tijd vóór de reis ontvangt u van ons een uitgebreide reisbeschrijving met paklijsten, tips en aanbevelingen. In ieder geval wordt aangeraden mee te nemen:

 • Camera met evt. tweede of reserve body
 • Objectieven: groothoek, standaard en tele (van 100mm tot meer dan 300mm, u zult al deze bereiken gebruiken!)
 • voldoende reserve accu's en lege kaartjes (je maakt al snel veel beelden)
 • Degelijke fotografie statief voorzien van balhoofd of drieweg-kop. Deze dient minimaal 1,5x het gewicht van uw camera + lens te kunnen dragen! Bij voorkeur een kop die los kan van het statief omdat deze apart in de hutten kan worden gebruikt. Bent u van plan met twee camera's te werken is het raadzaam ook een tweede statiefkop mee te nemen.
 • Als u heeft: grijs en grijsverloop filters (ND en ND-gradiënt) en een polarisatiefilter
 • Als u heeft: macro attributen als macrolens, tussenringen, etc.
 • Draadontspanner of andere remote (niet via smartphone!)
 • Verrekijker
 • Regenhoes, waterdichte fototas
 • Geldig paspoort
 • Aangeraden: laptop of tablet voor tussentijdse opslag en uitzoeken beelden
 • Waterdichte bergschoenen
 • Warme kleding (het kan 's nachts koud zijn!), handschoenen, muts, fleece, waterdichte jas

6 thoughts on “~ Finse Lente & Wildlife ~
10 daagse foto expeditie

 1. Hoi Johan, gaan jullie dit jaar vaker naar Finland? Wij gaan 30 juni a.s. emigreren naar Helsinki. Daarnaast fervent fotograaf dus het lijkt me erg leuk om ons nieuwe thuisland beter te leren kennen en bezig te zijn met fotografie. Ik hoor graag van je of je dit haar nog een keer een fotoreis naar Finland organiseert.

  Vriendelijke groet,
  Ingrid Paardekooper

  • Jazeker, kijk even in het reizen aanbod, in de herfst ben ik er weer voor de Finse Ruska

 2. Hallo Johan,
  Dank je wel voor dit prachtige aanbod, helaas gaat het op deze data niet lukken.
  Ik zou het fantastisch vinden om eens met jou mee te gaan. Je enthousiasme en kennis van de natuur en fotografie zijn bijzonder te noemen.
  Vriendelijke groeten,
  Michel Bosman.

  • Je bent van harte welkom! Wellicht is de herfstreis naar Finland een mooie kennismaking?

 3. Beste Johan,

  Het lijkt me een prachtige bestemming. Helaas kan ik in die periode niet, anders zou ik graag mee gegaan zijn. Ga je ook nog naar Lofoten dit jaar?

  Met vriendelijke groet,
  Ankie Hogewind

  • De volgende Lofoten reis staat gepland van 23 februari t/m 4 maart 2018 en zal binnenkort online komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *