Expositie ‘de sfeer van de Nacht’

Oktober 2012, Nieuwkoopse Plassen

Persbericht: Natuurfotograaf Johan van der Wielen exposeert met als thema ‘De sfeer van de Nacht’

"In het Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen van Natuurmonumenten exposeert natuurfotograaf Johan van der Wielen van 1 oktober tot en met 4 november zijn bijzonder sfeervolle nachtfoto’s’.

In de ‘Nacht van de Nacht’ wordt in Nederland op vele plaatsen de verlichting van honderden kerken, kantoren, bruggen, gemeentehuizen, torens en monumenten gedoofd. “Er kan dan eindelijk eens genoten worden van het échte donker”, aldus Johan van der Wielen, onder andere gepassioneerd natuurliefhebber en columnist en bij velen bekend onder de naam ‘schoffie’.

Nachtfotografie is één van de meest spectaculaire en speciale manieren van (natuur)fotografie. In het donker is het spelen met techniek, spelen met (afwezigheid van) licht en ontdekken van tal van nieuwe mogelijkheden, sfeer en indrukken.

Overigens is nachtfotografie in Nederland steeds moeilijker. Niet alleen is het na zonsondergang verboden om het bos in te gaan. Maar ook is er zoveel lichtvervuiling dat foto’s van bijvoorbeeld hemellichamen bijna nergens meer goed te maken zijn. Johan laat met zijn serie foto’s de kracht en de pracht zien van het donker. Onder andere tijdens de nacht van de nacht vraagt hij middels workshops en deze expositie aandacht voor het belang van donker voor natuur en milieu."

Informatie

Expositie: 1 oktober tot 4 november 2012

Locatie:

Natuurmonumenten Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen

Dorpsstraat 116, 2421 BC Nieuwkoop

Beelden die hebben gehangen op de expositie

wolken en kleuren tijdens de zonsondergang aan de rijn houten golfbreker bij zonsondergang in de noordzee, Ameland blauwe nacht boven het meer lough mask, Ierland ijsblok op het zwarte strand, IJsland sterrenhemel boven het noordzee strand sterrenhemel boven boederij aan het water nachthemel met jupiter sterrensporen boven houten golfbreker vuurtoren en maan in de nacht, Schiermonnikoog Sterrensporren en ondergaande maan, Schiermonnikoog nachthemel bij radio Kootwijk Sterrensporen boven Rhenen kleuren na zonsondergang boven de besneeuwde akker nachtelijke reflectie van huizen in het water maansverduistering boven de Nederrijn

Overzichtsbeelden van de expositie ruimte

fotoexpositie "de sfeer van de nacht", bezosoekerscentrum nieuwkoopse plassen fotoexpositie "de sfeer van de nacht", bezosoekerscentrum nieuwkoopse plassen fotoexpositie "de sfeer van de nacht", bezosoekerscentrum nieuwkoopse plassen fotoexpositie "de sfeer van de nacht", bezosoekerscentrum nieuwkoopse plassen fotoexpositie "de sfeer van de nacht", bezosoekerscentrum nieuwkoopse plassen