Wanneer ben je een natuurfotograaf?

Tijdens de voorbereidende besprekingen met auteurs en redacteurs van dit prachtige platform Natuurfotografie.nl kwam ik in gesprek met een collega fotograaf. Of althans, dat dacht ik…
 

Deze column is verschenen op platform Natuurfotografie.nl

Het gesprek begon geanimeerd en na wat aftasten keken we in elkaars CV om te zien wat voor vlees er voor ons stond. Na trots verteld te hebben wat ik in het dagelijks leven allemaal deed, kreeg ik echter ineens vanuit het niets de stelling: “Oh, jij doet ook veel cursussen, reizen en workshops. Dan ben je dus eigenlijk geen echte natuurfotograaf, toch?”. Ik was perplex. Ik voelde mij beschaamd. Ik moet bekennen dat mij dit behoorlijk heeft geraakt, en eigenlijk nog steeds raakt.

Wat is dan een natuurfotograaf?

En zo begon ik aan mijzelf te twijfelen. Mijn idee dat iemand die in de natuur fotografeerde (en daar zelfs zijn brood mee kan verdienen) natuurfotograaf is, was kennelijk naïef en achterhaald.

Elst in de ochtend - gemaakt in opdracht.

Elst in de ochtend – gemaakt in opdracht.

Blijkbaar is de naam natuurfotograaf toch beschermd en voorbehouden aan ‘andere’ fotografen. Maar wat is dan die mysterieuze natuurfotograaf? Met Google kom je er niet. Als ik op ‘natuurfotograaf’ zoek kom ik niet op een definitie, maar op namen van hardwerkende fotografen. Wellicht dat hun beroepsmatige activiteiten mij helpen te ontdekken wat dan een echte natuurfotograaf is. En zo bezoek ik één voor één de websites: “gespecialiseerd in kantoor en bedrijfsdecoratie”, “workshops en reizen” (hé dat doe ik ook!), “portrettering van mens en dier”, “in bezit van studio met veel faciliteiten”, “verhuur vogelhutten”, “verkoop camonetten”, “naast fotograaf werkzaam als adviseur”, “opdrachten”. Blijkbaar biedt dit geen eenduidig antwoord.

De groten der aarde

In plaats van mij te focussen op tekstuele definities heb ik de vraag daarom anders bekeken. Van een aantal grote fotografen is iedereen het gelukkig wel eens dat het echte ‘natuurfotografen’ zijn.

kievitsbloem bij maanlicht - gewoon heerlijk mijn eigen ding doen.

kievitsbloem bij maanlicht – gewoon heerlijk mijn eigen ding doen

Maar wat doen zij dan wat vele anderen, waaronder ik, blijkbaar niet doen. Leven van opdrachten? Publiceren in de National Geographic? De BBC wildlife photographer of the year contest winnen? Als dat de lat is zou google maar bar weinig hits op moeten leveren als ik op ‘natuurfotograaf’ zoek. Maar het klopt wel… in geen van deze drie categorieën past mijn bedrijfsmodel. Ik doe zeker opdrachten, maar kan daar niet van leven. En de NG en WPotY staan nog op mijn verlanglijst. Discussie gesloten dus. Zoektocht ten einde.

Hoewel… het blijft knagen. Zo simpel ligt het niet in mijn ogen.

De National Geographic als dagblad

Het kan toch niet zo zijn dat ik wordt afgerekend op het feit of ik kan leven van opdrachten of publiceer in de NG in plaats van op mijn beelden? Als dit voor alle goede fotografen in Nederland mogelijk zou zijn zou de NG een bijbeldik dagblad zijn en zouden alle natuurorganisaties hun volledige natuurbeschermingsbudget moeten besteden om ons aan het werk te houden. Dat kan niet. Helaas misschien, maar wel de realiteit. Er zijn zoveel goede fotografen in Nederland dat er onmogelijk genoeg opdrachten of publicatie mogelijkheden zijn om die allemaal eer van hun werk te geven. Nog buiten het feit dat je je af moet vragen of je het daarvan wil hebben. Want fotografeer je nou alleen maar voor die opdrachtgever of NG? Of voor jezelf? Sterker nog, ik ken vele steengoede fotografen (wedstrijdwinnaars) die niet in opdracht zouden willen fotografen… maar juist hun eigen ding willen doen.

Impressie van wuivende rietpluimen - heerlijk mijn eigen weg gaan...

Impressie van wuivende rietpluimen – heerlijk mijn eigen weg gaan…

Wees allemaal natuurfotograaf

Sorry voor mijn gesprekspartner, maar ‘natuurfotograaf’ heeft echt niets te maken met opdrachten, wedstrijden of gerenommeerde bladen. Natuurlijk is het geweldig als een klant je er betaald op uit stuurt om te gaan fotograferen. Of dat je werk gewaardeerd wordt door tijdschriften of jury’s. Maar in feite is een natuurfotograaf niemand anders dan hij/zij die fotografeert in de natuur, iemand die de natuur vastlegt, in al zijn hoedanigheden. Net als een portretfotograaf mensen vastlegt. Voel jij je nu natuurfotograaf? Wéés dan ook gewoon een natuurfotograaf. Ongeacht of je met een compact op zondagmorgen met je hond door het bos dwaalt, met een telelens in een vogelhut zit of door de National Geographic naar Antarctica wordt gestuurd. Geniet gewoon van de natuur en maak daar met je camera mooie herinneringen van. Wees creatief en jezelf.

En ik dan? Ik voel mij volmondig natuurfotograaf! En door mijn activiteiten aan cursussen en reizen kan ik mijzelf als natuurfotograaf onderhouden en mijn passie uitvoeren en delen. Prachtig toch? Dit gun ik iedereen!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *