~ Schokland in the dark ~
workshop nachtfotografie

15 februari 2019

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inhoud

cameranu_50pxNachtfotografie is één van de meeste spectaculaire en speciale manieren van (natuur)fotografie. In het donker is het spelen met techniek, spelen met (afwezigheid van) licht en ontdekken van tal van nieuwe mogelijkheden, sferen en indrukken. Nachtfotografie in Nederland is echter steeds moeilijker. Niet alleen mogen we nergens het bos in na zonsondergang maar ook is er zóveel lichtvervuiling dat foto's van bijv. hemellichamen bijna nergens meer goed te maken zijn.

Deze fotoworkshop wordt georganiseerd in samenwerking met CameraNU.nl waar de workshop start met thee / koffie en een introductie rond nachtfotografie. In een presentatie krijgt u alle technieken en aandachtspunten te horen over hoe u het beste de nacht te lijf kan gaan met de camera. Vóór de presentatie kunt ook nog de winkel bezoeken.

Schokland by night

Na zonsondergang verlaten we om 18:00 Urk en rijden naar we naar Werelderfgoed Schokland waar we zowel in de oude haven als bij het museum dorp in de koude winternacht aan de slag gaan met het nachtelijke licht. De maan komt pas op ver na middernacht dus kunnen we genieten van een hopelijk kraakheldere avond. Een avond vol spanning en sfeer, aan de slag met leren kennen van je camera, de specifieke technieken van avond- en nachtfotografie, ontdekken hoeveel licht er eigenlijk nog is en wat voor sferen die brengen, spelen met bewegende hemellichamen en het ontdekken van het donker in het beeld.

Bij volledig bewolkt weer en geen enkele kans op sterren gaan we niet naar Schokland maar naar de vuurtoren van Urk. Dit lichtende baken in de nacht schijnt zijn licht over het IJsselmeer en hier kunnen we uitgebreid aan de slag met het in praktijk brengen van de opgedane kennis rond nachtfotografie. Rond de vuurtoren bevinden zich kleine oude straatjes en karakteristieke gebouwen waarmee we verder zullen gaan met experimenteren in de nacht.

Workshop informatie

We starten met een presentatie waarna we naar buiten gaan, de nacht en de praktijk in.

Ter inspiratie: portfolio beelden

Wil je ter inspiratie meer beelden zien van de nacht? In het portfolio staat een gallery die de sfeer van de nacht in beeld brengt: Laat de nacht… donker

Theorie

We starten met een stukje theorie waarin de volgende onderdelen aan bod komen:

 • Wat kun je fotograferen in het donker
 • Blauwe uurtje
 • Instellingen van de camera: diafragma, sluitertijd, ISO
 • Scherpstellen in het donker
 • Sterren, hemellichamen, de maan
 • Spelen met (hulp)licht
 • Werken met stilstaande of juist draaiende sterrenhemel
 • Wat moet je meenemen, wat voor materiaal?

Workshop volgeboekt?

Geen nood! Aarzel niet om mij te contacten via workshop@johanvanderwielen.nl en ik zet u op de reservelijst. Wanneer er plek vrijkomt of ik nieuwe data plan laat ik u dat dan meteen weten!

Boek deze workhop

 • Er zijn nog geen nieuwe data gepland

Over Schokland

Schokland is een voormalig eiland in de Zuiderzee. Door continue afslag van land tijdens stormen werd het eiland steeds kleiner en uiteindelijk werd het te gevaarlijk om nog te wonen. Op last van Willem II werd het eiland in 1859 definitief ontruimd. Toen in 1942 de Noordoostpolder werd drooggelegd kwam het eiland droog te liggen en werd het onderdeel van het vaste land. Sinds 1995 staat Schokland op Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het eiland klinkt op dit moment nog steeds in door de omliggende drooglegging. Het museum staat op het terpdeel Middelbuurt en is het meest karakteristieke deel van Schokland. Bron: wikipedia

Wat mee te nemen

 • Camera met (lichtsterke) objectieven. Als u deze heeft neem dan een standaard en een groothoek lens mee
 • Voldoende lege kaartjes en volle accu's
 • Bergschoenen of stevige waterdichte wandelschoenen
 • Warme kleding, handschoenen, muts en sjaal (het kan koud worden en je staat veel stil!)
 • Stevig statief waarvan de poten onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen
 • Klein zaklampje (bij voorkeur een hoofdlampje met ook rood licht)
 • Draadontspanner (of andere afstandsbediening)
 • Eten en drinken voor in het veld, er is geen avondmaaltijd!
 • Eventueel tweede camera met (lichtsterke) objectief en draadontspanner als je aan de slag wilt met sterrensporen

Is deze fotoworkshop voor mij?

Deze workshop is geen basisworkshop waarbij zaken als sluitertijd en diafragma worden behandeld. Er wordt van uitgegaan dat de techniek van de camera u bekend is en u de meeste instellingen weet te vinden. Op deze techniek wordt in deze workshop verdergegaan. 

One thought on “~ Schokland in the dark ~
workshop nachtfotografie

Comments are closed.