27 t/m 29 juni 2025
Data 2026 volgen
Tijdens deze wadden fotocursus gaan we op ontdekkingstocht naar de grote diversiteit van het kleinste bewoonde waddeneiland, Schiermonnikoog. In een lang weekend ontdekken we alle facetten van het eiland en krijg je een beeld van misschien wel het mooiste Waddeneiland! We zijn alleen maar buiten en zullen wellicht de elementen moeten trotseren. Maar wat is er nou lekkerder dan met een gezonde blos de zeelucht opsnuiven en thuiskomen met prachtige beelden?
De nadruk ligt op het ontdekken van het prachtige Waddeneiland en Nationaal Park Schiermonnikoog. Tijdens het weekend leidt ik je rond in de verschillende biotopen van Schiermonnikoog laten zien. We gaan daarbij de volgende gebieden in: de kwelder, het groene strand, duinvalleien, bossen, westerplas, noordzeestrand en het wad. We vergapen ons aan de duizenden orchideeën, gaan op zoek naar de zonnedauw en beleven de speciale waddenflora met zijn speciale insecten zoals de duinparelmoervlinder. Tegen zonsondergang staan we op het strand met het mooiste licht en ’s nachts gaan we naar de vuurtoren. Deze 3 daagse cursus focust zich alle facetten van de natuurfotografie, we laten ons vooral leiden door het weer, de individuele wensen en wat we ontdekken.
Workshop informatie
- Tijd: vrijdag 11:00 – zondag 14:00
- Startlocatie: dorpje Schiermonnikoog.
- Prijs: 585 euro op basis van één persoonskamer. Bij samen inschrijven via één inschrijving èn samen betalen geldt een korting van 10% per persoon voor verblijf op een tweepersoonskamer (al dan niet gescheiden bedden). De totaalprijs is dan 1050 euro.
- Inbegrepen: accommodatie op éénpersoonskamer, volpension, bagagevervoer heenweg, informatie pagina met digitale presentaties en readers vooraf.
- Deelnemers: maximaal 8 met 2 begeleiders.
- Niet inbegrepen: bootreis, vervoer van en naar de boot, huurfiets, drankjes tijdens avondmaaltijd, persoonlijke uitgaven
- Voorwaarden: klik hier
Workshop volgeboekt?
Geen nood! Aarzel niet om mij te contacten via workshop@johanvanderwielen.nl en ik zet je op de reservelijst. Wanneer er plek vrijkomt of ik nieuwe data plan laat ik je dat dan meteen weten!
Wat mee te nemen?
- Camera met objectieven. Als je deze hebt neem dan een telelens, standaard en/of groothoek lens en macro lens mee.
- Mocht je specifieke macro attributen hebben (zoals macro lens, tussenringen, voorzetlenzen, ringflits, etc.), neem die dan mee
- Neem ook de handleiding van je camera mee!
- OpTech regenhoes zorgt ervoor dat je ook in mindere weersomstandigheden gewoon door kunt fotograferen!
- Voldoende lege kaartjes en volle accu’s
- Reserve accu mee en de lader, ervaring leert dat in het veld de accu sneller op is dan gehoopt en het is zonde als daarmee voor je de dag ten einde komt.
- Evt. als je hebt een polarisatiefilter, ND filters (grijsfilters) en/of ND-gradiënt filters (grijsverloopfilters).
- Een stevig statief waar je je dure camera aan toevertrouwd.
- Een klein zaklampje voor in de avond, bij voorkeur een hoofdlampje met ook rood licht.
- Een draadontspanner of andere afstandsbediening
- Dagrugzak (35 liter) of fotorugzak met regenhoes
- Bergschoenen of stevige waterdichte wandelschoenen. Laarzen zijn niet noodzakelijk maar wel handig als je verder het water in wil.
- Wind- en waterdicht jack en/of regenkleding
- Eventueel verrekijker
- Voor tijdens de wandeling: veldfles of thermos
- Als je wil een laptop om foto’s op te slaan of te bekijken. Bedenk wel dat je die tussentijds ergens kwijt moet, bijv. op de hotelkamer.
- Wat je verder nog nodig hebt tijdens het verblijf…
Voorbereiding, theorie en praktijk
Voorafgaand aan het weekend krijg je toegang tot een speciale informatiepagina met daarop diverse online uitgebreide presentaties over o.a. landschapsfotografie en macrofotografie. Verder zal ik op diverse moment theorie in het veld behandelen en deelnemers begeleiden. De volgende onderdelen worden behandeld rond het thema macrofotografie:
- Isolatie van je onderwerp
- Methoden van isolatie
- Scherptediepte bij macro
- Werken met (eigen) licht
De volgende onderdelen worden behandeld rond het thema landschapsfotografie:
- Belichting (hoe ga je om met groot contrast, highlights en dynamisch bereik)
- Compositie elementen (o.a. gulden snede)
- Dieptewerking, voorgrond, midden en achtergrond
- Lijnen en vluchtpunt
- Brandpuntsafstanden en de mogelijkheden bij landschappen
- Gebruik scherptediepte
- Filters: polarisatie-, grijs- of ND-, grijsverloop- of ND-gradiënt filter
- Panorama’s
Verder raad ik je aan om ook de uitgebreide tutorials macrofotografie en tutorials landschapsfotografie door te nemen.
Is deze fotoworkshop voor mij?
Deze workshop is geen basisworkshop waarbij zaken als sluitertijd en diafragma worden behandeld. Er wordt van uitgegaan dat de techniek van de camera je bekend is en je de meeste instellingen weet te vinden. Op deze techniek wordt in deze workshop verdergegaan. Centraal staan macrofotografie en landschapsfotografie (met zonsondergangen) . Hierover ontvang je vooraf uitgebreide informatie in de vorm van online presentaties en digitale reader.
Globaal programma
Dag 1, vrijdag – Rond de Westerplas en duinvalleien
In deze reis is uitgegaan van de vrijdagmorgen boot van 9:30. Je gaat op eigen gelegenheid naar het dorp en haalt daar samen met Johan je huurfiets op. Na een korte introductie met heerlijke lunch vertrekken we naar West Schiermonnikoog. Bij de Westerplas treffen we vogels en velden vol orchideeën. In de duinduinvalleien gaan we verder met de zeldzame bloemen als orchideeën, parnassia en andere waddenplanten. Na, hopelijk, een intens kleurrijke zonsondergang staat de avond in het teken van de vuurtoren voor een sessie nachtfotografie.
Dag 2 – Kwelders en duin
In de ochtend fietsen we via het wad en de de vele kwelderplasjes naar de Kobbeduinen voor een uitzicht rondom. In de kwelder vertelt Johan het verhaal van het Engels gras en ruik je de speciale geur van de zeealsem. We gaan daarna verder via de noordkant, langs Nederlands mooiste strand (!) en stoppen bij de vele duinpannetjes op zoek naar de eerste moerapswepsenorchis. Na zonsondergang gaan we in de avond we de resultaten van de afgelopen twee dagen bespreken.
Dag 3 – Keuze onderwerp en terugreis
Vandaag is vrije keuze voor iedereen. Vóór het ontbijt heb je de zonsopkomst wellicht al vastgelegd en na het ontbijt kun je de ochtend besteden aan datgene waar de interesse ligt, wat we nog niet hebben kunnen doen wegens weersomstandigheden of waar we nog graag naar terug willen. Je levert de fiets in het dorp in bij de verhuurmaatschappij en gaat op eigen gelegenheid met de bus terug naar de boot die vertrekt om 16:30.
NB. Het definitieve programma hangt echter af van de weersverwachtingen, de eb/vloed getijden en je eigen wensen. Ter plaatsen stellen we gezamenlijk het definitieve programma vast!
Gebieden
De gebieden / onderwerpen die we bezoeken zijn:
- de kwelders
- het wad en de hoogwater vluchtplaatsen van vogels
- de uitgestrekte Noordzee stranden
- de westerplas
- nachtfotografie met de vuurtoren
- het historische dorpje Schiermonnikoog
Tijdens de theorie momenten, worden diverse thema’s van natuurfotografie behandeld.
Verslag 2021
Eén van de deelnemers aan de workshop van 2021, Erik Nevels, heeft twee uitgebreide verslagen geschreven voor het platform Photofacts. Lees en geniet hoe hij de waddenworkshop heeft beleefd:
- Fotogeniek Schiermonnikoog (deel 1) – macrofotografie
- Fotogeniek Schiermonnikoog (deel 2) – landschapsfotografie
Accommodatie
- Tijdens het weekend verblijf je op een éénpersoonskamer in pension Westerburen in het centrum van het dorp. Hier is ook het ontbijt en maken we lunchpakketten voor de middag. Het avondeten vindt plaats in een restaurant. De kosten van alle maaltijden zitten bij de prijs inbegrepen, drankjes reken je apart af.
- Er geldt een korting van 10% bij gezamenlijke inschrijving van twee personen èn gezamenlijke betaling bij verblijf op een tweepersoonskamer verblijven (al dan niet gescheiden bedden). Bij annulering van één van beide deelnemers die samen hebben geboekt, wordt de boeking van de overgebleven persoon automatisch een éénpersoonskamer en vervalt de 10% korting (verrekend via de restitutie van de annulering).
- Mocht je eerder willen komen op het eiland of langer willen blijven kun je zelf nachten bijboeken bij het pension, ga daarvoor naar de website van pension Westerburen. Vermeld daarbij dat je bij de groep van Johan van der Wielen hoort en ze zullen proberen je dezelfde kamer te laten houden, het is echter geen garantie!
Vervoer
- Op het eiland vervoeren we ons per fiets. Je kunt je eigen fiets meenemen of een (elektrische) fiets huren bij Fietsverhuur Schiermonnikoog, locatie middenstreek.
- Vervoer van de boot naar het dorp en terug gaat per bus (kosten ca. 3,50 euro of OV kaart).
- Het vervoer van en naar de boot, evenals de overtocht zitten niet bij de prijs in begrepen en moet je zelf regelen. Parkeren kan bij de boot voor 5 euro per dag, de kosten van de overtocht zijn te vinden op de website van Wagenborg. Reserveren van de boottocht vooraf is vanaf 2025 mogelijk. Vanaf 2025 moet je ook aangeven welke terugboot je wilt nemen, het is nog nie duidelijk per wanneer dit ook daadwerkelijk zal worden gecontroleerd. De overtocht doet ca. 35 tot 45 minuten en ik ga in deze workshop uit dat je de boot van 9:30 op vrijdagmorgen neemt.