Inhoudsopgave
14 t/m 16 mei 2025
Een driedaagse cursus over planmatige en seriematige fotografie
Het licht is mooi en je gaat op pad, je ziet wel wat je tegenkomt en je gaat lekker genieten. Helemaal goed maar vaak merk je dat je dan toch met dezelfde beelden thuiskomt. Misschien zoek je toch wel wat meer diepgang of zou je wat meer vanuit een plan willen fotograferen. Een verhaal vertellen met je foto’s en foto’s maken die bij elkaar passen. Tijdens deze 3 daagse cursus ga je, onder leiding van natuurfotograaf Johan van der Wielen, aan de slag met een planmatige aanpak, seriematig werken en het maken van een eigen beeldverhaal.
Workshop informatie
In drie dagen neemt professioneel natuurfotograaf Johan van der Wielen je mee in de wereld van verhalende fotografie. Je leert over seriematig werk en documentaire fotografie. Tijdens de cursus maak je je eigen beeldverhaal.
- Tijd: woensdag 14:00 – vrijdag 14:00
- Startlocatie: PiXLIFE in Zeeland
- Prijs: 419 euro
- Inbegrepen: begeleiding in het veld, digitale readers en online presentaties video’s vooraf, lunch (2x), avondeten in het veld (2x), koffie/thee/fris/versnaperingen bij PiXLife.
- Niet inbegrepen: overnachting
- Vragen? workshop@johanvanderwielen.nl
Boek deze cursus via PiXFACTORY
Deze cursus organiseer samen met PiXLife Nature Xperience (onderdeel van PiXFACTORY / natuurfotografie.nl) aan de Brouwersdam in Zeeland. Je kunt de cursus boeken via PiXLIFE:
RESERVEER cursus Dramatische Landschappen (https://pixlife.nl/cursussen/?product_id=294&product_date=14-05-2025)

Inhoud van de cursus
Drie dagen lang begeleid professioneel natuurfotograaf Johan van der Wielen je in deze wellicht nieuwe manier van fotograferen. We starten de eerste dag met de basis van een serie, wat bepaalt of foto’s bij elkaar horen. De consistentie van een serie wordt bepaald door drie belangrijke aspecten. Met een aantal opdrachten ga je hiermee oefenen. Je zult leren dat een serie niet een verzameling van je mooiste foto’s is. De serie zelf is het resultaat en iedere foto heeft zijn eigen plek in het geheel.
Daarnaast leer je over de samenhang tussen vorm en inhoud, hoe kun je deze beide gebruiken om je beeld en dus ook je serie te versterken. We eindigen de dag met het vormen van een idee en plan voor een je eigen beeldverhaal.
De tweede dag staat in het teken van je beeldverhaal. Vandaag ga je op pad om de foto’s te maken om uiteindelijk te komen tot een serie. Deze serie is bedoeld om te oefenen en je zult merken dat je in relatief korte tijd je beelden moet maken. Dat kost wat discipline en soms zul je concessies moeten doen aan je beoogde foto. Tussen de middag komen we bijeen om de tussenresultaten te bespreken. Wat lukt er? Waar is bijsturing nodig? Je hebt alleen nog maar de middag en avond om de serie compleet te maken dus wellicht zul je creatieve oplossingen moeten bedenken. Immers, als er een cruciaal beeld ontbreekt is je verhaal incompleet. Hoe kun je dat oplossen? Het compleet maken van je serie is belangrijker dan het perfectioneren van een enkele foto.
’s Avonds moet je beeldverhaal klaar zijn. Natuurlijk zullen er foto’s bij zijn die je beter had willen maken of, nu terugkijkend, toch anders had willen maken. Dat is iets voor de laatste ochtend. Dan heb je nog een paar uur de tijd om beelden te vervangen, gaten te zullen (Johan gaat je de analogie leren met een houten touwbrug!) en je darlings te killen. In de middag komen we samen en bespreken we de uiteindelijke series.
Wat voor soort beeldverhaal?
Een beeldverhaal is een documentaire achtige serie maar je bent volledig vrij wat voor beeldverhaal je wil gaan maken. Bedenk dat het om een oefenserie gaat en dat het compleet maken van je beeldverhaal belangrijker is dan het perfectioneren van ieder beeld. Wat onderwerpskeuze heb je de volledige vrijheid, denk aan vogels, macro of landschappelijk. Om je wat te inspireren hier een paar voorbeelden van mogelijke beeldverhalen, een paar titels waarbij je zelf de inhoud kunt bedenken.
- Zeeland in strijd tegen de elementen.
- De diversiteit van de Zeeuwse kust.
- Zeeland, waar natuur en recreatie hand in hand gaan.
- De leefwereld van de Zeeuwse kustvogels.
- De 7 gezichten van Zeeland.
- Leven op en rond de Brouwersdam.
- Een etmaal langs de kust.
- Verborgen schatten op het strand.
Zomaar een paar inspirerende titels die allen ook nog eens voor velerlei interpretatie vatbaar zijn. Maar uiteindelijk bepaal je zelf je beeldverhaal, titel en inhoud. Ik ben heel benieuwd!
Programma
Voorbereiding
Voor de cursus krijg je toegang tot een informatiepagina met daarop instructievideo’s en tutorials over de verschillende onderwerpen. Neem deze goed door want in het veld gaan we verder op deze kennis.
Dag 1: 14:00 – 22:00
We starten bij PiXLife voor een kennismaking en introductie. Daarna gaan we op pad met een aantal gerichte opdrachten om te oefenen. Rond 17:00 zijn we terug bij PiXLife voor diner waarna we verder gaan tot en met zonsondergang.
Dag 2: 9:30 – 22:00
We starten weer bij PiXLife met koffie en iedereen vertelt wat zijn/haar beeldverhaal gaat worden waarna iedereen op stap gaat. Afhankelijk van de ideeën kiezen we onze locatie uit maar jet kan ook zijn dat je zelfstandig op pad gaat voor de benodigde beelden. Lunch is rond 12:30 terug bij PiXLife, tijd om even een pas op de plaats te maken. De middag doen we hetzelfde en diner is weer rond 17:00 bij PiXLife. Tot aan zonsondergang heb je hierna nog de tijd om je serie af te maken.
Dag 3: 9:30 – 14:00
We starten weer bij PiXLife met koffie en maken een ronde langs alle deelnemers. Wat is gelukt en wat zou je nog heel graag willen verbeteren of aanvullen? Je hebt tot aan de lunch van 12:30 de tijd om onder begeleiding de laatste gaten te vullen. Na de lunch is het tijd voor de bespreking van de beeldverhalen.

Wat heb je nodig?
- Camera met lenzen die jij denkt nodig te hebben
- Verdere foto accessoires die je graag gebruikt. Denk aan filters, een statief, etc.
- Stevige buitensport kleding.
- Laptop of tablet om je foto’s uit te zoeken, eventueel na te bewerken en je selectie te maken.
Voor wie?
Deze workshop is bedoeld voor fotografen die de techniek van de camera goed kennen maar zich verder willen bekwamen in de natuurfotografie.