Deelnemers resultaten: workshop nachtfotografie 22 jan. 2016

 

Resultaten workshop nachtfotografie

Op 22 januari vond de eerst workshop nachtfotografie van 2016 plaats. De weersverwachtingen waren in het begin van de week erg fraai maar hoe dichter de workshop naderbij kwam hoe slechter het werd. Uiteindelijk viel het op de avond zelf nog wel mee hoewel het niet echt droog is geweest. Natuurlijk hoop ik op heldere luchten met sterren maar door de keuze van het onderwerp, Kasteel Amerongen, kunnen we ondanks de afwezigheid van sterren prachtige foto's maken met het schaars verlichtte kasteel als onderwerp. Daarbij kun je naar hartenlust oefenen met de techniek van fotografie in de nacht zodat je op latere momenten deze ervaringen mee kan nemen op momenten dat het wel helder is. Wat theorie betreft leg ik alles uit, ook sterrenluchten, ondanks dat we ze vanavond helaas niet hebben gezien. Een goed fotograaf zei eens "tijdens een workshop geef ik geen vis maar geef ik een hengel"

 

Hieronder een aantal beelden van deelnemers van deze workshop voorzien van een korte review.

Veel leesplezier, Johan

Data voor de workshop nachtfotografie

 • Geen evenementen
 
 
Kasteel Amerongen, fotograaf: Babs Boelens

Kasteel Amerongen, fotograaf: Babs Boelens

Foto: Babs Boelens

Ondanks de lichte regen was het nagenoeg windstil. Dat resulteert in een prachtige reflectie in de slotgracht, de muur is donker en 'eng' maar de toren daarentegen is sfeervol verlicht, evenals de reflectie in het water die er mooi helemaal opstaat. Door gebruik van een hoog diafragma getal (in dit geval f/22) krijg je breking van licht door het minieme diafragma openingetje waardoor kleine lichtbronnetjes, zoals hier de lantaarns, veranderen in sfeervolle sterretjes. Het scherpstellen in de nacht is erg lastig, je AF werkt niet meer. Als je echter lichtjes in het beeld hebt zoals hier, kun je middels life view scherpstellen: draai aan de scherpstelring tot de lichtjes zo klein mogelijk zijn, dan zijn ze scherp. Het eveneens gebruikte hoge diafragma getal zorgt er hier voor dat door grote scherptediepte alles mooi scherp is. De beide torens zijn sfeervol belicht en je wordt als kijker echt het beeld in getrokken, het maakt je nieuwsgierig naar de ramen en de lampen. 

Tips

 • De gekozen witbalans staat erg warm waardoor de foto een soort geeltint heeft. In de nacht kun je het beste werken met 'koude' witbalansen. Kun je deze zelf instellen (de 'K') dan zijn waarden tussen de 2500 en 3500 vaak het mooiste, een koude blauwe gloed benadrukt de koude nacht
 • De lichte regen heeft als groot nadeel dat snel je lens vol druppels komt. Hier zie je dat door de lichtvlekken of 'flare'. Gebruik daarom ook 's nachts een zonnekap, die beschermt goed tegen lichte regen, zeker als er niet al te veel wind is. 
 • De donkere takken vormen een silhouet maar blokkeren hier wel een beetje het beeld naar het meest interessante deel van de foto: de verlichtte toren. Daarnaast mist de boomstam waar de takken aan vast zitten zodat ze nu een beetje uit de lucht komen vallen. Een wat lager standpunt had ervoor gezorgd dat je onder de takken door kon kijken en de toren mooi vrijkomt. Daarnaast kun je ervoor kiezen om ook de tam (wellicht half) mee te nemen in het beeld als kadering

Al met een pakkend en sfeervol beeld!

 
 

Foto: Babs Boelens

De brug over de slotgracht heeft altijd grote aantrekkingskracht. De bogen die perfect reflecteren in het stille water en de takken van de nog kale bomen die als mooie open vormen in zowel lucht als water de balans vormen met het massieve karakter van de brug en muur. Ook hier weer heeft een hoog diafragma getal de lantaarns omgetoverd tot sfeervolle sterretjes in zowel lucht als spiegeling. 

Tips:

 • Het aandachttrekkende deel in de foto, de lichtjes, staan erg perfect in het midden van het beeld. Door de spiegeling kan je prima werken met een horizon in het midden maar het linkerdeel van de foto is erg donker en massief terwijl rechts veel interessante elementen te vinden zijn. De camera een klein beetje naar rechts draaien zorgt ervoor dat het donkere deel links wat kleiner wordt, de lantaarns wat uit het midden komen en je blik wat verder naar rechts kan gaan om te kijken wat daar te zien is. 
 • De boog is niet perfect open door de reflectie van de boom erachter in het water. Een klein stapje naar rechts zorgt ervoor dat de reflectie wegvalt achter een pilaar en de boog een mooie open cirkel vormt. 
 • Ook hier is de witbalans erg 'warm', zie ook het vorige beeld. 

De combinatie van lichtjes en de speelse open takken van de bomen maken dit tot een veelzijdig beeld!

Kasteel Amerongen, fotograaf: Babs Boelens

Kasteel Amerongen, fotograaf: Babs Boelens

 

One thought on “Deelnemers resultaten: workshop nachtfotografie 22 jan. 2016

 1. Hallo Johan,

  Dank voor de ‘bespreking’ van mijn foto’s. De tips die je geeft zal ik ter harte nemen!
  Het was – ondanks de regen – een leuke en zeker een leerzame avond.

  Vriendelijke groet,
  Babs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *