~ Arctic Aurora Chase ~
10 daagse winter camper expeditie

24 jan. t/m 2 feb. 2020

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inhoud

Arctic Aurora Chase, een 10 daagse winter expeditie met 2 campers door hartje winter in het hoge noorden van Scandinavië. Noord Zweden, provincie Finnmark in Noorwegen, Fins Lapland en misschien zelfs Noordkaap. We gaan op jacht naar het noorderlicht, iedere nacht een andere locatie met ander landschap en laten ons leiden door noorderlicht- en weersverwachtingen. Geen vaste route maar samen bepalen waar we heen gaan... het grootste noorderlicht avontuur, beleving en avontuur!

Tijdens de donkere maanden is in het hoge noorden van Scandinavië bijna iedere nacht noorderlicht te zien. Soms heftig, soms als een zwakke band, soms exploderend, soms rustig bewegend. Toch is het niet het noorderlicht wat het belangrijkste is voor het zien van misschien wel het meest spectaculaire nachtfenomeen, maar de weersverwachting. Noorderlicht zit ver boven de bewolking en ook maar enige bewolking gooit roet in het eten. Daarnaast biedt Scandinavië een enorme diversiteit aan landschappen en omgevingen waarin het noorderlicht een prachtig element kan vormen. Omdat Scandinavië echter zó groot is, is het bijna onmogelijk om vanaf een vaste locatie zowel een grote diversiteit aan nachtlandschappen op te zoeken als ervoor te zorgen dat je iedere nacht op een heldere plek aanwezig bent.

Campers

Zo is het idee ontstaan om noorderlicht te gaan 'chasen', jagen op de aurora. Net als stormchasers iedere dag gaan rijden voor de mooiste luchten gaan wij rijden voor de beste plek voor het noorderlicht. In hartje winter gaan we op pad met twee grote 4 persoonscampers en bepalen iedere dag waar we heen zullen gaan op basis van noorderlichtverwachting, weersverwachting, gebiedskennis en wensen t.a.v. landschap en omgeving. Vanuit het noorden van Finland staat de volledige kop van Scandinavië tot onze beschikking, we volgen geen vaste route maar bepalen met z'n allen het verloop van de reis. Zo lang we op de laatste avond maar terug zijn bij het startpunt, een hostel.

Kamperen op de mooiste plekken

Een ander groot voordeel van de campers is dat we zo dicht mogelijk bij de gekozen fotolocatie gaan staan. Aan het eind van de middag, de zon is dan al lang onder, komen we aan bij de beoogde locatie en verzorgen we eerst een warme maaltijd. Tijdens het koken kun je alvast de mooiste spots ontdekken voor de nacht. Na het eten trek je de sneeuwschoenen aan, pakt een cargo slee en ga je op pad voor vele uren fotograferen in de nacht. Ben je moe of koud? Dan kun je terug naar de camper om op te warmen of, als je content bent, alvast lekker onder de wol te duiken. En als je 's morgens wakker wordt sta je meteen op de mooiste plek voor de zonsopkomst... we zoeken het mooiste weer namelijk op!

Van Lapland tot Noordkaap

Ons doel is om je alle facetten van winters noord Scandinavië te laten zien. Van de ruwe Noorse kusten tot de kale besneeuwde heuvels van noord Zweden, van de besneeuwde bossen in Lapland tot misschien wel Noordkaap. Alles is mogelijk en met een actieradius van ca. 500 km/dag kunnen we op bekende maar ook vooral op vele unieke onbekende plekken komen.

Verslag 2019

Wil je ter inspiratie meer beelden zien van de wadden? Lees dan het verslag van de eerste Arctic Aurora Chase 2019 en kijk in het portfolio Noorderlicht.

Fotoexpeditie voor gevorderden

De reis is bedoeld voor de meer gevorderde fotograaf die de techniek van de camera beheerst en ook al kennis heeft genomen van landschapsfotografie. Tijdens één van de voorbereidingsavonden krijg je al een workshop nachtfotografie & noorderlicht en gaan we in Nederland al op pad de nacht in om te oefenen. Op die manier ben je goed beslagen om meteen in het hoge noorden aan de slag te gaan. Verder adviseer ik je zeer dringend om minstens een tweede camera mee te nemen. Deze dient in eerste plaats als reserve body maar kun je tijdens de reis ook gebruiken voor het maken van timelapses en/of startrails. Deze technieken komen uitgebreid aan bod tijdens de workshops en tijdens de reis. 

