(bijna) GRATIS Masterclass Nachtfotografie tijdens de Nacht van de Nacht

26 oktober 2019

de geheimen van de nacht

Nachtelijk licht is heel speciaal, het blauw van de hemel met zijn vele sterren en hemellichten, maar ook de voorbij drijvende wolken.

het blauwe uurtje

Na zonsondergang kleurt de hemel intens blauw, het is nog niet echt donker maar alles wordt omringd door een blauwe gloed.

de maan

Baken in de nacht. Onze eigen maan met zijn vele verschijningen beweegt zich met grote snelheid langs de hemel.

licht van de mens

De mens verlicht de nacht, lichtvervuiling door al onze lampjes kleurt de hemel maar geeft ook speelse invulling aan de foto.

nachtelijke cultuur

Objecten en gebouwen zijn spookachtig verlicht, lampen reflecteren in het water, de vuurtoren straalt door de nacht.

startrails

De sterren staan weliswaar stil aan de hemel, de aarde draait echter rond. En die beweging kun je vastleggen in beeld. 

aan de slag in de nacht

Wat moet je meenemen, hoe stel je je camera in, hoe werkt belichting wanneer je zelf niets ziet en hoe stel je scherp?

Nacht van de Nacht!

Op zaterdag 26 oktober 2019 wordt de 15e (!) ‘Nacht van de Nacht’ georganiseerd. In heel het land zullen honderden kerken, kantoren, bruggen, torens, gemeentehuizen en monumenten de verlichting doven. Niet alleen kan lichtovergoten Nederland weer eindelijk eens genieten van het èchte donker maar ook is het belangrijk om een statement te maken in het kader van het milieu! Meer informatie kun je vinden op www.nachtvandenacht.nl.

Masterclass Nachtfotografie

Nachtfotografie is één van de meeste spectaculaire en speciale manieren van (natuur)fotografie. In het donker is het spelen met techniek, spelen met (afwezigheid van) licht en ontdekken van tal van nieuwe mogelijkheden, sferen en indrukken. Nachtfotografie in Nederland is echter steeds moeilijker. Niet alleen mogen we nergens het bos in na zonsondergang maar ook is er zóveel lichtvervuiling dat foto's van bijv. hemellichamen bijna nergens meer goed te maken zijn.

Daarom heb ik in 2010 de start gemaakt van de ‘nacht van de nacht-fotografie’! Een avond waarop (amateur)fotografen in den lande kunnen genieten van het donker èn de toestemming hebben op plaatsen te komen waar het normaal niet zómaar mag. Een avond vol spanning en sfeer, aan de slag met leren kennen van je camera, de specifieke technieken van avond en nachtfotografie, ontdekken hoeveel licht er eigenlijk nog is en wat voor sferen die brengen, spelen met bewegende hemellichamen en het ontdekken van het donker in het beeld.

Theorie & praktijk

Ik begin de avond met een presentatie over de nacht in Nederland en een korte introductie nachtfotografie. Daarna gaan we, begeleid door een groep vrijwillige fotografen, de nacht in, de praktijk in. We mogen overal komen in Fort bij Vechten en kunnen het karakteristieke Fort vastleggen in speciale nachtsferen met hopelijk sterren!

Reis door de nacht

In 2017 heb ik tijdens het Lowland Fotofestival een timelapse gepresenteerd rond mijn reis door de nacht... kijk en geniet!

De nachtfotograaf

... een gedicht van dichter en ambassadeur Nacht van de Nacht Ingmar Heytze op basis van mijn nachtbeelden, prachtig samengevoegd tot een film. Ik ben erg trots dat ik op deze manier mijn beelden terugzie en wat ze teweegbrengen. Met mijn beelden probeer ik niet alleen te inspireren en te enthousiasmeren maar ook aandacht te vragen voor de enorme impact die licht in de nacht heeft op flora, fauna, energie en mens. Laat daarom het donker het donker. Begin met op 28 oktober één van de vele activiteiten van de Nacht van de Nacht te doen en ga zelf ook eens kijken in je eigen omgeving of alle verlichting 's nachts wel nodig is. Bespaar energie, denk aan het milieu maar ook aan dieren en planten om je heen, geef hun weer de noodzakelijke nacht en ... geniet er zelf ook weer van! Geniet en bekijk ... 'de nachtfotograaf'

Meld u aan voor de Nacht van de Nacht

Aanmelding en voor deze Masterclass geschiedt via de website van de Nacht van de Nacht: link volgt...

Workshop informatie

Op dit moment is nog onbekend waar in Nederland deze masterclass zal plaatsvinden maar het wordt weer een nieuwe locatie... 

Wat mee te nemen

 • Camera met (lichtsterke) objectieven. Als u deze heeft neem dan een standaard en een groothoek lens mee
 • Voldoende lege kaartjes en volle accu's
 • Bergschoenen of stevige waterdichte wandelschoenen
 • Warme kleding, handschoenen, muts en sjaal (het kan koud worden en je staat veel stil!)
 • Stevig statief waarvan de poten onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen
 • Klein zaklampje
 • Draadontspanner (of andere afstandsbediening)

Ter inspiratie: portfolio beelden

Wil je ter inspiratie meer beelden zien van de nacht? In het portfolio staat een gallery die de sfeer van de nacht in beeld brengt: Laat de nacht… donker

3 thoughts on “(bijna) GRATIS Masterclass Nachtfotografie tijdens de Nacht van de Nacht

 1. Hoi Johan,
  ik zou deze workshop ook graag in mijn agenda willen zetten,
  Kan ik me via deze weg al daarvoor aanmelden??

  Ik hoor het graag,
  groeten Marco

  • Beste Marco,

   Ik ben met de organisatie van de nacht van de nacht in overleg over een nieuwe locatie want na een paar keer in Bunnik is het tijd voor vernieuwing. Zo gauw dat bekend is, zal ik dat via deze pagina laten weten. Opgave geschiedt altijd via de Nacht van de Nacht, hou deze website dan ook in de gaten!

 2. Johan, top dat je dit jaar weer van de partij bent. Hopelijk kan ik er weer bij zijn. Kom dan net terug uit Afrika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *