~ Schokland sunrise ~
Landschapsfotografie en filters

30 maart 2018

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inhoud

Deze fotoworkshop wordt georganiseerd in samenwerking met CameraNU.nl en Benro Benelux. De workshop start in Werelderfgoed Schokland maar de nabespreking zal bij CamerNU.nl in Urk zijn waarna u de mogelijkheid heeft om naar de winkel te gaan.

In deze workshop gaan we bezig met de technieken van de landschappen. Landschapsfotografie is misschien wel de lastigste vorm van (natuur)fotografie. Bij een landschapsfoto heb je geen duidelijk onderwerp, alle elementen horen bij elkaar en het is aan de fotograaf de taak hier een balans in aan te brengen. Dat alle elementen samen één beeld vormen in plaats van een verzameling losse onderwerpen. Je hebt te maken met diepte, veel elementen die vragen om aandacht, of juist afwezigheid van deze elementen. Hoe maak je een pakkende landschapsfoto, wanneer is hij te druk, hoe "lees" je een foto, hoe zorg je ervoor dat alle elementen bij elkaar horen tot één beeld. We gaan uitgebreid aan de slag met de compositie, het "lezen" van foto´s, lijnen in de compositie, voorgrond en achtergrond, vluchtpunten, plaatsing horizon, scherptediepte en nog veel meer. Ook ga ik proberen te laten zien dat een mooie landschapsfoto veel meer is dan veel groothoek met veel scherptediepte. Hierop variëren wordt een sport deze dag. 

Filtergebruik: leenfilters & korting van Benro

Daarnaast gaan we aan de slag met filters. Filters, zoals polarisatiefilters en grijs(verloop)filters, worden veel in de landschapsfotografie gebruikt om goede balans te krijgen tussen licht en donker in vaak hoog contrastrijke landschappen. Grijsfilters worden daarnaast gebruikt om een natuurlijke vorm van dynamiek, denk aan bewegende wolken of water, te realiseren middels een lange sluitertijd. Omdat veel mensen aarzelen om zomaar filters aan te schaffen stelt Benro Benelux speciaal voor deze workshop een aantal sets met filters ter beschikking waarmee kan worden geëxperimenteerd. Op die manier kun je rustig uitproberen wat het effect en meerwaarde is en kun je makkelijker voor jezelf besluiten of filters ook in jouw tas een vaste plek moeten krijgen. 

Mocht je vandaag overtuigd zijn van het nut van filters èn besluiten om voor filters van Benro te gaan dan krijg je als deelnemer van deze workshop 10% op het hele assortiment van Benro bij CameraNU.nl

JvdWielen_2016_08_24 JvdW5_5105

 

Landschapsfotografie: zonsopkomst!

Het mooiste moment van de dag voor de landschapsfotograaf is met zonsopkomst. Niet alleen is het licht dan warm en zacht maar door het vocht en dauw zijn de kleuren 's morgens het allermooist! Vandaag gaat de zon rond 6:11 op. We verzamelen dan ook in alle vroegte (5:30!) op de parkeerplaats van Museum Schokland en gaan van daar verder om het voormalige eiland bij zacht ochtendlicht vast te leggen.

Fotoworkshop in samenwerking met:

cameranu_50pxbenro_50px

Workshop informatie

Deze ochtend/middag praktijkworkshop start bij Schokland, gaat via de tulpenvelden en eindigt bij CameraNU.nl in Urk voor de fotonabespreking. U krijgt instructie en tips in het veld.

 • Tijd: 5:30 - 14:00
 • Start vóór zonsopkomst: Parkeerplaats bij Haven van Schokland
 • Einde: CameraNU.nl in Urk
 • Prijs: 109 euro  85 euro éénmalige beurskorting Professional Imaging (incl. onbeperkt gebruik van assortiment aan Benro leenfilters)
 • Inbegrepen: digitale reader vooraf, foto nabespreking bij CameraNU.nl, diverse aanbiedingen, leen filters van Benro (100mm systeem)
 • Vragen? workshop@johanvanderwielen.nl

Theorie: in het veld

Omdat we meteen buiten in de praktijk starten zal er geen presentatie met theorie plaatsvinden. Alle theorie en tips deel ik met u in het veld. Soms zal ik daarvoor de groep bij elkaar brengen om bepaalde technieken te verduidelijken en veelal kom ik bij u langs en begeleid ik u persoonlijk in het veld.

Voorbereiding vooraf: reader

Om u echter alvast goed beslagen ten ijs te laten komen ontvangt u ca. één week vooraf alvast de digitale reader met aanbevelingen en tips. Daarin komen onder andere aan bod:

 • Belichting (hoe ga je om met groot contrast, highlights en dynamisch bereik)
 • Compositie elementen (o.a. gulden snede)
 • Dieptewerking
 • Voorgrond en achtergrond
 • Lijnen en vluchtpunt
 • Brandpuntsafstanden en de mogelijkheden bij landschappen
 • Gebruik scherptediepte
 • Gebruik van bepaalde filters

Ik adviseer u deze dan ook alvast goed door te nemen en eventueel uitgeprint mee te nemen

Fotonabespreking bij CameraNU.nl

Na ca 6 uur van fotografie zijn we rond 11:30 zijn we in Urk bij CameraNU.nl (Het Spijk 8, 8321 WT Urk) voor de foto nabespreking. Daarvoor mag u twee beelden inleveren die we op de beamer bekijken en waar we dan met z’n allen dieper op ingaan. De workshop is rond 14:00 afgelopen waarna u nog de gelegenheid heeft om de winkel te bezoeken en wellicht aan te schaffen wat u deze dag heeft gemist.

Boek deze workshop

 • Er zijn nog geen nieuwe data gepland

Wat mee te nemen

 • Camera met objectieven. Als u deze heeft neem dan mee: standaard, groothoek- en telelens.
 • Voldoende lege kaartjes en volle accu’s.
 • Bergschoenen of stevige waterdichte wandelschoenen
 • Degelijk fotografie statief, deze dient minimaal 1,5x het gewicht van uw camera + lens te kunnen dragen en waarvan de poten onafhankelijk kunnen bewegen.
 • Draadontspanner (of andere afstandsbediening)
 • Als u heeft: een polarisatiefilter, ND filters (grijsfilters) en/of ND-gradiënt filters (grijsverloopfilters).
 • Thee/koffie, eten en drinken voor in het veld, er is geen ontbijt of lunch!

Definitief programma onder voorbehoud!

Hierboven staat het globale programma. Wanneer door de weersverwachtingen te weinig kans is op een mooie zonsopkomst, neem ik met u contact op het start het later bij Schokland en gaan we ook wat langer door. Hoewel het in Nederland af en toe heerlijk kan spoken met het weer, zijn juist momenten tussen buien door fotografisch gezien ontzettend interessant. De cursus gaat daarom in principe wel altijd door, zie ook de voorwaarden bij aanmelding. 

Is deze fotoworkshop voor mij?

Deze workshop is geen basisworkshop waarbij zaken als sluitertijd en diafragma worden behandeld. Omdat we meteen 's morgens vroeg in het veld starten vindt er geen presentatie in het begin plaats. Wel ontvangt u vooraf een reader met alle tips en theorie die in het veld behandeld wordt. Tijdens de dag zullen in het veld op diverse momenten stukken theorie behandeld en technische tips worden gegeven. Deze zijn bedoeld voor diegenen die de achterliggende techniek reeds kennen. Als u hiermee niet bekend bent betekent dat echter niet dat u niet deel kunt nemen. De workshop focust zich namelijk vooral op het ‘kijken’ en is ook voor deelnemers met minder technische achtergrond te volgen. 

Over Schokland

Schokland is een voormalig eiland in de Zuiderzee. Door continue afslag van land tijdens stormen werd het eiland steeds kleiner en uiteindelijk werd het te gevaarlijk om nog te wonen. Op last van Willem II werd het eiland in 1859 definitief ontruimd. Toen in 1942 de Noordoostpolder werd drooggelegd kwam het eiland droog te liggen en werd het onderdeel van het vaste land. Sinds 1995 staat Schokland op Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het eiland klinkt op dit moment nog steeds in door de omliggende drooglegging. Het museum staat op het terpdeel Middelbuurt en is het meest karakteristieke deel van Schokland. Bron: wikipedia

Workshop volgeboekt?

Geen nood! Aarzel niet om mij te contacten en ik zet u op de reservelijst. Verder zal ik z.s.m. extra data gaan bijplannen in de omliggende dagen. Zo gauw die bekend zijn laat ik die u dat meteen weten.