Inhoudsopgave
24 t/m 26 januari 2025
Tijdens deze winterse waddencursus neem ik je mee op ontdekkingstocht op Ameland. Sinds lang heeft dit eiland mijn hart gestolen, niet alleen wegens de natuurpracht maar ook omdat mijn vrouw van dit eiland komt. We verblijven aan de westkant bij het dorpje Hollum waar ik je in drie dagen alle facetten van het eiland ga laten zien. Van spectaculaire zonsopkomsten tot weidse landschappen en intens donkere nachten.
Deze workshop staat verder in het teken van fotografische verdieping. Je start bij je eerste indruk en gaat vanuit die indruk en impressie aan de slag met de vraag… wat wil ik mijn kijker laten zien? Welk gevoel wil ik overbrengen en hoe doe ik dat? Hoe kan ik mijn kijker boeien en hoe kan ik hem/haar meevoeren op mijn avonturen. Ik neem je mee in mijn stappenplan ‘van indruk tot foto’ waarbij je alle facetten van de fotografie doorloopt. Niet meer het onderwerp staat centraal, maar je idee of je boodschap. Vorm en inhoud komen ten dienste te staan aan jouw impressie.
Workshop informatie
Deze weekendworkshop vindt plaats op Ameland. We starten op vrijdag rond lunchtijd en eindigen op zondagmiddag. Tussendoor verkennen we op de fiets alle facetten van westelijke Ameland, krijg je diverse instructies en opdrachten in het veld, doen we – als mogelijk – een fotonabespreking en fotograferen letterlijk van vóór zonsop- tot na de ondergang (in de nacht!).
- Tijd: vrijdag 12:30 – zondag 13:00
- Startlocatie: in Hollum
- Prijs: 299 euro.
- Inbegrepen: begeleiding in het veld, digitale readers en online presentaties video’s vooraf, online nabespreking achteraf, start met thee/koffie en lunch op vrijdag.
- Niet inbegrepen: maaltijden, accommodatie, fietshuur, boottocht en bustocht naar Hollum
- Vragen? workshop@johanvanderwielen.nl
- Voorwaarden: klik hier
Globaal Programma
Vrijdag – op eigen gelegenheid boottocht en aankomst
In deze reis is uitgegaan van de vrijdagmorgen boot van 9:30 pakt. Je gaat zelfstandig op de boot en de reis begint met een prachtige 50 minuten durende boottocht naar Ameland. Vanaf de boot kun je genieten van de uitgestrekte Waddenzee met hopelijk prachtige wolkenluchten, vogels en bij laag water misschien zelfs wel zeehonden. Na aankomst op Ameland pak je de bus naar het Westen van het eiland (buslijn 1), Hollum. Daar check je in bij de accommodatie van je eigen keuze.
Vrijdag – start workshop
Rond lunchtijd word je verwacht op de afgesproken locatie met fiets, statief en fototas. Na kennismaking met lunch bespreken we het definitieve programma op basis van de laatste weersverwachtingen. In de middag verkennen we het strand aan de westkant en oriënteren we ons meteen op mogelijke plekken voor de nacht. Voor zonsondergang vertrekken we naar de wadkant. Na het avondeten pakken we ons dik in en gaan we op pad de nacht in voor een hopelijk heldere nacht met sterrenfotografie of de vuurtoren.
Zaterdag – fotografische verdieping
We starten de dag weer aan de wadkant vóór zonsopkomst. Het is nu laag water en we genieten hopelijk van de reflecties van zandribbels in het warme licht van de opkomende zon.
Na een kop koffie in het dorp gaan we naar de noordkant van het eiland voor een bezoek aan het groene strand met de embryonale duinen. Hier verblijven we de middag om goed te oefenen met de opdrachten rond fotografische verdieping. We eindigen de dag met een hopelijk spectaculaire zonsondergang aan het strand.
Als het na het avondeten weer helder is gaan we weer op pad de nacht in of naar de vuurtoren. Mochten we te moe zijn, kunnen we ook aan de slag met het bespreken van de resultaten.
Zondag – fotografische verdieping
Als je nog energie hebt, sta je ook deze ochtend met mij op het wad voor de zonsopkomst. Wat gisteren niet is gelukt kan vandaag gaan lukken of je gebruikt de tweede vroege ochtend voor het experimenteren met nieuwe technieken.
Na de koffie maken we plannen voor de rest van de ochtend en begin van de middag. Waar wil je nog naartoe, wat wil je nog verder oefenen en experimenteren?
De workshop is op tijd afgelopen zodat je zondag nog de 16:00 boot terug naar Holwerd kan pakken.
NB. Het definitieve programma hangt in deze turbulente tijd af van de weersverwachtingen, de getijden en uw eigen wensen. Ter plaatse stellen we gezamenlijk het definitieve programma vast!
Inhoud van de workshop
Fotografische verdieping: van indruk tot beeld
Een foto start met een indruk, een idee en op basis daarvan maak je een plan. Wat wil je je kijker laten ervaren of wat wil je vertellen? Als je op deze manier naar fotografie gaat kijken, leer je verder gaan dan alleen het onderwerp of een mooie omstandigheid. We gaan aan de slag met:
- Stappenplan van indruk tot beeld
- Waar start een ‘foto’ en waar ‘eindigt’ hij?
- Hoe leg je meer zeggingskracht in je beeld?
- Hoe kun je de kijker jouw eigen indruk en gevoel van het moment laten ervaren?
- Waar ligt jouw creativiteit?
- Hoe ga je experimenteren?
- Vorm en inhoud ten dienste van je idee.
- gelaagdheid: hoe vertel je een verhaal in Ă©Ă©n beeld?
- Hoe kun je meerdere lagen aanbrengen?
Voorbereiding
Ter voorbereiding aan de cursus krijg je ruim van tevoren toegang tot een aparte informatiepagina. Hier vind je een groot assortiment aan videopresentaties, video tutorials en uitgebreide hand-outs over de fotografische verdieping, landschapsfotografie en nachtfotografie. Hiermee kun je je gedegen voorbereiden op het intensieve weekend. Zo zijn we tijdens het weekend geen tijd kwijt aan presentaties maar natuurlijk behandel ik ook alle theorie, waar nodig, nog in het veld. Omdat we echter meteen vanaf het begin aan de slag gaan is het belangrijk om de voorbereiding goed te doen. Dit is integraal onderdeel van de cursus.
Naast de fotografische verdieping komen ook landschap- en nachtfotografie uitgebreid aan bod.
Landschapsfotografie
- Belichting (hoe ga je om met groot contrast, highlights en dynamisch bereik)
- Compositie elementen (o.a. gulden snede)
- Dieptewerking, voorgrond, midden en achtergrond
- Lijnen en vluchtpunt
- Brandpuntsafstanden en de mogelijkheden bij landschappen
- Gebruik scherptediepte
- Filters: polarisatie-, grijs- of ND-, grijsverloop- of ND-gradiënt filter
- Panorama’s
Nachtfotografie:
- Wat kun je fotograferen in het donker
- Basisinstellingen van de camera: diafragma, sluitertijd, ISO
- Overige instellingen van de camera
- Scherpstellen in het donker
- Sterren, hemellichamen, de maan
- Spelen met (hulp)licht
Over Ameland
Ameland is het 4e Waddeneiland en met zijn ca. 3500 inwoners kleiner dan Terschelling of Texel maar groter dan Vlieland en Schiermonnikoog. Hoewel Ameland klein lijkt is het maar net kleiner dan Terschelling met zijn 27km lengte en max 4km breedte. Het is Ă©Ă©n grote gemeente met 4 dorpjes; van west naar oost: Hollum, Ballum, Nes en Buren.
Het eiland werd van oudsher bewoond door commandeurs van de grote vaart en heeft derhalve een rijke historie wat zich laat zien in de oude dorpskernen met zijn vele oude commandeurswoningen. Zie verder: nl.wikipedia.org/wiki/Ameland
Waar wij gaan fotograferen?
Tijdens deze waddenworkshop verkennen wij west Ameland rond het dorpje Hollum. Het eiland is hier het breedste en op fietsafstand bevinden zich het uitgestrekte wad, het Hollumerbos, het Noorderstrand met groene strand en embryonale duinen, het westerstrand met de vele palenrijen, de vuurtoren en de historische dorpskern.
Vervoer en accommodatie: op eigen gelegenheid
Accommodatie
Anders dan andere waddenworkshops heb ik er deze workshop voor gekozen om de keuze van accommodatie bij jou als deelnemer zelf te laten. Op die manier heb je ruime keuze aan accommodaties, kun je zelf beslissen eerder te komen of langer te blijven of misschien zelfs wel je partner mee te nemen die zelf geniet. Om je alvast op weg te helpen zijn hier een aantal (zeker niet compleet!) aanbieders van accommodaties in diverse prijsklassen in Hollum.
- Hotel Amelander Kaap: www.hotelamelanderkaap.nl
- Bij Hen op Ameland: bijhenopameland.nl
- Hotel Cantina Dolores: www.hoteldolores.nl
- Hotel de Walvisvaarder-Ameland: dewalvisvaarder-ameland.nl
- De Welvaart: www.dewelvaartameland.nl
- Hostel Sier aan Zee: sieraanzee.nl
- B&B Under the Mill: www.bestbedandbreakfast.nl/bed-and-breakfast/nederland/bb-under-the-mill
- Roompot Vakantiepark Boomhiemke: www.boomhiemke.nl
- Wijnberg Appartementenverhuur: www.wijnbergappartementen.nl
Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je in Hollum overnacht, andere dorpen zijn te ver fietsen om op tijd op de programma locatie te zijn!
Vervoer en fietshuur
- Het vervoer van en naar de boot, evenals de overtocht zitten niet bij de prijs in begrepen en moet je zelf regelen, zie www.wpd.nl . Voor dit weekend ga ik uit dat je uiterlijk de boot van 9:30 neemt op vrijdagmorgen. Tickets kun je vooraf bestellen of ter plaatse kopen.
- Parkeren kan op de parkeerplaats op de veerdam bij de boot.
- U gaat zelf met de boot en onderweg kun je al genieten van het winterse wad.
- De boottocht duurt ca. 50 minuten. Na aankomst neem je de bus naar Hollum, lijn 1.
- Op het eiland verplaatsen we ons per fiets. Afhankelijk van je accommodatie kun je daar een (elektrische) fiets huren of anders kun je die huren bij Fietsverhuur Nobel (in het dorp), Garage- en tweewielerbedrijf Visser (dorp) of Aldok Tweewielers Ameland (Roompot).
Avondmaaltijden
Om iedereen de gelegenheid te geven voor een avondmaaltijd eindigt de workshopdag om ca. 18:00 (uur na zonsondergang) waarna iedereen rustig tot 21:00 de tijd heeft om in Hollum te eten.
Het leukste is echter om gezamenlijk te eten dus zal ik vooraf kijken of ik ergens kan reserveren voor diegenen die dat willen. Maar het staat je ook vrij om zelf te gaan eten of wellicht uit te rusten voor de – hopelijk – indrukwekkende nacht die gaat komen.
Wat mee te nemen?
- Camera met objectieven. Als je deze hebt, neem dan een telelens, standaard en/of groothoek lens mee.
- Neem ook de handleiding van uw camera mee!
- OpTech regenhoes (ca. 10 euro) zorgt ervoor dat je ook in mindere weersomstandigheden gewoon door kunt fotograferen!
- Voldoende lege kaartjes en volle accu’s
- Reserveaccu’s en de lader, ervaring leert dat in het veld de accu sneller op is dan gehoopt (zeker in de nacht!).
- Als je hebt polarisatiefilter, ND filters (grijsfilters) en/of ND-gradiënt filters (grijsverloopfilters).
- Een stevig statief waar je je dure camera aan toevertrouwd.
- Eventueel speciale nachtfotografie accessoires zoals dauwlinten en/of Lichtvervuilingsfilter
- Eventueel tweede camera en tweede statief voor nachtfotografie of timelapse
- een klein zaklampje voor in de avond, bij voorkeur een hoofdlampje met ook rood licht.
- Een draadontspanner of andere afstandsbediening
- EHBO: jodium, eenvoudige middelen en sporttape
- Dagrugzak (35 liter) of fotorugzak met regenhoes
- Bergschoenen of stevige waterdichte wandelschoenen, evt. winterschoenen of zelfs laarzen.
- Wind- en waterdicht jack en/of regenkleding
- Warme winterkleding zoals winterjas en thermo (merinowol) ondergoed
- Handschoenen, sjaal en muts
- Eventueel verrekijker
- Voor tijdens de wandeling: veldfles of thermos
- Als je wilt een laptop om foto’s op te slaan of te bekijken.
- Wat je verder nog nodig heeft tijdens het verblijf…
Is deze fotoworkshop voor mij?
Deze workshop is geen basisworkshop waarbij zaken als sluitertijd en diafragma worden behandeld. Er wordt van uitgegaan dat de techniek van de camera je bekend is en je de meeste instellingen weet te vinden. Op deze techniek wordt in deze workshop verdergegaan. Centraal staan landschapsfotografie (met zonsop- en ondergangen) en nachtfotografie. Hierover ontvang je vooraf een reader en tijdens het weekend een presentatie.
Workshop volgeboekt?
Geen nood! Aarzel niet om mij te contacten via workshop@johanvanderwielen.nl en ik zet je op de reservelijst. Wanneer er plek vrijkomt of ik nieuwe data plan laat ik je dat dan meteen weten!