~ Paddenstoelen in het Waterloopbos ~
workshop flitstechnieken

NIEUWE DATUM 18 oktober 2019

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inhoud

Deze fotoworkshop wordt georganiseerd in samenwerking met CameraNU.nl en Godox flitsers. De workshop start in het Waterloopbos maar de nabespreking zal bij CamerNU.nl in Urk zijn waarna u de mogelijkheid heeft om naar de winkel te gaan.

Waar jarenlang het gebruik van flitsers binnen natuurfotografie 'not done' was lijkt er nu een opmars in het creatieve gebruik van flitslicht bij alle takken van de natuurfotografie. Flitsen maakt het mogelijk om je licht volledig in eigen hand te hebben, de juiste dosering van invullicht, tegenlicht of juist strijklicht. Waar je op een zonnige dag gebonden bent aan de lichtval van de zon kun je met flitsen in een donkere omgeving volledig je eigen artistieke beelden creëren. Toch is flitsen niet eenvoudig, zeker niet als je gebruik gaat maken van 'off-shoe flits', ofwel de flits los van de camera, of zelfs gaat werken met meerdere flitsers om verschillende lichtvallen in te zetten voor het belichten van je onderwerp. 

Tijdens deze veldworkshop in het Waterloopbos gaan we aan de slag met paddenstoelen en flitsen. We bouwen de workshop langzaam op en beginnen met één flitser. We kijken wat er gebeurt als je die op de camera laat zitten en hoe je dan het omgevingslicht en flitslicht mooi op elkaar af kunt stemmen zodat je geen platgeflitst onderwerp hebt. Daarna kijken we wat er gebeurt als je de flitser los van de camera gaat plaatsen (draadloos of bedraad), waar kun je hem plaatsen en wat zijn de effecten van de verschillende posities. Hoe stel je de flitser in, denk aan 'power' maar ook aan 'zoom', we kijken naar het verschil tussen manueel en ETTL en maken gebruik van diffusers of softboxen om het licht zachter te maken en/of te verspreiden. Een reflectiescherm kan helpen om extra licht vanaf de andere kant in te zetten maar we gaan ook kijken wat er gebeurt als je een tweede of misschien zelfs derde flitser erbij zet. Hoe werk je met meerdere flitsers, hoe stel je ze in en hoe kun verschillende lichtvallen creëren. 

Flitsergebruik: leenflitsers & korting van Godox

Wellicht heb je al een eigen rapportage flitsers met misschien een draadloze trigger maar mocht je dit nog niet in bezit hebben heeft Godox aangeboden om een set aan flitsers en triggers ter beschikking te stellen waarmee in het veld geëxperimenteerd kan worden. Voor diverse merken zijn er systemen aanwezig in diverse prijs categorieën zodat je naar hartelust kunt experimenteren en kunt kijken of het werken met flitsers wat voor jou is en wat voor systeem voor jou interessant zou kunnen zijn. Speciaal voor deze workshop bieden CameraNU.nl èn Godox 10% korting aan op het Godox assortiment zodat je ook nog eens tegen aantrekkelijke prijs na afloop van de workshop een mooie flitser uit kan zoeken!

opzet van de veldstudio

opzet van de veldstudio

Fotoworkshop in samenwerking met:

cameranu_50pxGodox

Workshop informatie

Deze praktijkworkshop start bij het Waterloopbos, en eindigt bij CameraNU.nl in Urk voor de fotonabespreking. U krijgt instructie en tips in het veld.

Theorie: in het veld

Omdat we meteen buiten in de praktijk starten zal er geen presentatie met theorie plaatsvinden. U ontvang vooraf een digitale reader en alle theorie en tips deel ik met u in het veld. Soms zal ik daarvoor de groep bij elkaar brengen om bepaalde technieken te verduidelijken en veelal kom ik bij u langs en begeleid ik u persoonlijk in het veld. Er is assistentie aanwezig om u optimaal te begeleiden.

Voorbereiding vooraf: reader

Om u echter alvast goed beslagen ten ijs te laten komen ontvangt u ca. één week vooraf alvast de digitale reader met aanbevelingen en tips. Daarin komen onder andere aan bod:

 • Flitsen de basis
 • Lichtbalans: balans tussen omgevingslicht en flitslicht, hoofdlichtbron en invulflits
 • Rapportage flitser: instellingen, manueel, ETTL, zoom functie, eerste/tweede gordijn, HiSpeed, flitssynchronisatie
 • Diffusers: softbox, omnibounce, flahsbender
 • Off-shoe flitsen: bedraad en draaloos, soorten triggers/receivers, instellingen, plek van de flitser
 • Werken met meerdere flitsers: instellingen, werken met groepen, plek van de flitsers
 • Materiaal: wat heb je nodig?

Ik adviseer u deze dan ook alvast goed door te nemen en eventueel uitgeprint mee te nemen

Fotonabespreking bij CameraNU.nl

Na ca 4 uur van fotografie zijn we rond 13:00 zijn we in Urk bij CameraNU.nl (Het Spijk 8, 8321 WT Urk) voor de foto nabespreking. Daarvoor mag u twee beelden inleveren die we op de beamer bekijken en waar we dan met z’n allen dieper op ingaan. De workshop is rond 15:00 afgelopen waarna u nog de gelegenheid heeft om de winkel te bezoeken en wellicht aan te schaffen wat u deze dag heeft gemist of gebruik te maken van de 10% korting.

Meld u aan voor één van de data

 • Er zijn nog geen nieuwe data gepland

Wat mee te nemen

 • Camera met objectieven. Als u deze heeft neem dan mee: standaard, groothoek- en telelens.
 • Voldoende lege kaartjes en volle accu’s.
 • Als u heeft: rapportage flitser, triggers/receivers, reflectieschermen, (flits)statief, flits paraplu, etc. met voldoende accu's of batterijen
 • Bergschoenen of stevige waterdichte wandelschoenen
 • Degelijk fotografie statief, deze dient minimaal 1,5x het gewicht van uw camera + lens te kunnen dragen en waarvan de poten onafhankelijk kunnen bewegen.
 • Draadontspanner (of andere afstandsbediening)
 • Thee/koffie, eten en drinken voor in het veld, er is geen ontbijt of lunch!

Is deze fotoworkshop voor mij?

Deze workshop is geen basisworkshop waarbij zaken als sluitertijd en diafragma worden behandeld. Omdat we meteen 's morgens vroeg in het veld starten vindt er geen presentatie in het begin plaats. Wel ontvangt u vooraf een reader met alle tips en theorie die in het veld behandeld wordt. Tijdens de dag zullen in het veld op diverse momenten stukken theorie behandeld en technische tips worden gegeven. 

Over het Waterloopbos

Het Waterloopbos was van 1952 tot 1995 eigendom van het Waterloopkundig Laboratorium in Delft, dat hier een nevenvestiging had onder de naam Waterloopkundig Laboratorium "De Voorst". In 35 grote schaalmodellen van zeearmen en havens, zoals van de Deltawerken en de haven van Lagos, werden proeven gedaan om de invloed van waterbouwkundige werken op de loop van het water te kunnen voorspellen. Omdat de bodem van het bos ca. 5 meter lager ligt dan het peil van het Vollenhovermeer was het eenvoudig om waterlopen na te bootsen: men groef sloten en kanalen om het water naar de modellen te leiden en met behulp van schuiven werd de aanvoer ervan geregeld.. Bron: wikipedia

Eén van de oude schaalmodellen

Eén van de oude schaalmodellen

Workshop volgeboekt?

Geen nood! Aarzel niet om mij te contacten en ik zet u op de reservelijst. Verder zal ik z.s.m. extra data gaan bijplannen in de omliggende dagen. Zo gauw die bekend zijn laat ik die u dat meteen weten.