12 tips om een fotograaf op stang te jagen…

Je kent dat dat wel, ben je in gezelschap en maak je kennis met elkaar, blijkt er iemand tussen te zitten die zich ‘pro’ fotograaf noemt. Met een enigszins arrogante houding bekijkt hij jouw kiekjes op je smartphone, trekt zijn neus op voor de nieuwe canvas print van de gastvrouw van haar laatste vakantie en vertelt aan ieder die het horen wil over zijn laatste ijsvogelfoto’s, dat hij voor zoveel opdrachten gevraagd wordt dat hij ze gewoonweg niet allemaal kan aannemen en dat hij volgende week de nieuwste camera van Cakon gesponsord krijgt van de importeur. Je krijgt een gevoel van jaloezie, waarom hij wel, is hij dan echt zo goed? Zou je hem niet het liefste….?

Deze lijst met tips vol zelfspot en ironie is geschreven voor natuurfotografie.nl

 

Nou, om daad bij woord te voegen hier dan de 10 beste tips om die ‘pro’ eens lekker op stang te jagen…
En geloof het of niet, ze komen allemaal uit de praktijk en ik heb ze (helaas) allemaal al meermalen gehoord. Als er iemand weet dat ze werken ben ik het wel… Daarom hierbij een lekker frusti lijstje, geschreven in lekkere frusti bui :D

1. Wat een mooie foto’s, maar ja, je hebt ook een hele dure camera

Alsof je bij vrienden dineert en de gastvrouw (of heer natuurlijk) met de maaltijd complimenteert met de opmerking “Wat een zalige maaltijd, maar ja, wat wil je, je hebt ook zo’n dure oven”. Nee, zaken als tijden van voorbereiding, verdieping in het onderwerp, kennis van de weersomstandigheden en locatie zijn hopeloze fotografen clichés… een dure camera staat gelijk aan mooie foto’s. Waarvan akte.

Rood randje staat garant voor de beste foto’s… wil je pro worden? Koop dus rode randjes!

Rood randje staat garant voor de beste foto’s… wil je pro worden? Koop dus rode randjes!

2. Waarom zo duur? Mijn oom heeft ook een camera met losse lenzen

Oh dan is jouw oom ook een goed fotograaf! Heeft hij meer dan twee lenzen? Dan is hij ook een ‘pro’. Wat zeg je? Zelfs 4? Wow… dan wil ik hem graag een keer een handtekening vragen. Hij heeft neem ik aan zelf ook een oom met minimaal 3 lenzen die komt als je oom ziek zou worden?

Zóveel lenzen? Dat is pas een echt goede fotograaf!

Zóveel lenzen? Dat is pas een echt goede fotograaf!

3. Waarom moet ik betalen? Het is maar een digitaal bestandje!

Ja, daar heb je helemaal gelijk in. Al mijn dagen van werk in het veld stellen niets voor, het zijn maar bits en bytes. Vroeger had ik nog rolletjes maar nu zijn het nulletjes en eendjes… eeh… eentjes op een harde schijf. Opsturen kost niet eens meer een postzegel, rolletjes hoef ik niet meer te kopen en afdrukken is niet meer nodig. Alle fotografisch kosten zijn weg. Ervaring, apparatuur, creativiteit, eigen ontwikkeling en tijdsinvestering hoeven blijkbaar ook niet meer betaald te worden, een rokende schoorsteen is mijn eigen probleem. Aankondiging: vanaf nu werk ik voor niets!

It’s all about the bits and pieces …. Eeeh… bytes

It’s all about the bits and pieces …. Eeeh… bytes

4. Als je toch op onze bruiloft komt… wil je dan ook je camera meenemen?

Wat is het toch fijn om een ‘pro’ in je vriendenkring te hebben! Jullie geven een groot feest waarbij iedereen het naar zijn zin en plezier moet hebben. Maar jullie fotografenvriend hoeft dat natuurlijk niet, die vindt het totaal niet erg om alsnog een extra dag gratis te mogen werken. En wanneer iedereen moe maar voldaan nog nageniet gaat hij natuurlijk vrolijk nog een extra dag of twee door met het nabewerken en uitzoeken. Hij kan heerlijk vol met stress en hoge druk op zijn schouders zijn vrij weekend opofferen terwijl jullie 1500 euro uitsparen. Altijd fijn om met zo’n meevallertje je huwelijk te starten.

Voordeel is wel dat je als ‘vriend’ altijd vooraan mag staan…

Voordeel is wel dat je als ‘vriend’ altijd vooraan mag staan…

5. Het is voor een goed doel!

Ik neem aan dat de drukker het ook gratis doet, en de postbode ook in zijn vrije tijd alles rondbrengt, de grafisch ontwerper zijn werk op zaterdagavond zal afronden en de verkoopafdeling de opslag in eigen fietsenkelder zal doen. Dan stel ik mijn foto’s gratis ter beschikking! Beloofd!

Hoezo goed doel? Ik heb je naam toch al vermeld?

Hoezo goed doel? Ik heb je naam toch al vermeld?

6. Hoezo betalen? Het is voor jou toch extra naamsbekendheid!

Dank u, dank u, voor uw grote goedheid, dat ik voor u gratis foto’s mag maken en dat u zelfs mijn naam wil noemen. “Beste schilder, als u mijn huis gratis schildert zal ik iedereen vertellen dat u dat heeft gedaan! Goed voor uw portfolio en naamsbekendheid”. Daarom dank voor uw groots gebaar (ondanks uw wettelijke verplichting hiervan…); naamsbekendheid smaakt heerlijk op brood en mijn kachel brandt extra lang op naamsbekendheid!

Combinatie van fotograaf & dichter werkt ook…

Combinatie van fotograaf & dichter werkt ook…

7. Wow, welke Photoshop filters gebruik jij?

Fotografie als kunst bestaat niet meer, instagram is de nieuwe norm. Laat je camera op een willekeurig moment vallen en met het resultaat kun je het echte creatieve proces in Photoshop beginnen. Warm ochtendlicht, zonsopkomsten, gouden uurtje, zacht strijklicht… allemaal te vervangen door een paar standaard filtertjes. En zo wordt jij als fotograaf ook gezien, als iemand die goed overweg kan met een paar filtertjes. Weer een illusie armer.

Filtertje hier, filtertje daar… Tante fotograafje klaar!

Filtertje hier, filtertje daar… Tante fotograafje klaar!

8. Wat een mooie foto’s, met welke instellingen fotografeer jij?

Nou, landschappen op f/28, libellen op 2,57cm afstand, dieren met 1755mm, portretten met fisheye lens, sterrenhemels met 1/125sec en de Oostvaardersplassen op ISO800. In één regel mijn volledige geheim prijsgegeven, zo makkelijk is fotografie nou. Kan wel inpakken.

Mijn geheim: de beste Oostvaardersplassen foto’s maak je met ISO800

Mijn geheim: de beste Oostvaardersplassen foto’s maak je met ISO800

9. Jouw beroep is best makkelijk, beetje de hele dag klikken

Klopt, ik heb voor een paar euro een camera gekocht, wandel naar buiten, laat een minuut of wat de camera ratelen, laad mijn foto’s op en de telefoon staat roodgloeiend om alle beelden te kopen. Sommige kunnen foto’s van aardappelen verkopen als kunst maar de meeste fotografen hebben de hot-potatoe status helaas nog niet bereikt. Ik ben druk bezig met een snoepjesproject. Zo gauw ik mijn eerste zoete foto heb mag iedereen gaan bellen…

Deel 1 van mijn snoepjesproject: chocolade rozijnen… iemand kopen?

Deel 1 van mijn snoepjesproject: chocolade rozijnen… iemand kopen?

10. Zóveel voor een workshop? Is dat niet erg veel voor maar een dagje werken met 12 deelnemers?

Fotografie is booming business tegenwoordig! Ik vraag 109 euro pp. voor een workshop en ga een dagje met 12 mensen op pad. Beetje babbelen over mijn hobby en hoppa, 1300 euro verdiend. Doe ik er toch gewoon 3 in de maand, heb ik een beter salaris dan menigeen die er 4x 40uur voor moet werken. Oh ja, de presentaties van al de workshops heb ik ergens illegaal gedownload. BTW doe ik niet aan, zaalhuur vergeet ik altijd te betalen, administratie doe ik niet, eigen kennis en ervaring van het betreffende onderwerp is toch niet nodig, evenmin jarenlange ervaring, locatie hoef ik nooit vooraf te bekijken, marketing is bijzaak (iedereen weet gewoon dat ik goed ben), website was er spontaan en al mijn foto apparatuur heb ik bij elkaar gespaard van de AH zegeltjes.

Workshops is zóóó makkelijk geld verdienen… zij fotograferen terwijl ik facebook check. Oh ja, die boot van natuurmonumenten is ook gratis hoor.

Workshops is zóóó makkelijk geld verdienen… zij fotograferen terwijl ik facebook check. Oh ja, die boot van natuurmonumenten is ook gratis hoor.

11. Kan ik de RAW bestanden krijgen? Dan Photoshop ik zelf wel

Ga ook eens naar de bakker en vraag om meel en zijn geheime recept onder het mom dat je het zelf wel in de broodbakmachine propt. “Beste coca cola, mag ik het recept even hebben? Dan maak ik zelf de cola wel”. Buiten het feit dat ik je weinig kans geef dat je het recept krijgt… geef ik je nog minder kans dat je daarmee ook cola kunt maken. En net als Coca Cola… krijg je ook van mij meteen al mijn RAW files! Veel plezier ermee, ik heb ze toch niet meer nodig…

Wil je dé RAW file? Of wil je ze alle 180?

Wil je dé RAW file? Of wil je ze alle 180?

12. Mag ik je watermerk uit je foto halen? Mijn moeder wil graag een print

Tuurlijk, sorry dat ik een gratis wandversierdertje voor je moeder heb onteert met mijn schamele naam, hoe durf ik. Mocht ik ooit geld hebben koop ik een Monet en als eerste knip ik dan zijn lelijke handtekening eruit. Waarom zou een iemand eigenlijk een watermerk in de foto zetten? Oh wacht… misschien wel om er juist voor te zorgen dat NIEMAND zomaar zijn foto jat of print! Dom van mij.

Watermerk eruit shoppen? Tuurlijk… ga je gang, veel plezier ermee

Watermerk eruit shoppen? Tuurlijk… ga je gang, veel plezier ermee

Dusssss……

Vind je een foto mooi, maakt hij mooi werk, levert hij/zij goede kwaliteit? Bedenk dan het volgende: hij/zij heeft er keihard voor gewerkt, vele jaren voor geoefend en zelf opleiding of workshops voor gevolgd, veel tijd besteedt in een uitgebreid portfolio en ervaring opgedaan op locaties en met soorten van fotografie. De fotograaf heeft veel geld geïnvesteerd in goed en betrouwbaar materiaal en als het kapot is zorgt hij vóór de volgende opdracht voor vervanging. Kom je op een workshop dan staat de fotograaf garant voor kwaliteit, didactische vaardigheden en zóveel kennis over het onderwerp dat hij ieder op eigen niveau kan begeleiden.
Waardeer dat dan ook een fotograaf door hem/haar fatsoenlijk te betalen. Meet de foto’s niet af aan apparatuur of vergelijk hem niet op basis van camera.
Maar mocht je nou toch zo’n lekkere pocher tegenkomen op een feestje… begin dan met tip 1 uit het lijstje. Ik ben erg benieuwd of je het redt tot tip 10 voor er stoom uit iemand oren komt… succes verzekerd!!! Overigens kwam ik zelfs tot meer tips dan 10 maar moest ik selecteren. Aarzel echter niet om hieronder mijn lijstje aan te vullen met jouw ultieme fotografen-beledigingen…

 

10 thoughts on “12 tips om een fotograaf op stang te jagen…

 1. Ik fotograveer graag en heb sinds kort de Kodak Pixpro az421 gekregen van mijn man. Natuurlijk geen super professionele camera, maar hij maakt waanzinnig mooie foto’s! Het is dan ook puur een hobby. En ik begrijp volkomen wat je hierboven wil zeggen. Ook ik ben weleens een hele dag op pad geweest om foto’s te maken, op het schermpje lijkt het goed, om vervolgens thuis te komen en te zien dat er maar een paar foto’s echt goed zijn. Mensen vergeten dat een fotograaf die het voor zijn broodwinning doet er vele uren in stopt. Succes!

 2. Geweldig, deze humor met de treffende vergelijkingen uit andere industrieen. Maakt het zeer inzichtelijk hoe wonderlijk mensen kunnen denken en redeneren. En dit waarschijnlijk zelf nauwelijks doorhebben.
  Ik geniet van je colums!

 3. Meesterlijk verwoord en vol humor. Als collega heb ik even genoten van het feit dat ik niet de enige ben met de frustraties. Jammer dat al de aanleiders tot deze grappige opsomming dit niet snappen. Maar je hebt mijn dag even goed gemaakt :D.

 4. Haha..!! Briljant..
  Ben net begonnen in deze bijzondere, mooie en interessante wereld die fotografie heet.
  Meesterlijke antwoorden..

 5. Haha… herkenbare zaken, vooral n.r 1!

  Ik ben steeds lerende en zal nog lang niet in de buurt komen van de pro’s, maar het gaat me vooral om het plezier dat ik er aan beleef.
  En nee, mijn foto’s omen ook niet voor noppes beschikbaar (enkele hele persoonlijke uitzonderingen nagelaten).
  Maar ik hoef er voorlopig mijn brood ook niet mee te verdienen, het is voor mij hobby.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *