Deze review is ook verschenen bij CameraNU.nl: https://www.cameranu.nl/nl/blog/n22325/review-sunwayfoto-xb-52-statiefkop
Ik heb al vaker geschreven over het belang van een statief en vooral mijn liefde voor statieven. Eerder schreef ik “een fotograaf zonder statief is als een als een telefoon zonder lader, als een auto zonder benzine of als schip zonder matroos.” Misschien een beetje flauw maar de grap is dat je de lader past mist als de accu van je telefoon leeg is, evenzo met de benzine van je auto en ook de matroos mis je pas als je hem echt nodig hebt.
En zo is het ook met het statief, zo lang hij op je rugzak vastgebonden bungelt vervloek je hem, zeker als je zo’n degelijk groot statief hebt als ik, maar op het moment dat je een panorama wilt maken, wilt gaan werken met lange sluitertijden of je vergaapt aan een heldere sterrenhemel of zelfs noorderlicht is het statief je allerbest vriend. En dan pas merk je hoe fijn het werken is met een echt goed statief.
Inhoudsopgave
Zonder kop is zelfs het beste statief nutteloos..
Wat echter vaak vergeten wordt is dat een statief nooit op zichzelf staat, een goed statief is onlosmakelijk verbonden aan een goede kop. Kop en statief zijn één geheel maar wel los te koop en moeten bij elkaar passen. Het is net als een huwelijk, ze zijn door een bout verbonden en horen bij elkaar maar hebben elk hun eigen waarde. Een goed statief kan teniet worden gedaan door een niet fijn werkende kop en een geweldige kop kan zijn werk niet doen op een prutstatief.
Specs zijn leuk maar voor hoe lang?
Nu heb ik best wat geworsteld met statiefkoppen. Het probleem was nooit zozeer dat de specificaties niet voldeden of dat het gebruik niet prettig bleek maar eigenlijk altijd dat de kop niet de duurzaamheid had om bestand te zijn tegen mijn intensieve gebruik. Dat een kop een gewicht van 25kg aankan is een opzienbarend feit maar voor mij is het nóg belangrijker dat hij na een jaar intensief (mis)(ge)bruik nog steeds soepel aanvoelt en geen sporen van slijtage vertoont. Zo heb ik mijn voorgaande kop twee keer teruggebracht omdat hij na nog geen half jaar mankementen begon te vertonen. Dat zie en voel je niet bij aanschaf, dat merk je (helaas) pas na een tijd van gebruik.
Met dank aan fotovideoretail mocht ik aan de slag met een kop van het voor mij nog niet echt bekende merk SunwayFoto.
De XB-52 heeft indrukwekkende specificaties:
- Gewicht 734gr
- Afmetingen: Diameter 52mm, hoogte 91mm, diameter basis 68mm
- Max. belasting 60kg
Pas toen ik de specificaties van zijn kleinere broertje, de XB-44, ernaast legde snapte ik waar de nummering 52 en 44 vandaan kwamen: de diameter 😊 Toch zijn er meerdere koppen van meerdere merken met dergelijke indrukwekkende specificaties. Ik merk dat ik daar niet echt meer van onder de indruk raak. Voor mij is vooral van belang of hij na zeer intensief gebruik nog steeds zo aanvoelt en werkt als toen hij vers uit de verpakking kwam. Want een kop die tijdens een noorderlicht beeld omdondert en kapot is wegens strenge vorst wil ik niet nog een keer meemaken. Ik moet ervan op aan kunnen!
Prijs/kwaliteit verhouding
Als rasechte natuurfotograaf ken ik natuurlijk de zeer dure merken waar menigeen mee werkt maar toch ben ik altijd nieuwsgierig of ook relatief onbekendere merken dezelfde kwaliteit kunnen halen tegen geringere kosten. Toen ik de mogelijkheid kreeg om de Sunwayfoto XB-52 mee te nemen naar mijn geliefde Noorwegen heb ik dan ook geen moment geaarzeld. Of zoals ik toen zei “als hij twee weken met mij op Lofoten overleeft… is hij goedgekeurd!”. En daar gingen we…
Voor mij een must: de universele arca swiss koppeling
Eén van de belangrijkste punten voor mij is dat een kop werkt met het universele arca swiss snelkoppelingssysteem. Al mijn statieven (jaja, ik heb er inmiddels 8… in de nacht werk ik graag met veel camera’s) van klein (ik heb ook diverse macro statieven) tot groot werken met arca swiss plaatjes. Het grote voordeel is dat onder al mijn camera’s èn telelenzen hetzelfde systeem aan snelkoppelingsplaten zit waardoor ik een willekeurige camera op iedere willekeurig statief kan plaatsen. Zelfs onder mijn flitsers zit dit systeem. Ik hoef nooit van platen te wisselen of na te denken welke camera op welk statief past.
Samen op pad, beide bestand tegen harde omstandigheden
Eenmaal aangekomen in winters Noorwegen was het meteen erop en erover. Het weer is heftig, de kou snijdend en de zee kolkend. Mijn statief is één van de zwaarste (niet in gewicht maar wel in specificaties) die je je maar voor kunt stellen. Dat is best sjouwen maar zorgt er wel voor dat ik zelfs met storm mijn statief in de bruisende oceaan durf te steken en dan zelfs ook nog scherpe beelden met lange sluitertijden krijg. Maar dat moet de kop ook maar aan kunnen. Daar stelde de XB-52 mij niet teleur. Hij gaf werkelijk geen krimp. Vast is vast en alles voelt stabiel. Even de (niet bepaald lichte) camera onder een hoek van 45graden naar beneden laten wijzen, vastzetten en dan totaal geen ‘zakken’ (dat hij na het vastzetten alsnog beweegt). Je hoeft hem ook niet eens helemaal knoerdvast te zetten om vast te zitten, vast is gewoon vast. En als hij los is, is hij soepel en voelt degelijk. Zet je hem niet helemaal los dan kun je zelfs met fiks wat gewicht nog rustig aan je compositie veranderen zonder dat hij omdondert. Alles aan dit balhoofd voelt degelijk en soepel. Ook fijn is dat hij twee zijsleuven heeft waarmee je je camera in portret stand kan zetten, je bent dus niet gedwongen altijd precies die ene sleuf op de goede plek te zetten.
Bij sommige koppen een draak, bij de Sunwayfoto een zegen: de frictie
De stelknop voor de frictie werkt bij deze kop iets anders dan bij veel andere koppen. Dit is het kleine zilverkleurige schroefje wat in de grote knop zit. Hij bepaalt geen eigen frictie maar bepaald eigenlijk hoe los je de knop kunt draaien. Je bepaalt eerst hoe los het balhoofd voor jou maximaal mag zijn en zet draait dan de frictieknop vast. Vanaf dat moment kan de grote knop niet verder dan het bepaalde punt, oftewel, de kop kan niet losser dan wat jij wilt. Zo kun je zelfs met hele zware lenzen het balhoofd zó ver opendraaien dat hij niet meteen omvalt maar met enige frictie kan bewegen.
Feature voor panorama’s
Speciaal voor het maken van panorama’s heeft deze kop aan de onderkant nog een extra draaiknop waarmee het hele balhoofd kan draaien zonder dat de bal loszit. Er zit zelfs een schaalverdeling op zodat je nog makkelijker panorama’s kunt schieten. Een nadeel is wel, maar dat heeft niets met deze kop te maken, is dat je altijd de bovenkant van je statief waterpas moet zetten en ook nog eens je camera precies in het midden boven de bal. De methode werkt prima maar in praktijk is het nogal wat gedoe voordat alles perfect waterpas staat.
Speciaal daarvoor heeft Sunwayfoto speciale panorama klemmen gemaakt zoals de DDH-04, 05 en 06. Deze draaischijven kun je middels de arca swiss snelkoppelingsplaat op ieder arca swiss statief zetten of, zoals ik meteen heb gedaan, de bovenplaat van je kop volledig vervangen door – in mijn geval – de DDH-04. Dankzij deze panorama klem heb je nu bovenop de bal ook nog een panorama draaischijf waardoor je hele statief zo scheef mag staan als maar kan, als je de panorama klem zelf maar waterpas zet met het balhoofd kun je meteen perfecte panorama’s schieten. Wat mij betreft is dit zo’n enorme meerwaarde aan het balhoofd dat ik niet zou weten waarom je de XB-52 niet meteen hiermee zou uitrusten.
Doe je helemaal luxe, dan koop je van Sunwayfoto ook een L-bracket voor je camera zodat je camera niet meer naast het balhoofd hoeft te hangen in portret stand maar altijd bovenop de kop staat.
Eigenlijk is zo’n L-bracket ook gewoon nodig als je met een statief werkt met een grote basisplaat. Ondanks dat je twee sleuven hebt om de kop in portretstand te zetten komt de camera al snel tegen de basisplaat van je statief aan en kan dan eigenlijk net niet helemaal in portretstand. Of je moet een statief nemen met smallere bovenkant, maar ja, dan doe je eigenlijk de specificaties van de kop weer te niet omdat je statief dan misschien niet stevig genoeg is.
Eindoordeel
Eerlijk = eerlijk, ik werk nu pas een half jaar met deze kop en kan dus nog niet officieel iets zeggen van hoe hij het doet na een jaar. Echter, als ik nu zie wat hij al te lijden heeft gehad door mijn intensieve gebruik en hoe hij nu nog steeds perfect en soepel presteert kan ik alleen maar diep onder de indruk zijn van de kwaliteit en duurzaamheid. Wat mij betreft is dit dé kop die gaat blijven! Sunwayfoto: chapeau!
Sunwayfoto XB-serie
Ik heb van Sunwayfoto de zwaarste XB-52 geprobeerd en deze geeft zelfs met een 500mm f/4 nog geen krimp. Echter, niet voor iedereen zal zo’n grote kop nodig zijn. Gelukkig is er ook nog de XB-44 die wat kleiner is, wat minder zwaar en wat goedkoper. En met zijn max. belasting van 40kg is ook de XB-44 al een indrukwekkende kop! Verder heeft Sunwayfoto ook nog de FB range in verschillende groottes.
Geef een reactie