Het is 10 uur ’s morgens als ik met een kop vers gezette cappuccino in de hand mijn mail bekijk. Na diverse nieuwsbrieven en spam berichten te hebben doorgeworsteld prijkt daar vanuit het niets een mail vanuit Sigma Benelux.
“Hoi Johan Ik heb nu iets binnen gekregen wat volledig in jouw straatje past jij wordt hier helemaal blij van. Zou je het voor ons willen testen? Het is nog wel volledig geheim en er is pas een exemplaar in Nederland.”
Met dank aan Peter le Fevre voor de ‘making-off’ beelden.
Inhoudsopgave
Van koude cappuccino naar geheimhouding…
Terwijl mijn cappuccino koud staat te worden schrijf ik een snelle reactie terug. Uiteraard heb ik interesse. Zeker op deze manier gesteld weten ze mijn nieuwsgierigheid aan alle kanten te prikkelen. Ik zou zeggen: kom maar op.
Een dag laten zie ik het antwoord in mijn mailbox verschijnen: “Ik mag je nog helemaal niets vertellen want er is geheimhouding voor nodig.”
Na deze merkwaardige bewoording staat mijn verse cappuccino wederom koud te worden. Ik lees snel verder. “Ik mag je pas alles vertellen op het moment dat je een officiële geheimhoudingsverklaring hebt getekend. Wil je dat?”
Tja, als mijn nieuwsgierigheid nu niet wordt geprikkeld weet ik het ook niet meer. Ik ben nooit zo dol op het ondertekenen van contracten maar mijn nieuwsgierigheid wint het van mijn verstand en ik kan niet wachten tot ik meer te weten kom.
Wederom een dag later ligt de geheimhoudingsverklaring in mijn mailbox en met wat kleine wijzigingen vanuit mijn kant zet ik mijn handtekening. Nu is het wachten op de mail waar ik al dagen op wacht, namelijk waar het uiteindelijk overgaat. Ik sla voor de derde keer een koude koffie achterover.
Nieuwe DN lijn
Wijsheid komt met de jaren maar in dit geval met de dagen. dag 4 besluit ik eerst mijn cappuccino te drinken en dan pas de mailbox te openen. Eindelijk komt de verlossende mail: het gaat om een gloednieuwe 105mm f/2.8 DG DN macrolens in de nieuwe DN lijn; een lens die speciaal voor spiegelloze camera’s is gemaakt voortbordurend op de populaire eerdere 105mm macrolens. Anders dan andere merken die vooral inzetten op features heeft Sigma ervoor gekozen om ook van deze macrolens een ART lens te maken en de hele ontwikkeling te gebruiken voor nog verdere verbetering van de glas- en dus beeldkwaliteit. Volgens mijn contact zou deze lens niet alleen één van de scherpste lenzen van Sigma worden maar tevens een prachtige bokeh hebben en nagenoeg geen enkele last meer hebben van chromatische aberratie of lensflare. Voor een macropurist als ik klinkt als muziek in de oren en ik kan niet wachten tot hij mijn kant op komt. Omdat het enige exemplaar wat in Nederland is voor Sony is gemaakt, krijg ik zowaar een prachtige Sony camera meegeleverd om hem verder te testen. Nu is het wachten op de postbode…
Een ècht ART lens!
Een paar dagen later is het feest. Als een kind zo blij pak ik het pakje uit. De nieuwe macro lens ziet eruit als je van een ART mag verwachten, voelt degelijk en solide aan. Zonnekap is van kunststof maar klikt perfect op de lens, verre van goedkoop gevoel.
Driedubbele diafragma bediening
Verbaasd kijk ik naar de bediening, dat verdient wat extra aandacht voor ik het veld in ga. Achterop de lens zit een diafragmaring die ook daadwerkelijk meteen het diafragma naar de ingestelde waarde zet. Erg handig als je op het oog de scherptediepte wil controleren want dat is iets wat normaalgesproken nooit kan. Immers, de lens diafragmeert pas op het moment dat je een foto maakt. Natuurlijk hebben veel camera’s de DOF preview knop (scherptediepte controle) waarmee je een lens dwingt te diafragmeren naar de ingestelde waarde tijdens het ‘kijken’. Nadeel daarvan is dat het beeld ook meteen donkerder wordt. Daar komt een mooi voordeel van de spiegelloze camera’s om de hoe zetten, immers, ook in het oculair corrigeert de camera de belichting zodat ik alleen de scherptediepte zie veranderen. Perfect om op het oog fijn af te stellen.
Verder zit er een ‘click’ knop. Ik moest lachen om deze wat apart aandoende naam, immers iedere knop heeft toch een ‘click’. Maar het blijkt dat je hiermee de diafragmaring kunt laten klikken op de 1/3 stops of volledig traploos kunt zetten. Dat laatste is vooral voor filmen geweldig omdat je daarmee je belichting traploos kan regelen.