Materiaal en aanbod van CameraNU.nl

cameranuSpeciaal voor de reizen van Taiga Travel heeft CameraNU.nl een set materialen gesponsord die gebruikt kunnen worden om uit te proberen of ter reserve:

Deze reis biedt...

 • Het meest spectaculaire winter avontuur... 
 • Doel is iedere nacht Noorderlicht!
 • Een fotografische onderdompeling in de koude Scandinavische winter
 • Een reis zonder vooraf bekend reisplan, dat bepalen we samen en ter plaatse
 • Kamperen op de mooiste locaties, wakker worden bij de mooiste zonsopkomsten
 • Een reis met en vanuit twee grote 4 persoonscampers
 • Een inwijding in 'chasen': navigatie, weersverwachting, noorderlichtverwachting
 • Volpension
 • Professionele begeleiding door natuurfotografen Johan van der Wielen en Finn Snaterse

Reis informatie

 • Voorbereidingsbijeenkomsten: zondag 6 oktober 2019 van 9:30 - 12:00 bij Het Berghuis in Amerongen, een tweede datum wordt samen gepland
 • Startlocatie: vliegveld Kittilä, Finland
 • Prijs: 2975,- euro excl. vluchten
 • Inbegrepen: 2 nachten guesthouse, 7 nachten campers, volpension, vervoer van en naar Vliegveld
 • Niet inbegrepen: vluchten, persoonlijke uitgaven
 • Max aantal deelnemers: 6
 • Vragen? workshop@johanvanderwielen.nl
 • Voorwaarden: klik hier

Beknopt dagprogramma

 • Dag 1: vlucht naar Kittilä en ontvangst in guesthouse, eerste kennismaking met winterse nachtfotografie
 • Dag 2: inrichten campers en eerste korte rit
 • Dag 3 t/m 8: ... onderweg naar nieuwe en de mooiste locaties, elke avond buiten voor noorderlicht
 • Dag 9: laatste rit terug naar het guesthouse, traditionele avondmaaltijd en eindpresentatie
 • Dag 10: Terugreis naar Kittilä en terugvlucht

Leven in de campers

Tijdens de reis verblijven we 8 dagen (7 nachten) in de campers. Het zijn twee verschillende campers waarbij de één meer 'leefruimte' heeft om ook met z'n allen binnen te kunnen zitten terwijl de andere meer slaapruimte heeft. Overdag wordt er echter gewisseld camper en plaats in de camper. Tijdens de ritten heeft iedereen een taak. Johan en Finn zullen het rijden voor hun rekening nemen, de bijrijder helpt bij de directe navigatie en zorgt ervoor dat de bestuurder helder blijft. Achterin zitten de navigator en verzorger. Iedere camper is uitgerust met een laptop en internet en de navigator heeft als taak om de weersverwachtingen, noorderlichtverwachtingen en mogelijke wegafsluitingen in de gaten. Bij hevige sneeuwval kunnen Noorse wegen worden afgesloten wat directe impact kan hebben voor de gekozen routes. Daarnaast zorgt de navigator ook voor de bepaling van de beste plek voor de nacht op basis van mogelijke parkeerplaatsen (is er geschoven), lichtvervuiling en vrij zicht op de noordwestelijke hemel. Verder heeft iedere camper een radio aan boord voor communicatie tussen de campers. 

Tijdens het rijden is er voldoende 220V aan boord om alle accu's weer volledig op te laden voor de komende nacht en zelfs foto's over te laden via één van beide laptops op een eigen harde schijf.

Eenmaal op locatie zijn er diverse taken die gedaan moeten worden voor we aan de slag kunnen gaan. Denk aan het nachtklaarmaken van de campers, het losmaken van cargosleeën en sneeuwschoenen, vullen van benzinebranders en klaarzetten van aggregaat. Deze laatste wordt in geval van nood gebruikt voor de 220V voorziening in de camper maar is vooral bedoeld voor het voorverwarmen van de motoren de volgende ochtend om goed te kunnen starten.

Accommodatie eerste en laatste nacht

Nabij Kittilä wordt je de eerste en laatste nacht ontvangen in een traditioneel Finse guesthouse. Je slaapt op meerpersoonskamers en er zijn voldoende sanitaire voorzieningen aanwezig alsook een sauna. In de gezamenlijk ruimte starten we met nadere kennismaking en inwijding in het 'chasen'. We vertellen over weersverwachtingen, je krijgt een uitgebreide briefing over noorderlicht met de wetenschappelijke achtergrond en we wijden je in, in het navigeren tijdens de reis. 

