Heb je wel eens van die foto’s gezien met een scherp onderwerp en een bewogen achtergrond? Vaak een beweging in één richting en soms zelfs een overvloei van scherp naar bewogen? Dat is het Adamski effect, ontwikkeld door fotograaf Josh Adamski. Maar hoe doe je dat? En is het lastig? Welnee… ik kan het al na één keer!

Mijn eerste keer
De meeste tutorials die uit mijn koker komen, zijn technieken waar ik veel ervaring mee heb of dingen die voor mij gesneden koek zijn. Dan kun je ook een tutorial erover maken. Deze keer echter niet. Sterker nog, de foto die je hier ziet, is letterlijk de allereerste foto die ik met deze techniek maak. Het kwam eigenlijk toen ik tijdens een privé begeleiding van één van de deelnemers van de plusgroep van Grip op Vogelfotografie de term ‘Adamski effect’ hoorde vallen. Ik had er nog nooit van gehoord en heb het opgeschreven. Toen ik ging googlen zag ik meteen dat dit foto’s waren, waarvan ik het effect al veel vaker had gezien maar nog niet eerder had bedacht hoe dat nou gemaakt was. En dus ging ik op onderzoek uit. Toen kwam ik op ontzettend veel goede tutorials en heb er eens eentje bekeken (dank aan Nando Harmsen op Photofacts). Ik ben dat gaan naspelen en dat bleek zó eenvoudig …. Dat ik meteen zelf een tutorial ben gaan maken met Photoshop.
Van start
In vogelvlucht: de basis van het Adamski effect is dat je je onderwerp losmaakt van de achtergrond. Die achtergrond ga je vervagen met ‘motion blur’ en daarna zet je je onderwerp terug. Eventueel kun je de achtergrond in meerdere richtingen laten bewegen en delen van de achtergrond terughalen.
Ik heb er gewoon eens een foto bij gepakt.
Wat ik nu ga doen is alle stappen, stap voor stap laten zien. Het zijn dus vooral plaatjes want dat kijkt gewoon zo lekker.
Wat opvalt is dat de selectie niet perfect is. Ik vroeg mij af of dat erg was maar diverse tutorials verzekerden mij dat die niet zo heel precies hoefde en dus ga ik lekker verder…

Wat je nu wel ziet is dat je onderwerp een beetje op de foto geplakt lijkt. Het moet meer in elkaar overvloeien en dus kijk ik verder hoe het moet.
Je ziet nu meteen dat de onderkant van de foto het origineel wordt. Dit ziet er al een stuk beter uit. Eigenlijk zijn we nu klaar. Maar er is meer mogelijk. Namelijk het onderste deel ook nog horizontaal bewegen. Dus laten we maar verder gaan.


En vind je het wat? Dit was letterlijk mijn eerste keer. Misschien iets meer beweging toevoegen of toch een andere foto. Ik ga er weer verder mee, jij ook?
Succes,
Johan
Geef een reactie