Draai je de diafragmaring helemaal door dan kom je op ‘A’ wat staat voor automatisch. Op dat moment werkt de lens weer als je gewend bent en is het diafragma via de camera in te stellen. Met andere woorden, twee verschillende manieren van werken maar beide aanwezig. En volgens mij heb ik dat nog niet eerder gezien!
MF-by-wire
Wanneer je de lens in Manual Focus zet merk je al snel dat de scherpstelring niet direct de lens bestuurt maar electronisch werkt. Een snelle slag betekent een grote stap maar hoe langzamer je draait, hoe meer je in de fijnafstelling zit. Voor mij als ‘ouderwetse’ fotograaf best wennen maar voor de exacte scherpstelling bij macro is het wel geweldig. De autofocus werkt accuraat maar is niet ontzettend snel, de focus van deze lens is dan ook vooral op glas- en beeldkwaliteit.
De lens heeft zelf geen OS (optical stabaliser of stabilisatie) omdat Sigma ervan uitgaat dat de meeste spiegelloze camera’s voorzien zijn van stabilisatie in de body zelf.
Mee het veld in
En dus in eerste instantie naar Nationaal Park van der Wielen (mijn tuin) en later de vrije natuur in. Eens zien hoe deze lens presteert.
Het zijn warme dagen met fel zonlicht en veel ADHD insecten, snel schakelen en dus vraag ik meteen veel van de lens. De autofocus is accuraat maar soms gaat het hem te snel. Gelukkig ben ik zelf sneller met handmatige scherpstelling, zeker omdat dat iets is wat ik normaalgesproken toch al doe. Samen beleven we vele warme uren rennend achter insecten aan, op zoek naar het beste licht.
Een paar dagen later neem ik hem mee naar en natuurgebied naast het dorp. Mijn hoop op bedauwde heidelibellen vervliegt snel wanneer blijkt dat lens en ik geen hand voor zien wegens potdichte mist. Als de zon er eindelijk doorheen weet te piepen gaan we alsnog samen aan de slag en ik vermaak mij lange tijd met bedauwde spinnenwebben en piepkleine spinnetjes. Een mooie gelegenheid om de scherpte bij f/2.8 te controleren en te kijken of het mij lukt om de scherpte heel precies te plaatsen. Voordeel van de meeste spiegelloze camera’s daarbij is focus peaking waarbij zelfs in de zoeker met kleurtjes aangegeven wordt of het onderwerp scherp is. Waar is de tijd gebleven dat je alles nog zelf moest doen.
Boterzachte bokeh
Zelf werk ik erg graag op lage diafragmawaarden wegens mijn voorliefde voor onscherpte. Dat stelt niet alleen hoge eisen aan de absolute scherpte op het scherpstelpunt, immers, wat scherp is moet ook echt scherp zijn maar ook aan de kwaliteit van de onscherpte, de bokeh. Gelukkig biedt NP van de Wielen meer dan genoeg onderwerpen om dit uitgebreid te testen.
De resultaten
Eenmaal achter de laptop bekijk ik alle resultaten. Er is voor Lightroom nog geen profiel beschikbaar, dat zal op korte termijn wel komen, maar de foto’s zelf geven voor mij geen aanleiding dat ik snel op een correctieprofiel zit te wachten. Ik kan niet veel vignettering of vervorming ontdekken. Let op, dit verhaal is geen absolute review met allerlei technische testen maar mijn gevoel zegt dat deze lens met vlag en wimpel door deze testen zal komen. Kleur, contrast, scherpte, vervorming en chromatische aberratie zijn dik in orde voor wat ik er in de snelheid van kan zien. Ik laat mijn technisch oog dan ook snel varen en richt mij op het leuke deel, namelijk genieten van de beelden…
Kortom, een heerlijke lens om mee te werken. Sigma, goed gedaan!
Pro’s
- Geweldige beeldkwaliteit: scherpte, contrast & kleur.
- Boterzachte achtergrond onscherpte (bokeh).
- Zeer degelijke bouw.
- Grote MF ring .
- Scherpstelling heel precies te regelen.
- Diafragma zowel getrapt als traploos.
- Diafragma instelbaar via camera of ring op de lens.
- Degelijk zonnekap met ‘klik’.
- Instelbare AFL knop.
Con’s
- Geen stabilisatie in de lens.
- Alleen beschikbaar voor spiegelloze camera’s.
- Voorlopig voor beperkt aantal mounts beschikbaar.
- Scherpstelling AF vrij traag.
Wolbert zegt
Ik heb deze lens sinds 02-04-22. Wat een prachtig ding, echt super. Het is even nog een beetje wennen nieuwe lens en andere body maar hier ga ik veel plezier mee hebben.
1 klein minpuntje is de trage autofocus.
Johan van der Wielen zegt
Dank je wel voor je fijne reactie. Heel veel succes ermee en je zult waarschijnlijk steeds meer manueel gaan scherpstellen in de macrofotografie. Deze heeft nog een autofocus maar veel macrolenzen hebben dat zelfs niet meer.