~ Verborgen details en macro ~
3 dagen Schiermonnikoog

26 t/m 28 juni 2020

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inhoud

Tijdens deze wadden fotocursus gaan we op ontdekkingstocht naar de grote diversiteit van het kleinste bewoonde waddeneiland, Schiermonnikoog. In een lang weekend ontdekken we alle facetten van het eiland en krijgt u een beeld van misschien wel het mooiste Waddeneiland! We zijn alleen maar buiten en zullen wellicht de elementen moeten trotseren. Maar wat is er nou lekkerder dan met een gezonde blos de zeelucht opsnuiven en thuiskomen met prachtige beelden?

De nadruk ligt op het ontdekken van alle structuren, bloemen, planten, insecten en details van het prachtige Waddeneiland Schiermonnikoog (klik hier voor meer informatie). Tijdens het weekend leidt ik je rond in de verschillende biotopen van Schiermonnikoog laten zien. We gaan daarbij de volgende gebieden in: de kwelder, het groene strand, duinvalleien, bossen, westerplas, noordzeestrand en het wad. We vergapen ons aan de duizenden orchideeën, gaan op zoek naar de zonnedauw en beleven de speciale waddenflora met zijn speciale insecten zoals de duinparelmoervlinder. Deze 3 daagse cursus focust zich op macrofotografie maar natuurlijk beleven we ook de landschappen, zonsondergangen en bezoeken we de vuurtoren bij nacht. 

Globaal programma

Dag 1, vrijdag - Rond de Westerplas en klein Zwitserland

In deze reis is uitgegaan van de vrijdagmorgen boot van 9:30. Na aankomst staat Johan op u te wachten op de veerdam met de huurfietsen (luxe fietsen met 7 versnellingen). Uw bagage wordt vervoerd naar het pension, wij nemen de fiets en gaan op weg langs de wadkant, genietend van het wad, de vogels en de dijk. In het pension starten we met de eerste presentatie over macrofotografie en in de middag doen we een wandeling rond de Westerplas en klein Zwitserland, de duinvalleien in de noordwest hoek voor de duizenden orchideeën, parnassia en andere waddenplanten. Na, hopelijk, een intens kleurrijke zonsondergang staat de avond in het teken van de vuurtoren voor een sessie nachtfotografie.

Dag 2 - Kwelders en duin

In de ochtend fietsen we via het wad en de de vele kwelderplasjes naar de Kobbeduinen voor een uitzicht rondom. In de kwelder vertelt Johan het verhaal van het Engels gras en ruik je de speciale geur van de zeealsem. We gaan daarna verder via de noordkant, langs Nederlands mooiste strand (!) en stoppen bij de vele duinpannetjes op zoek naar de eerste moerapswepsenorchis. Na zonsondergang gaan we in de avond we de resultaten van de afgelopen twee dagen bespreken.

Dag 3 - Keuze onderwerp en terugreis

Vandaar is vrije keuze voor iedereen. Vóór het ontbijt heeft u de zonsopkomst wellicht al vastgelegd en na het ontbijt kunt u de ochtend besteden aan datgene waar de interesse ligt, wat we nog niet hebben kunnen doen wegens weersomstandigheden of waar we nog graag naar terug willen. U levert de fiets in het dorp in bij de verhuurmaatschappij en gaat op eigen gelegenheid met de bus terug naar de boot die vertrekt om 16:30.

NB. Het definitieve programma hangt echter af van de weersverwachtingen, de eb/vloed getijden en uw eigen wensen. Ter plaatsen stellen we gezamenlijk het definitieve programma vast!

Workshop informatie

Deze weekend workshop vindt plaats op Schiermonnikoog vanuit pension Westerburen. We op vrijdagmorgen bij de boot en eindigen op zondagmiddag. Tussendoor verkennen we op de fiets het hele eiland, krijgt u presentaties en diverse instructies in het veld, doen we een fotonabespreking en fotograferen tot letterlijk na zonsondergang.

 • Tijd: vrijdag 10:00 - zondag 14:00
 • Startlocatie: ca. 10:15 op de veerdam op Schiermonnikoog
 • Prijs: 395 euro (één persoonskamer zeer beperkt beschikbaar na overleg, 75 euro meerprijs).
 • Inbegrepen: accommodatie, volpension, huurfiets, bagagevervoer heenweg, digitale reader
 • Niet inbegrepen: bootreis, drankjes tijdens avondmaaltijd, persoonlijke uitgaven
 • Vragen? workshop@johanvanderwielen.nl
 • Voorwaarden: klik hier

Gebieden, onderwerpen en theorie

De gebieden / onderwerpen die we bezoeken zijn:

 • de kwelders
 • het wad en de hoogwater vluchtplaatsen van vogels
 • de uitgestrekte Noordzee stranden
 • de westerplas
 • nachtfotografie met de vuurtoren
 • het historische dorpje Schiermonnikoog

Tijdens de theorie momenten, worden macrofotografie en - bij interesse - flitstechnieken in de natuurfotografie behandeld. Alles toegespitst op Schiermonnikoog. Hoewel dit weekend de nadruk zal liggen op macrofotografie, wil dat niet zeggen dat landschappen niet aan bod zullen komen of vastgelegd mogen worden. Tijdens de weekendcursus in mei op Schiermonnikoog ligt echter de nadruk helemaal op landschap en de nacht. 

Ter inspiratie: gebiedsbeschrijving en portfolio beelden

Johan heeft een artikel geschreven over Schiermonnikoog met meer achtergrond informatie: Gebiedsbeschrijving: Schiermonnikoog. Wil je ter inspiratie meer beelden zien van de wadden? In het portfolio staan twee galleries die de magie van het eiland in beeld brengen: Wadden: licht en kleur en Abstracte impressies van een eiland.

Accommodatie

 • Tijdens het weekend verblijft u in een tweepersoonskamer (éénpersoonskamers zijn beperkt en alleen op aanvraag beschikbaar tegen meerprijs. Informeer hiernaar en de huidige meerprijs!) in pension Westerburen in het centrum van het dorp. Hier is ook het ontbijt en maken we lunchpakketten voor de middag. Het avondeten vindt plaats in een restaurant. De kosten van alle maaltijden zitten bij de prijs inbegrepen, drankjes rekent u apart af.
 • Mocht u eerder willen komen op het eiland of langer willen blijven kunt u zelf nachten bijboeken bij het pension, ga daarvoor naar de website van pension Westerburen. Vermeld daarbij dat u bij de groep van Johan van der Wielen hoort en ze zullen proberen u dezelfde kamer te laten houden, het is echter geen garantie!

Meld u aan voor één van de weekenden

Wat mee te nemen

 • Camera met objectieven. Als u deze heeft neem dan een telelens, standaard en/of groothoek lens en macro lens mee.
 • Mocht u specifieke macro attributen hebben (zoals macro lens, tussenringen, voorzetlenzen, ringflits, etc.), neem die dan mee
 • Neem ook de handleiding van uw camera mee!
 • OpTech regenhoes (ca. 10 euro) zorgt ervoor dat u ook in mindere weersomstandigheden gewoon door kunt fotograferen!
 • Voldoende lege kaartjes en volle accu's
 • Reserve accu mee en de lader, ervaring leert dat in het veld de accu sneller op is dan gehoopt en het is zonde als daarmee voor u de dag ten einde komt.
 • Evt. als u heeft een polarisatiefilter, ND filters (grijsfilters) en/of ND-gradiënt filters (grijsverloopfilters).
 • Een stevig statief waar u uw dure camera aan toevertrouwd.
 • een klein zaklampje voor in de avond
 • Een draadontspanner of andere afstandsbediening
 • EHBO: jodium, eenvoudige middelen en sporttape
 • Dagrugzak (35 liter) of fotorugzak met regenhoes
 • Bergschoenen of stevige waterdichte wandelschoenen
 • Wind- en waterdicht jack en/of regenkleding
 • Eventueel verrekijker
 • Voor tijdens de wandeling: veldfles of thermos
 • Als u wilt een laptop om foto’s op te slaan of te bekijken. Bedenk wel dat u die tussentijds ergens kwijt moet, bijv. op de hotelkamer.
 • Wat u verder nog nodig heeft tijdens het verblijf…

Vervoer

 • Op het eiland vervoeren we ons per fiets, de huur van de fiets zit in de prijs inbegrepen. Omdat we al meteen vanaf de veerdam op de fiets gaan wordt de bagage naar het dorp vervoerd, ook die kosten zijn inbegrepen. Op zondag levert u de fiets weer in bij de verhuurmaatschappij en gaat u op eigen kosten per bus terug naar de boot (kosten ca. 3,50 euro).
 • Het vervoer van en naar de boot, evenals de overtocht zitten niet bij de prijs in begrepen en moet u zelf regelen. Parkeren kan bij de boot voor 5 euro per dag, de kosten van de overtocht zijn te vinden op de website van Wagenborg. Reserveren van de boottocht vooraf is mogelijk maar niet noodzakelijk, er is altijd plek op de boot. De overtocht doet ca. 35 minuten en ik ga in deze workshop uit van de boot van 9:30 op vrijdagmorgen.

Viermaal waddenworkshop

Viermaal per jaar gaat Johan met cursisten op pad naar Schiermonnikoog en Terschelling. In drie dagen laat hij je tekens het eiland zien met al zijn facetten, van strand tot duin, van kwelder tot wad en van zonsopkomst tot nacht. In januari wordt het 3 daagse ~ Dark Sky Terschelling ~ georganiseerd met nadruk op winterse landschappen en nachtfotografie (4x4 tocht vóór zonsopkomst inebgrepen). In mei vindt het 3 daags ~ Landschap & Nachtelijke avontuur op Schiermonnikoog ~ waarbij we met de fiets Schiermonnikoog verkennen op landschappelijk en nacht gebied. Schiermonnikoog is de donkerste plek van Nederland en de landschappen, zeker vroeg in de ochtend of laat in de middag, zijn spectaculair. Schiermonnikoog herbergt echter ook een schat een zeldzame orchideeën, waddenflora en insecten. Daarom gaan we in juni op pad tijdens de 3 daags ~ macro avontuur op Schiermonnikoog ~. Niet alleen bloemen met de macro lens maar ook spectaculair warm avondlicht of zelf aan de slag met flitsen. Voor alle gevorderde fotografen wordt in september de 3 daags ~ Je Eigen Project ~ op  Schiermonnikoog plaats.Tijdens deze workshop begeleid ik je in je eigen ontwikkeling op gebied van stijlontwikkeling of technische verdieping.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *