Deze review is geschreven voor en gepubliceerd bij CameraNU.nl
Als je mij een beetje kent weet je dat ik best een statief fetisjist ben. Mijn verzameling telt inmiddels ongeveer 12 statieven, niet alleen in verschillende maten maar ook voor verschillende gebruiksdoeleinden en zelfs verschillende locaties. Ik heb een paar statieven voor mezelf klaarliggen in Finland voor als ik in Scandinavië ben. Over het aantal kunnen we twisten en van mij hoeft niemand zoveel statieven te hebben maar minstens één goede raad ik je zeker aan.
Waarom een statief?
Ik heb het al vaker gezegd, het belangrijkste is niet de stabiliteit of niet de vermindering van bewegingsonscherpte. Het is zelfs niet de mogelijkheid om met lange sluitertijd te werken. Ook niet de mogelijkheden voor focus stacking of perfecte scherpstelling bij macrofotografie. Allemaal enorm belangrijk maar niet dé belangrijkste functie van een statief.
Nee, het allerbelangrijkste is de rust die een statief je geeft. Het is onhandig, je moet moeite doen met opzetten en alle snelheid van fotografie is eruit.
Je kunt niet even snel een foto van maken en dan snel weer door. Een statief dwingt je om langer met een foto bezig te zijn, het dwingt je om goed te kijken en je beeld te perfectioneren. Wanneer je met een statief werkt zul je merken dat je beeld kwalitatief beter wordt. Je maakt minder foto’s, maar wel betere!
Zie ook mijn uitgebreide blog met aankoopadviezen voor statieven: https://www.johanvanderwielen.nl/is-handig-statief-tips-en-aankoopadvies/
Mijn huidige assortiment
Waar vroeger de wereld van statieven verdeeld werd in een paar merken zijn er inmiddels legio bijgekomen. Sommigen daarvan zijn inmiddels al weer van het toneel verdwenen maar Benro heeft wat mij betreft zijn sporen verdiend. Vanaf het begin was ik gecharmeerd van de kwaliteit en prijs van dit merk maar ook de diversiteit in modellen. Niet voor niets dat ik een behoorlijk assortiment aan Benro statieven heb en ook gebruik.
Mijn grote Combi C4780TN is mijn zware werkpaard (2,7Kg ex kop). Deze is te zwaar voor lange wandelingen maar geweldig als het gaat om ultieme stabiliteit onder extreme omstandigheden zoals storm of -35°C. Ik heb deze onder verschrikkelijke omstandigheden gebruikt en hij heeft mij nooit in de steek gelaten. Voor de combi heb ik ook een levelling base waardoor het, samen met een Benro S6 video kop, ook mijn vaste video statief is.
Voor mijn macro fotografie werk ik het liefste met de Go Plus FGP28C. Door zijn middenpoot die dwars kan heeft deze een grote diversiteit en wendbaarheid als het gaat om precisie scherpstelling en compositie. Wanneer ik veel moet lopen wil ik een wat lichter en niet al te groot statief mee.
De Tortoise TTOR35C is stevig genoeg voor de zwaardere combinaties en tevens licht (1,5kg ex kop) en klein genoeg (55cm ex kop) om naast de fotorugzak mee op trektocht te gaan.
Je ziet, voor ieder gebruiksdoel en moment heb ik een statief en geen van deze drie zou ik willen missen.
De Benro Mammoth
Inmiddels heeft Benro een nieuw carbon statief aan de top, de Mammoth TMTH44C, de mammoet. De naam doet heel wat vermoeden en ik was dan ook enorm nieuwsgierig deze in het veld te gaan testen.
Als ik hem zou moeten beschrijven zou ik zeggen een combi, vergelijkbaar met de Combi C3780TN, in een Tortoise jasje. De bouw is gelijk aan de Tortoise maar de grootte en stevigheid zijn die van een combi. Het beste kan ik hem vergelijken met de iets lichtere Combi, de C3780TN, het gewicht i vergelijkbaar ex kop met 2,2kg (combi) vs 2,3kg (mammoth). Wel komt hij nog een stukje hoger (160cm vs 152cm, ex kop), zijn ze ingeschoven exact gelijk met 57cm (ex kop) maar kan hij wel maar liefst 7kg meer belasting aan met 25kg vs 18kg.
Al met al is de Mammoth TMTH44C wat gewicht en grootte gelijk aan de C3780TN maar met het draagvermogen van de grotere en zwaardere C4780TN. Dat is zeer interessant, zeker omdat hij nog eens goedkoper is dan beide!
Wat je wel merkt is dat de poten in de eerste stand wat dichter bij elkaar staan dan van mijn Combi C4780TN. Dat betekent dat onder ruwe omstandigheden je met de Mammoth waarschijnlijk sneller moet besluiten de poten in de volgende stand, dus verder uit elkaar, te zetten. In theorie is hij wat instabieler. Daarmee haak hij ook makkelijker de hoogte zonder in gewicht toe te nemen.
Ingebouwde Levelling base!
Wat specificaties betreft is hij vergelijkbaar met de Combi’s met 4 segmenten, draadknoppen, tas en extra spikes voetjes. Maar hij heeft twee extra zaken. Het eerste is dat je maar liefst 3 schroefgaten krijgt om allerlei magic arms aan te bevestigen. Zo kun je een lampje eraan maken, je telefoon in een houder of een extra scherm voor foto of video.
Maar het meest in het oog springende is de ingebouwde levelling base. Voor wie niet weet wat dat is, een kleine uitleg. De kop zit bij de Mammoth niet vast op de bovenplaat maar op een halve bol die kan bewegen in een soort kom van het statief. Daardoor kun je de kop, hoe scheef je statief ook staat, snel waterpas zetten zonder te hoeven stellen met pootlengte. Natuurlijk kan dit ook met een balhoofd maar voor panorama’s of voor video wil je dat de kop zelf waterpas staat. Met een levelling base is dat een fluitje van een cent.
De praktijk in
Je snapt dat ik best enthousiast was… op papier. Maar ja, op papier gebruik ik geen statief. De enige manier om mij onder de indruk te laten zijn, is als je mij in het veld kan overtuigen. En dus mag de Mammoth mee op een ijzige ochtend naar mijn geliefde Nederrijn.
Ik heb voor de gelegenheid mijn vertrouwde eigen kop op het statief gemonteerd en ben aan de slag gegaan. Het eerste moment was ik nog wat voorzichtig maar moet bekennen dat ik na twee foto’s al volledig was vergeten dat het niet mijn vertrouwde statief was. Hij voelde meteen vertrouwd aan en zeer solide.
Werken met een levelling base
Om de levelling base goed te testen heb ik het statief aan de rand van het water gezet, lekker scheef op de schuine dijk en ik ben meteen verslingerd geraakt aan het snel waterpas zetten. Dit is met een normaal statief prima te doen maar eenmaal aan een levelling base gewend ben je toch heel snel verwend. Nu zal ik eerlijk toegeven dat voor de Combi statieven ook een levelling base te koop is, je haalt dan de normaal plaat eruit en vervangt deze voor een bol en kom. Die gebruik ik altijd voor video maar eigenlijk zelden voor fotografie. Echter, als ik dan deze voel, voelt de base van de Mammoth wel een stuk soepeler. Good job Benro!
Om de proef op de som te nemen heb ik op een scheef staand statief, de levelling basis verkeerd scheef gezet en dan ook nog het balhoofd in portret stand gezet. Hoe labiel wil je het hebben en ik zou het ook niet aanraden alles zo verkeerd te gebruiken. Maar wel interessant om te kijken of onder deze verre van ideale werkwijze ik nog steeds met mijn zware combinatie een scherpte foto kon maken met lange sluitertijd. En zo waar, de Mammoth gaf geen krimp. Indrukwekkend.
Mocht je trouwens een enorm grote kop op het statief willen zetten dan is de huidige 75mm kom en levelling base zelfs nog te vervangen door een 100mm variant. Die is wat groter wat prettig is voor met name grote filmkoppen.
Hij kan niet zo laag
De levelling base heeft echter wel een nadeel. Aan de onderkant zit nu een grote hendel waarmee je de kom vast en los kan draaien. Omdat dit aan de onderkant wat uitsteekt kan het statief net niet helemaal plat op de grond. Dat is voor de macro fanaten wellicht wat jammer, je houdt altijd enige hoogte over, een cm of 15.
De Mammoth als video statief
Kijk, dit maakt de Mammoth nog interessanter. Als ik op pad ga voor een filmklus dan gaat er een echt filmstatief mee. Deze is enorm lomp en groot en ongeschikt voor fotografie. Echter, vaak ben ik beide aan het doen en moet ik ook nog eens ver weg, weinig ruimte om alles mee te nemen of moet ik lopend. Dan is een statief waarmee je zowel kan filmen als fotograferen een uitkomst. Natuurlijk kun je met ieder statief filmen, zeker voor steady shots heb je niets fancy’s nodig. Echter, wanneer je aan de slag gaat met beweging heb je echt een filmkop nodig en dan wil je ook een levelling base om alles recht te zetten. Een film statief ga je niet voor de lol op je rug meenemen en als ik moet vliegen is dat ook het eerste wat ik thuislaat. Als je dan een statief mee kan nemen wat voor beide geschikt is, en daarbij twee koppen, dan biedt dat voor een mobiele fotograaf/filmer als ik uitkomst.
Dus heb ik in het veld ook mijn Benro S6 kop meegenomen en de camera volbeladen met microfoon, etc. Puur om te kijken of de stabiliteit voldoende zou zijn voor bijvoorbeeld panning shots.
Omdat de Mammoth een gewone driepoot is, dus met die losse poten die je ook nog eens onder verschillende hoeken kan zetten, ben je ook nog eens flexibeler dan met een gewoon filmstatief. En dus heb dit allemaal maar eens uitgebreid geprobeerd.
Ik moet bekennen, de panning shots waren zo strak als ik als filmer maar kan krijgen. Alle eventuele haperingen lagen vooral aan mij maar niet aan het statief. Ook met fiks gewicht werkt de levelling base smooth . Ik kan niet anders zeggen dat ook voor filmen de Mammoth zijn mannetje staat.
Conclusie
Zo teruglezen verbaast het mij dat het mij lukt om zoveel te schrijven over een statief. Toch merk je wel dat ik gedegen aan het werk ga met testen. Al met al ben ik enorm tevreden. De combi’s waren altijd het paradepaardje van Benro en met de Mammoth heeft Benro een statief ontwikkeld met gewicht en grootte van de C3780TN maar met de belastbaarheid van de zwaardere (en veel duurdere) C4780TN. Benro heeft duidelijk nieuwe ontwikkelingen op gebied van materiaal en techniek ingezet om iets wat al erg goed was nog verder te verbeteren. Wat mij betreft een geweldig statief met een levelling base als extra, hoewel deze voor fotografie handig is maar niet per se noodzakelijk.
Zijn er dan geen minpunten? Ja misschien een paar kleintjes. Zo is het door de levelling base niet meer mogelijk om het statief plat op de grond te zetten, dat is jammer voor de macro fanaten. Als je geen levelling base nodig hebt maar wel graag zo laag mogelijk wil komen is de Mammoth wellicht niet de eerste keuze. Ook hadden de poten voor mij in de eerste stand net zo wijd uit mogen staan als van de grotere Combi C4780TN, als ik daadwerkelijk 25kg op het statief zou zetten heb ik liever poten die wat wijder uit staan.
Als laatste kun je je afvragen wat Benro met de Mammoth beoogd heeft. De Combi’s waren al geweldig en daarin kun je een losse levelling base monteren als je met filmen aan de slag gaat. Dat maakt de Combi’s, die weliswaar lomper, groter, zwaarder en duurder is als je zelfde mogelijkheden wilt, wel iets flexibeler in gebruik tussen fotografie en film.
Pluspunten
- Stevigs statief, geschikt voor zwaardere combinaties onder heftige omstandigheden.
- Divers statief voor mensen die, naast fotograferen, ook filmen of time lapses maken.
- Niet al te zwaar (2,25kg ex kop).
- Ingeklapt niet al te groot (57cm ex kop) en goed hanteerbaar.
- Indrukwekkende hoogte van 160cm (ex kop).
- Indrukwekkende belastbaarheid van 25kg.
- Ingebouwde zeer soepel werkende levelling base.
- 3 schroefgaten voor magic arms.
- Komt met stevigs tas en extra spikes.
Minpunten
- Kan, dankzij de levelling base, net niet plat op de grond
- In de eerste stand staan de poten relatief dicht bij elkaar
- Vraag is wat Benro beoogd met de Mammoth t.o.v. de Combi statieven.
Foto’s van de Mammoth… en mij
Dank aan Peter le Fevre voor het filmen en foto’s!
Ben Bouman zegt
Hallo Johan
Nuttige info en video vwb gebruik statief(ven) , dank hiervoor.
op zoek naar een nieuw statief voor o.a. landschappen valt het niet mee iets te vinden gezien de hoeveelheid statieven , je ziet door de statiefpoten het bos niet meer.
De huidige, een Culman met balhoofd , staat niet echt stevig icm een canon R6 + objectief RF 100-500 IS L is laats gebleken met een trip naar Texel.
Gezien jou reactie en gebruiksvideo lijkt Benro degelijke statieven te hebben.
Zou je enigszins advies kunnen geven ?
Ben zelf geen ‘doorgewinterde ‘ fotograaf maar voor allround gebruik in weer en wind voor o.a. landsschap wildlife/vogel?
Tevens de vraag welke statieflop kop nu het praktisch is in gebruik , een balhoofd of schommelkop?
alvast dank voor je reactie
met vriendelijke groet,
Ben Bouman
Johan van der Wielen zegt
Hoi Ben, het is erg lastig en sinds dit artikel zijn er al weer nieuwe statieven bijgekomen. Landschappen en vogels zijn twee verschillende dingen. Bij dieren wil je wellicht liever een schommelkop die wel ondersteunt maar niet vast staat zodat je snel kan anticiperen. Voor landschappen is vaak een balhoofd erg fijn, stevig maar klein. Ik moet bekennen dat ik beide heb, afhankelijk van wat ik ga doen pak ik de één of de ander op het statief. Wat statief betreft ben ik zelf weg van de Benro Tortoise, niet al te zwaar en makkelijk mee te nemen. Maar voor het echte werk (denk aan weer en wind, zwaardere objectieven als de 300 f/3.8) dan heb ik liever de Combi of de Mammoth. Ik denk dat je gewoon in de winkel even moet proberen. succes, Johan