Boek deze reis

Deze reis vindt plaats van 24 jan. t/m 2 feb. 2020. Boek deze reis via onze reisorganisatie St. Taiga Travel door een mail te sturen naar boeking@taigatravel.nl. U ontvangt dan van ons het uitgebreide boekingsformulier. 

Hartje winter in noord Scandinavië

De reis vindt plaats in hartje winter in de koudste delen van Scandinavië. Het temperatuurrecord tijdens 2019 was -34℃ (tijdens het rijden) en we hebben met -30℃ buiten gefotografeerd. Dat zorgt voor diverse uitdagingen maar vooral stelt het hoge eisen aan kleding, schoeisel en apparatuur. Johan en Finn zijn meer dan ervaren in deze barre omstandigheden en dragen veel zorg voor het welzijn en veiligheid van de deelnemers. Tijdens de voorbereidingsbijeenkomsten besteden we veel aandacht aan apparatuur en kleding, word je geadviseerd in mogelijke aankopen en controleren we ieders spullen. Hou er rekening mee dat je nog de nodige zaken aan zal moeten schaffen om goed voorbereid op reis te kunnen en vooral om ook onder barre omstandigheden heerlijk te kunnen genieten. 

Voorbereidingsbijeenkomsten

Op zondag 6 oktober 2019 organiseer ik een eerste voorbereidingsbijeenkomst van 9:30 - 12:00 bij het Berghuis in Amerongen. We maken nader kennis, bespreken de reis in detail, het leven in de campers en taken tijdens het rijden en bij de kampeerplekken. Daarnaast neem ik vele voorbeelden mee van kleding, mutsen, handschoenen, schoenen, onderkleding en (dons)jassen. Het is handig als je zelf al kleding hebt om die ook mee te nemen en te laten zien. Dan kan ik een inschatting maken of het voldoende is. Verder gaan we uitgebreid aan de slag met de fotoapparatuur en statieven. Neem dit ook allemaal mee om te laten zien. Achteraf ontvang je uitgebreide documentatie met adviezen over mogelijke apparatuur en kleding. Verder ontvang je diverse fotografische hand-outs om alvast voor te bereiden.

Gezamenlijk plannen we een tweede voorbereidingsavond op vrijdagavond in het Berghuis welke in het teken zal staan van een workshop nachtfotografie en noorderlicht. Na een theoriedeel gaan we naar buiten de nacht in om te oefenen met instellingen maar ook hoe het is om in het donker te fotograferen en met dikke handschoenen. 

Wat mee te nemen

Let op: ver vóór de reis ontvangt u een uitgebreide reisinformatie met laatste stand van zaken, wat mee te nemen, kleding voorschriften, etc. 

  • Camera èn tweede of reserve body
  • Objectieven: groothoek (bij voorkeur lichtsterk), standaard en tele.
  • Meer dan voldoende reserve accu's en lege kaartjes
  • Degelijke fotografie statief voorzien van balhoofd of drieweg-kop. Deze dient minimaal 1,5x het gewicht van uw camera + lens te kunnen dragen! Zie uitgebreid adviesblog.
  • Grijs en grijsverloop filters (ND en ND-gradiënt), van 2 en 3 stops, polarisatiefilter
  • Draadontspanner per camera of andere remote (niet via smartphone!)
  • Regenhoes, waterdichte fototas
  • Geldig paspoort of idenditeitsbewijs
  • Winter/sneeuwschoenen zoals Sorel Glacier XT of Baffin
  • Rubberen onderbind schoen spikes / anti slip
  • Warme winterkleding (thermo ondergoed, bij voorkeur merinowol, fleece, waterdichte winterjas (dons), dubbelwandige broek)
  • Winter muts (bijv. Fjällraven Värmland muts) en winter handschoenen voor fotografie (bijv. Heat Company Heat 3 met liners)
  • Externe harde schijf als backup voor de foto's.

Reisorganisatie Taiga Travel

Taiga TravelDeze foto expeditie wordt georganiseerd via de eigen reisorganisatie St. Taiga Travel, onder leiding van de Nederlandse natuur- en landschapsfotograaf Johan van der Wielen en de in Finland wonende Nederlandse fotograaf Finn Snaterse. Als team hebben ze inmiddels vele jaren ervaring in het begeleiden van fotografische reizen in Finland en Lofoten. Als Taiga Travel zijn we aangesloten bij de branche organisatie VvKR en kunnen we onze reizen aanbieden via het STO-garantiefonds voor optimale bescherming van onze klanten. Op de website van Taiga Travel kunt u alle voorwaarden vinden voor deze reis, onze privacy regeling en de garantieregeling.