LET OP: de release van deze cursus is op 15 september 2024. Tot die tijd geldt er een introductiekorting van € 10,-. Vanaf 15 september kun je aan de slag met de inhoud van deze cursus.
Hoe mooi zou het zijn als je het licht helemaal in eigen hand hebt? Geen afhankelijkheid van de zon maar helemaal zelf de hoeveelheid licht regelen en de lichtrichting. Flitsen breidt je creatieve mogelijkheden enorm uit. Maar hoe pak je dat aan? Hoe bedien je een flitser los van de camera, laat staan meerdere flitsers? Het voelt al snel ingewikkeld en technisch, maar in deze cursus leer je stap voor stap en met video’s hoe je dit doet.
Cursusleider en natuurfotograaf Johan van der Wielen neemt je op zijn bekende wijze mee in video’s en e-books in de wondere wereld van het werken met externe lichtbronnen en de mogelijkheden in de natuurfotografie.
Aanmelden via PiXFACTORY
Deze online cursus is ontwikkeld voor PiXFACTORY en kun je boeken en volgen via: https://webshop.natuurfotografie.nl/product/online-cursus-flitsen-creeer-je-eigen-licht
Wat ga je leren?
In deze cursus van 8 weken leer je onder andere:
- Hoe werkt een (interne) flitser en hoe moet je hem instellen?
- Hoe kun je het flitslicht mooi aanpassen op het omgevingslicht?
- Hoe kun je werken met een lampje?
- Hoe kun je de flitser los van de camera gebruiken?
- Hoe kun je de flitser gebruiken voor macro of dierfotografie?
- Hoe kun je je flitser creatief gebruiken?
- Hoe werkt een macro-ringflits, flitser met reflectiescherm of meerdere flitsers?
- Je leert via video’s, e-books, artikelen en opdrachten.
Beschrijving
Flitsen lijkt zo makkelijk, een beetje extra licht toevoegen. Toch is het lastiger dan je denkt. Zo gedraagt de flitser zich in verschillende camerastanden heel anders, kan je foto’s maken waarbij de flitsers voor al het licht zorgt of juist alleen ondersteunt, is de invloed van de belichtingsdriehoek op het flitslicht niet eenduidig, heeft de flitser ook een eigen lichtmeter en kun je de flitser ook nog eens los van de camera gebruiken.
edere ‘week’ bevat een aantal onderdelen zoals één of meerdere artikelen, één (of meerdere) e-books, één (of meerdere) video’s en opdrachten die passen bij het onderdeel van die week.
Deze online cursus richt zich op het fotograferen in de natuur met een extra lichtbron zoals een lampje of een flitser. De cursus start bij de basis, waarbij alles over licht wordt verteld, waaronder lichtrichting en lichtsoort. Daarna volgt een algemeen deel over de toevoeging van een extra lichtbron met onderdelen als de lichtbalans en de functies van de verschillende lichtbronnen (natuurlijk en eigen). Voortbordurend hierop volgt een onderdeel over het werken met een lampje als externe extra lichtbron. In het volgende deel volgt de basis van de flitser met de instelmogelijkheden en het samenspel van flits en belichtingsdriehoek. Hierbij staat de flitser nog op de camera. Dit breiden we natuurlijk uit met ‘off-shoe flitsen’ (los van de camera) en de flitser manueel in te stellen. Ook gebruiken we de flitser voor vogels en insecten. Het laatste deel gaat over creatieve mogelijkheden waaronder combineren van flitser met lampje, plantenspuit, etc.
Welke onderwerpen komen aan bod?
- Week 00 – Introductie
- Week 01 – Alles over licht
- Week 02 – Samenspel van meerdere lichtbronnen
- Week 03 – Werken met een lampje
- Week 04 – Werken met de flitser
- Week 05 – De flitser los van de camera
- Week 06 – Flitsen bij dieren
- Week 07 – Creatief met flitslicht
- Week 08 – Extra onderwerpen
Maak kennis met de docent
Deze cursus is met veel plezier en aandacht voor detail samengesteld door Johan van der Wielen, een gedreven professioneel natuurfotograaf die heel veel werkt met flitsers en eigen licht. Hij neemt je neemt in zijn wereld en laat je zien hoe hij te werk gaat. Zowel in het voorjaar als in het najaar heeft hij opnames gemaakt om je diversiteit te laten zien en speciaal voor deze cursus is hij op Schiermonnikoog op zoek gegaan naar vogels.
Opzet van de cursus
In deze online cursus leer je via verschillende vormen van onderwijs: video’s, e-books, artikelen en praktijk opdrachten. We doen dit omdat we uit ervaring weten dat deze vorm van ‘blended learning’ uiteindelijk het beste resultaat opleveren.
Elke cursusweek bestaat gemiddeld minimaal één e-book, een video en een serie praktijkopdrachten. In principe ben je 8 weken bezig met deze cursus, maar je kunt je eigen tempo aanhouden. Je kunt dus sneller of langzamer gaan. Je hebt één jaar de tijd om deze cursus af te ronden of opnieuw te doorlopen. Er ligt een grote meerwaarde in de opdrachten. Zonder aan de slag te gaan met de opdrachten, vervalt de garantie dat je beter gaat fotograferen.
Voor wie is de cursus geschikt?
Voorwaarde voor deze cursus is dat je beschikt over een camera die de mogelijkheid heeft om te flitsen maar eigenlijk heb je ook een losse flitsers met een trigger nodig zodat je de flitser los van de camera kunt gebruiken. Verder is een basiskennis van de camera-instellingen en belichting een vereiste.
Als je de cursus in 8 weken wilt afronden, dan moet je iedere week ook enkele uren kunnen besteden aan de theorie en het uitvoeren van de praktijkopdrachten.