Het is nu bijna half mei als ik mijn inmiddels 10e (!) fototip zit te schrijven. We hebben net de natste april maand sinds 1998 gehad en als ik nu naar buiten kijk plenst het nog steeds van de regen. De natuur is groener dan ooi en plukt hier de vruchten van, de aarde lijkt op te knappen na de vele droogte van afgelopen jaren maar als natuurfotograaf kan ik mijn opdrachten niet plannen en zit ik meer binnen dan ik in deze tijd graag zou willen. En ook nu ga ik weer een tip geven, in de hoop dat het weer eindelijk open gaat breken zodat jij en ik naar buiten kunnen!
De tuin staat in volle bloei als je tenminste, net als ik, geen beton hebt gezaaid in je tuin. De beheerder van Nationaal Park van der Wielen, mijn vrouw, heeft afgelopen jaren vooral geïnvesteerd in inheemse planten. Wij kennen geen onkruid, alleen fascinatie voor alles wat groeit. Natuurlijk mag de ene soort de andere niet overwoekeren en iedere plant krijgt de ruimte die het nodig heeft. Zo ook het robertskruid. Een prachtig plantje uit de geranium (!) familie die velen vooral als onkruid zullen herkennen. Maar als je goed kijkt, zie je pas hoe mooi dit plantje is en ga je het ook waarderen. Sterker nog, misschien net als wij, wel koesteren.
Als je met macro aan de slag gaat, zoals met dit mooie bloempje, dan heb je in feite te maken met een mooi onderwerp. Het is aan jou als fotograaf wat je ermee gaat doen. In de eerste tip schreef ik al om ooghoogte te zoeken. Nu gaan we nog een stapje verder, zorg voor een mooie achtergrond. Kruip dicht op je onderwerp en zorg dat achter je onderwerp lekker veel ruimte zit. Hoe verder weg de achtergrond, hoe vager en onscherper hij wordt. Er mag best wat gebeuren in de achtergrond maar zorg dat hij niet concurreert met je onderwerp!
Veel fotoplezier, Johan
Geef een reactie