Bekijk hier alle korte fototips…
Het is bijna eind maart / begin april en dat is de tijd dat het bij menig natuur fotograaf / liefhebber begint te kriebelen. De tijd van de bosanemonen breekt aan. Deze stinsenplant bedekt op diverse plekken, waaronder een groot stuk in de Amerongse bovenpolder, de bodem van het bos. De bosgrond wordt omgetoverd tot een tapijt van zacht groen met witte koppies.
Let goed op waar je wel en niet mag lopen want de meeste plekken bevinden zich naast het pad en zijn dus niet toegankelijk om doorheen te banjeren. Nog buiten het feit dat je hier heel veel mee kapot maakt. Als je echter wat meer inzoomt (of een telelens gebruikt) dan kun je vanaf het pad prima beelden maken.
Zoek een bloemetje wat een beetje alleen staat zodat de overige bloemen mooi buiten de scherpte vallen. Voor de mensen die bezig zijn met fotografische techniek, zoom ver in en gebruik een laag diafragma getal voor een kleine scherptediepte.
Dan lijkt verder het gezegde ‘morgenstond heeft goud in de mond’ een heilige graal voor de natuurfotograaf. En het klopt, het morgenlicht is het mooiste wat er is. De ochtenden zijn koud en vochtig, het gouden licht van de opkomende zon daardoor extra intens. Voor bosanemonen werkt dit echter niet! Bosanemonen doen ’s nachts hun bloempje dicht en pas als de zon goed op is openen ze langzaam hun kroonblaadjes. Kom je bij het mooiste ochtendlicht dan tref je alleen maar dichte (niet al te mooie) bloemen.
Bosanemonen zijn de uitzondering op de ochtendregel… deze zijn het mooiste bij zonsondergang. Dan staan de bloemen fier open en door het wit in de blaadjes valt het goudgele avondlicht er mooi doorheen. Voordeel: bosanemonen zijn perfecte onderwerpen voor allen die niet van vroeg opstaan houden.
Veel fotoplezier, Johan
Geef een reactie