Het is oktober en de herfst heeft zich aangekondigd. Niet alleen worden wij natuurfotografen dolenthousiast van alle herfstkleuren en paddenstoelen, maar ook het licht wordt weer mooier. Het harde felle zomerlicht heeft plaats gemaakt voor het zachtere herfstlicht. De zon komt later op, het gouden licht duurt langer en de koudere nachten zorgen voor dauw en ochtendmist. De echte bosliefhebber kent deze periode echter ook als de tijd van de zonnestralen!
Als, na een heldere koude nacht, de zon op de boomtoppen schijnt verdampt het laagje dauw en vormt een mistlaagje in de bovenste bladerdekken, een soort mist. Wanneer de zon daardoorheen schijnt krijg je breking van licht door de mist: zonnestralen of Jacobsladders. Officieel heet dit fenomeen ‘crepusculaire straling’, vergelijkbaar met de Jacobsladders die je wel eens ziet als de zon door de wolken schijnt. Heb je ook nog mist in de ochtend dan wordt het effect nog verder versterkt en tref je in het hele bos adembenemende stralen door de bomen.
Als je zonnestralen wilt fotograferen, ga dan ’s morgens het bos in na een heldere koude nacht. Maak je wandeling tegen de zon in, dus naar de zon toe want met de zon in de rug zie je geen stralen. Verder heb je de meeste stralen in de beuken bossen, bijvoorbeeld bij de sprengkop (bij het eenzame huis in Prattenburg ) of de sparrenbossen. Als je eenmaal weet waar ze voorkomen kun je daar altijd weer naartoe gaan want dan komen ze daarvoor.
Maak dan een foto met een beetje onderbelichten (iets donkere foto) en laat de lucht buiten de foto. Moet je eens zien wat een sfeervol beeld je dan krijgt…
Veel fotoplezier, Johan
Geef een reactie