De zomer kenmerkte zich door regen en ook de herfst ging op dezelfde natte voet verder. Het begin van de winter was even koud maar daar na was het weer grijs en grauw. Is dit de nieuwe trend in ons land? Nat en grauw? En in de zomer bloedheet? Laten we hopen van niet. Sterker nog, de winterse maanden rond de kortste dag moeten wel even openbreken omdat we dan kunnen genieten van het mooist licht.
Winters licht is heel speciaal. Niet alleen is het heerlijk werken op ARBO tijden voor deze natuurfotograaf met een zonsopkomst rond 8:30 maar ook zijn de kleuren extra intens en duren ook nog eens veel langer dan in de zomer.
Hoe mooi de gouden zonsopkomst ook is, misschien dat ik daar de volgende keer aandacht aan besteed, het moment vóór zonsopkomst of ná zonsondergang zijn soms nog veel intenser. De lucht kleurt roze en blauw als je met je rug staat naar de plek waar de zon opkomt of ondergaat. Het roze is het licht van de zon wat al de atmosfeer verlicht en het blauwe eronder de zogenaamde aardschaduw: de schaduw die de aarde werpt op haar eigen atmosfeer in het licht van de opkomende (of ondergaande) zon.
Laten wij als Elstenaars nou de meest prachtige mogelijkheid hebben in de wintermaanden: de uiterwaarden. Met daarin ook nog eens een paar markante landschappelijke elementen. Ik zou zeggen, kom allemaal ’s morgens of ’s avonds naar de Ingenseveerweg om te genieten van het winterlicht. Kijk alleen uit voor alle hondendrollen…
Veel fotoplezier, Johan
Geef een reactie